Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române

Vineri, 25 octombrie

Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române

Vineri, 25 octombrie 2013, în și de Ziua Armatei Române, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, s-a desfășurat un ceremonial militar religios: Întâmpinarea oficialităților, salutarea drapelului de luptă, Intonarea Imnului Național al României; Te Deum oficiat de preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea, urmate de alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului, rostite de: comandantul Garnizoanei Oradea – dl col. Grigore MORAR și președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Gen. Traian Moșoiu” Bihor – dl general de brigadă (r) dr. Vasile CREÞ.

„Celebrăm la 25 octombrie, Ziua Armatei României, o sărbătoare care în timp a devenit nu doar una militară, ci a întregii țări. Emanată din însăși esența poporului român, din ființa căruia și-a recrutat dintotdeauna ostașii, armata reprezintă, alături de biserică, una din temeliile pe care s-a clădit conștiința națională, instituție stindard în jurul căreia la momente de cumpănă s-au coagulat valorile ei și energiile care au făcut posibile izbânzile istorice ale românilor. Ea a luat ființă, s-a constituit și a evoluat având în permanență ca elemente de temelie devotamentul, curajul, puterea de muncă și sacrificiu a militarilor români”, a spus, printre altele dl col. Grigore MORAR, iar dl general de brigadă (r) dr. Vasile CREÞ a adăugat: „Sărbătorim cu toții, astăzi, Ziua Armatei. Armata și biserica sunt două instituții fundamentale ale statului român. Ele figurează în topul preferințelor românilor. Sunt două instituții pe care întotdeauna poporul și patria română s-au putut baza. Homer spunea: „Lucrul cel mai sfânt pe care îl are un om este patria”, iar Napoleon spunea că „Dragostea de patrie este cea mai înaltă virtute a civilizației” și tot Napoleon spunea că „O nație nu poate fi apărată numai de armată. Națiunea care este apărată de armată și popor este invincibilă”. Se știe foarte bine că armata română, întotdeauna, odată cu făurirea statului român modern, a fost alături de neamul românesc. A slujit neamul românesc”, a precizat dl general de brigadă (r). Tot domnia sa avea să ne surprindă cu unele dezvăluiri inaccesibile publicului larg, puțin cunoscute chiar și de istorici și de oamenii politici ai vremii. Acestea veneau să sublinieze o dată în plus sacrificiul imens pe care l-au făcut românii în cele două conflagrații mondiale și nedreptatea care i s-a făcut poporului român prin tratatele care s-au încheiat, profund nedrepte și jignitoare la adresa națiunii române.
După momentele evocate, reprezentanți ai unor instituții județene și locale, ai unor organizații neguvernamentale, elevi și preșcolari au depus coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.
Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic, cu defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.
Ca de obicei privirile tuturor participanților, dar și obiectivul aparatului de fotografiat au fost atrase de cei mai mici „soldați”, elevi (de la școlile gimnaziale Nr. 16 și „Nicolae Bălcescu” (însoțiți de prof. Simona Bunta și Stela Tăut), de la colegiile naționale „Emanuil Gojdu” (prof. Ilie Crăciun) și „Iosif Vulcan” (prof. Maria Duma), de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, precum și preșcolari, de la Grădinița Nr. 30 (însoțiți de doamna director Ioana Ruge și educatoarele: Dorina Raita, Macrina Toia și Simona Dușa) și de la Grădinița Nr. 52 (însoțiți de ed. Ioana Pruncuț, Geta Duluș și T.M., mămici și bunici).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 7 martie 2021