Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Lăzăriștii – „Împreună - 10”, la etapa națională a concursului antidrog

În perioada 26 august - 2 septembrie, la Eforie Sud

Lăzăriștii – „Împreună - 10”, la etapa națională a concursului antidrog

În perioada 26 august - 2 septembrie 2013, în stațiunea de pe malul Mării Negre, Eforie Sud s-a desfășurat în tabăra „New Paradise”, etapa națională a concursului antidrog „Împreună - 10”, ediția a X-a.

Echipajul Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”, Oradea, format din doamna profesoară Violeta Fetea, coordonatoarea proiectului și elevele Vanesa Andor, Loredana Buboi, Diana Buboi și Melania Kis, a câștigat locul I la etapa județeană a concursului cu un proiect antidrog și cu un film de scurt metraj care evidențiază efectele negative și distructive ale drogurilor asupra ființei umane. Nu a fost o tabără obișnuită deoarece activitățile din tabără ne-au solicitat intens fie că a fost vorba de elevi sau profesori. Am avut de ales 12 ateliere obligatorii din 15 propuse, dar să fie diferite. Înainte de amiază trebuia să optezi pentru atelierele la care doreai să participi în ziua respectivă,  ateliere educative în care am avut parte de experiențe de neuitat, alături de ceilalți participanți și  formatori: Teatru, Muzică, Dans, Antidrog, Tir, Orientare sportivă, Sport-Baschet, Comunicare, Team-Building, Creativitate, Prim ajutor, Quiling, Împletituri, Origami, Povestiri.
Pe fișa de prezență individuală trebuia să avem 12 participări diferite. În prima zi aproape că ne-am călcat pe picioare să putem să ne înscriem la atelierele preferate. La fiecare atelier se putea acumula un punct, două sau niciunul, în funcție de implicare. Chiar dacă toată tabăra a fost un concurs, o întrecere la propriu, aceasta nu a supărat pe nimeni.     
În permanență am fost monitorizați, la ateliere participam de la 9,00 la 13,00, iar de la ora 20,00, pe rând, prin tragere la sorți, fiecare echipaj trebuia să-și prezinte proiectul realizat acasă.
O altă probă de concurs a fost aceea de a desena un afiș al taberei, desen care a fost alcătuit în mare parte de Vanesa Andor. La acest afiș am colaborat cu 3 echipaje, București, Cluj și Hunedoara.
Din toate aceste ateliere am avut foarte multe lucruri de învățat, am fost pregătiți și antrenați pentru diferite situații, ne-am cunoscut pe noi înșine mai bine, ne-am descoperit defectele și punctele tari. Cel mai distractiv atelier a fost cel de Teatru, în care am fost puși în diferite situații, fiind nevoiți să avem încredere în ceilalți colegi și în care am învățat noi jocuri de cuvinte.
Proba cea mai grea, dar și cea mai antrenantă, s-a desfășurat în ultima zi și a antrenat întregul echipaj. Aveam de parcurs un „traseu” în tabără, dar și în afara ei, pornind de la detaliile unei povești intitulate ,,Povestea celor doi pantofi” pe care o primisem de la organizatori și  cuprindea toate atelierele la care am participat în cele 3 zile de concurs, urmând să aplicăm tot ce am învățat într-o probă practică la fiecare atelier.
A fost o experiență de neuitat, echipajul lăzăriștilor a avut o comportare foarte bună demonstrând că este o echipă puternică.
Cu cele învățate în această tabără va trebui să realizăm un nou proiect antidrog, până în luna martie. Sperăm într-o reușită.
Prof. Fetea Violeta
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lăzăriștii – „Împreună - 10”, la etapa națională a concursului antidrog.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 29 noiembrie 2020