Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Cea de-a II-a ediție a proiectului „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”

Joi, la CCD Bihor a fost lansată

Cea de-a II-a ediție a proiectului „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”

Joi (31 octombrie 2013), la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, a fost lansată cea de-a II-a ediție a proiectului educativ regional „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”.

Echipa de proiect este formată din dna prof. drd. Carmen Bodiu - director al CCD Bihor, în calitate de responsabil de proiect, prof. bibliotecar Mariana Trofin - coordonator de proiect și prof. metodist Szabo Florina - coordonator asistent.
Importanța curriculumului integrat în educație
În cuvântul său, doamna director Carmen Bodiu a vorbit despre importanța curriculumului integrat în educație.
„Proiectul „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor” își propune să stimuleze și să promoveze creativitatea elevilor în școală. Curriculumul integrat și materialele didactice asociate încorporează principiile și exigențele strategiilor la nivel național și european, care încurajează crearea în sistemul de educație a unei culturi care să promoveze dezvoltarea competențelor, să racordeze oferta educațională la cerințele mediului socio-economic. Modalitatea de aplicare a curriculumului integrat prin proiecte didactice vine în întâmpinarea dezideratului menționat în strategia Educație și cercetare pentru societatea cunoașterii care susține centrarea curriculumului pe competențe și nu pe informații”, a ținut să sublinieze doamna director Carmen Bodiu, în deschiderea evenimentului.
Coordonatorul de proiect, dna prof. bibliotecar Mariana Trofin a amintit obiectivele proiectului și etapele de derulare.
„Prin secțiunile sale, proiectul urmărește stimularea creativității, atât a elevilor, cât și a dascălilor, de data aceasta. Proiectul își propune familiarizarea și atragerea copiilor la bibliotecă, făcându-i conștienți de importanța lecturii pentru dezvoltarea propriei personalități și a creativității. De data acesta, proiectul va avea trei secțiuni: concurs de creații literare (pentru copii), creații plastice (pentru copii) și creații literare ale cadrelor didactice (care, bine înțeles vor fi selectate; pentru că nu vom publica orice). Grupul țintă îl reprezintă elevii, începând cu cei din clasele pregătitoare și mergem până în clasa a XII-a. Până în momentul actual, avem încheiate parteneriate cu 16 unități școlare din județul Bihor, dar pe zi ce trece numărul lor crește. Avem însă și numeroase școli partenere și din alte județe: Bistrița – Năsăud, Călărași, Dâmbovița, Ialomița (cu câte două școli), Iași (cel mai tare, cu patru școli), Vâlcea” (1), a precizat coordonatorul de proiect.
Cele șapte activități
În continuare, a fost prezentat calendarul cu cele șapte activități:
1.Cartea și biblioteca – lansarea proiectului      
2.Lumea imaginară a cărților – concurs de creație plastică
3.Cartea și biblioteca, prietenii mei – concurs de creație literară
4.Cei mai talentați artiști plastici – jurizarea lucrărilor de creație plastică
5.Maeștrii condeiului – jurizarea creațiilor literare ale copiilor
6. Cartea și biblioteca, prietenii copiilor – lansarea celor trei publicații cu ISBN; primul volum va cuprinde creațiile literare ale copiilor; volumul II – desenele copiilor; volumul III va aduna creațiile literare ale  cadrelor didactice.
7.Imagini din lumea cărților – expoziția va fi organizată la Cluj-Napoca, la Conferința Națională a Bibliotecarilor din România, găzduită, probabil, de Biblioteca Județeană.
Să mai spunem că se dorește ca anul viitor, proiectul educativ regional „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor” să devină proiect național.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a II-a ediție a proiectului „Cartea și biblioteca, prietenii copiilor”. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 7 martie 2021