Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Sigur.info a înființat un centru de voluntariat și la Oradea

Sâmbătă, la Universitatea Agora

Sigur.info a înființat un centru de voluntariat și la Oradea

Georgiana Roșculeț, coordonator național al voluntarilor sigur.info din cadrul organizației „Salvați copiii”, a înființat, sâmbătă (26 octombrie 2013), la Oradea, cel de-al 14-lea centru național de voluntari sigur.info (Oradea urmează astfel după: București, Iași, Timișoara, Suceava, Constanța, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Neamț, Brașov, Arad, Galați, Ploiești și Fetești).

Activitățile de sâmbătă și duminică s-au desfășurat la Universitatea Agora.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității, distinsul profesor Ioan Dzițac, gazda evenimentului, a prezentat în PowerPoint Universitatea Agora, oferindu-le tinerilor (cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani) și alte informații utile privind navigarea în siguranță pe internet, care este, de fapt, tema principală a reuniunii voluntarilor orădeni. Au fost apoi amintite cele 27 de episoade pe care domnul rector le-a prezentat pe ovidan.ro și în revista OviDan, timp de 27 de săptămâni, sub genericul „Educație prin și pentru internet. Educație netățenească”. Un serial, de succes, prin care distinsul profesor universitar ne-a oferit date și informații utile, cele mai multe în premieră și în exclusivitate, domnia sa fiind specialist în informatică și un „netățean” fidel și neobosit.
„Copiii au drepturi; e important ca ei să și le cunoască!”
După prezentarea agendei reuniunii, Georgiana le-a furnizat voluntarilor câteva date și informații de sinteză privind organizația „Salvați copiii”, scop, obiective și activități, după care a abordat direct subiectul zilei – „Siguranța pe internet a copiilor”.
„Internetul a început să fie parte din viața noastră de zi cu zi și este important să știm cum să ne comportăm acolo, așa cum trebuie să știm să ne comportăm când ieșim din casă. Iar rolul vostru în calitate de viitori voluntari este ca ceea ce învățați astăzi cu mine și din experiența voastră să transmiteți mai departe către colegii voștri, de vârsta voastră sau chiar mai mititei. Pentru că lumea se schimbă destul de repede și prichindeii au început să fie pe net de la vârste foarte fragede, focusul nostru următor va fi să mergem în grădinițe. Și prin activități drăgălașe, să încercăm să punem chiar de la început bazele unei activități sigure pe internet.
Aici, vom organiza de o asemenea manieră activitățile încât eu să vorbesc cât mai puțin, iar voi să învățați din experiență”.
Apoi, în formație de cerc, au pornit activitățile cu un joc de cunoaștere. De la o oră la alta, partenerul de discuție era altul, la fiecare oră schimbându-se și subiectul de discuție (Să vorbim despre comportamentul vostru pe internet. Ce faceți voi pe internet? Ce vă place să faceți cel mai mult?).
Revenind la siguranța pe internet, Georgiana a ținut să puncteze câteva idei esențiale:
„Ne gândim în primul rând la reputația online; adică, atunci când pui ceva pe internet trebuie să te gândești că va fi acolo și peste cinci ani și peste 10 ani. Și trebuie să fii atent la felul în care te prezinți. Pentru că e ușor să fii accesat. E vorba de datele personale pe care le pui acolo, pentru că mulți dintre copii au tendința de a se expune foarte mult, neavând viziunea de ansamblu. Ei nu știu că se pot găsi persoane care le pot crea unele necazuri. Îi sfătuim să testeze și să retesteze persoana de dincolo de monitor; să nu se întâlnească cu persoane necunoscute sau cunoscute doar prin intermediul internetului. Când nu se simt convenabil într-o conversație, să renunțe la acea conversație și să spună unui adult sau unui prieten mai mare. Noi avem și un serviciu de consiliere, care este accesibil prin telefon, e-mail... Indiferent ce ai făcut, să spui pentru a găsi soluții de rezolvare. Pentru mesaje diferite, noi avem filmulețe educaționale. Sperăm ca tinerii cu care intrăm în contact să învețe din experiențele celorlalți și atunci când sunt pe net să fie foarte critici, cu informația pe care o găsesc pe internet, cu persoanele pe care le găsesc pe internet, cu relațiile pe care le leagă acolo. Vor fi puși în situația să facă filmulețe și scurte piese de teatru. Un alt lucru despre care vom vorbi este hărțuirea pe internet. Vorbim despre drepturile copilului și atunci când suntem pe net. Unii copii acceptă să fie înjurați, jigniți sau scoși din anumite comunități fără să riposteze. Vorbim apoi despre dependență. Una este a folosi în mod inteligent internetul, și apoi a trece de partea cealaltă, a dependenței, când practic, internetul preia tot controlul și nu mai știm că e zi, că e noapte și rămânem conectați tot timpul acolo.
Duminică – despre voluntarul sigur.info
Tema de a doua zi s-a referit la voluntariat: Ce înseamnă voluntariatul? „Dacă vor să intre în echipa de voluntari sigur.info, trebuie să știe că voluntarul este în primul rând imaginea noastră și dacă noi nu suntem în stare să ne asumăm o imagine în regulă pe internet, nu putem să fim voluntari sigur.info. Pentru că noi, la rândul nostru, devenim modele pentru ceilalți”, a precizat Georgiana, o persoană agreabilă, sociabilă, care comunică cu ușurință și autoritate, câștigată prin respect, demnitate și fermitate, prin trăsături pozitive de voință și caracter.
După cum s-au mișcat sâmbătă voluntarii orădeni, tragem nădejde să vă mai povestim despre ei, mai cu seamă că pe unii îi cunoaștem de mai multă vreme. Voluntarii orădeni sunt elevi la șapte școli orădene, după cum aveam să aflăm de la Szekely Ronaldo Raul - coordonator al centrului orădean - la colegiile naționale "Mihai Eminescu", Emanuil Gojdu" și "Iosif Vulcan", Liceul de Arte, Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller",Școala Gimnazială "Oltea Doamna" și Școala Gimnazială Nr.11.   Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sigur.info a înființat un centru de voluntariat și la Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 17 septembrie 2021