Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române

Vineri, 25 octombrie

Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române

Vineri, 25 octombrie 2013, în și de Ziua Armatei Române, la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie, s-a desfășurat un ceremonial militar religios: Întâmpinarea oficialităților, salutarea drapelului de luptă, Intonarea Imnului Național al României; Te Deum oficiat de preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea, urmate de alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului, rostite de: comandantul Garnizoanei Oradea – dl col. Grigore MORAR și președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Gen. Traian Moșoiu” Bihor – dl general de brigadă (r) dr. Vasile CREÞ.

„Celebrăm la 25 octombrie, Ziua Armatei României, o sărbătoare care în timp a devenit nu doar una militară, ci a întregii țări. Emanată din însăși esența poporului român, din ființa căruia și-a recrutat dintotdeauna ostașii, armata reprezintă, alături de biserică, una din temeliile pe care s-a clădit conștiința națională, instituție stindard în jurul căreia la momente de cumpănă s-au coagulat valorile ei și energiile care au făcut posibile izbânzile istorice ale românilor. Ea a luat ființă, s-a constituit și a evoluat având în permanență ca elemente de temelie devotamentul, curajul, puterea de muncă și sacrificiu a militarilor români”, a spus, printre altele dl col. Grigore MORAR, iar dl general de brigadă (r) dr. Vasile CREÞ a adăugat: „Sărbătorim cu toții, astăzi, Ziua Armatei. Armata și biserica sunt două instituții fundamentale ale statului român. Ele figurează în topul preferințelor românilor. Sunt două instituții pe care întotdeauna poporul și patria română s-au putut baza. Homer spunea: „Lucrul cel mai sfânt pe care îl are un om este patria”, iar Napoleon spunea că „Dragostea de patrie este cea mai înaltă virtute a civilizației” și tot Napoleon spunea că „O nație nu poate fi apărată numai de armată. Națiunea care este apărată de armată și popor este invincibilă”. Se știe foarte bine că armata română, întotdeauna, odată cu făurirea statului român modern, a fost alături de neamul românesc. A slujit neamul românesc”, a precizat dl general de brigadă (r). Tot domnia sa avea să ne surprindă cu unele dezvăluiri inaccesibile publicului larg, puțin cunoscute chiar și de istorici și de oamenii politici ai vremii. Acestea veneau să sublinieze o dată în plus sacrificiul imens pe care l-au făcut românii în cele două conflagrații mondiale și nedreptatea care i s-a făcut poporului român prin tratatele care s-au încheiat, profund nedrepte și jignitoare la adresa națiunii române.
După momentele evocate, reprezentanți ai unor instituții județene și locale, ai unor organizații neguvernamentale, elevi și preșcolari au depus coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român din Parcul 1 Decembrie.
Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic, cu defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.
Ca de obicei privirile tuturor participanților, dar și obiectivul aparatului de fotografiat au fost atrase de cei mai mici „soldați”, elevi (de la școlile gimnaziale Nr. 16 și „Nicolae Bălcescu” (însoțiți de prof. Simona Bunta și Stela Tăut), de la colegiile naționale „Emanuil Gojdu” (prof. Ilie Crăciun) și „Iosif Vulcan” (prof. Maria Duma), de la Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, precum și preșcolari, de la Grădinița Nr. 30 (însoțiți de doamna director Ioana Ruge și educatoarele: Dorina Raita, Macrina Toia și Simona Dușa) și de la Grădinița Nr. 52 (însoțiți de ed. Ioana Pruncuț, Geta Duluș și T.M., mămici și bunici).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (84 de poze), accesați Galeria foto: Ceremonial militar religios de Ziua Armatei Române. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 1 iunie 2020