Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Prima vizită pe continentul african

În cadrul proiectului Comenius ACTIVE

Prima vizită pe continentul african

Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” desfășoară proiectul școlar multilateral Comenius ACTIVE (Active Communication Training in Vocational Education), cel de al treilea din seria de programe sectoriale Comenius câștigate de instituția școlară cu profil tehnologic și vocațional.

Comenius este prima componentă a Programului de Învățare pe Tot Parcursul Vieții derulat prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și se adresează instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat și private, precum și tuturor membrilor comunității educaționale care își desfășoară activitatea în acest sector.
Multilateralul „ACTIVE” se desfășoară pe o durată de 2 ani, în intervalul de timp 2013-2015 și are ca scop echiparea elevilor cu competențele necesare comunicării în vederea unei integrări de succes pe piața muncii. Preocuparea de bază a parteneriatului școlar cu 7 țări din UE este aceea de a oferi o înțelegere și întrebuințare corectă a comportamentului de comunicare nonverbală, un element crucial în formarea unor modele de conduită exemplară în situații generate de mediul vocațional. În acest parteneriat european, România s-a alăturat altor șase țări europene, și anume: Bulgaria, Italia, Turcia, Croația, Polonia și La Réunion, teritoriu de peste mări al Franței, țări est și central europene, mediteraneene și un tărâm tropical paradisiac din inima Oceanului Indian. Varietatea din componența echipei constituie o premisă esențială pentru cunoașterea și înțelegerea diversității culturale și lingvistice europene în rândul profesorilor și elevilor, a spiritului și practicii antreprenoriale din diferite societăți ale statelor UE. De asemenea, elevii vor avea prilejul de a dobândi competențe și abilități personale și de comunicare pentru integrarea profesională și de cetățenie europeană activă.
Proiectul s-a conturat în februarie 2013, în cadrul unei vizite pregătitoare în Polonia, și urmărește un sistem de vizite de lucru tandemic, așa încât în aceeași perioadă două țări desfășoară paralel activități subscrise aceleiași teme, urmărind realizarea acelorași produse finale. Elevii și profesorii echipei Comenius ACTIVE de la C. T. „Andrei Șaguna”, reprezentați prin dl director, prof. ec. dr. Răzvan Vonea și dna prof. metodist Anca Curpaș, vor participa la mobilități în La Réunion, Croația și Polonia.
Prima vizită de lucru va avea loc chiar în zilele acestea, din 6-14 noiembrie și îi va purta pe cei patru membri ai echipei în insula vulcanică La Réunion, alături de parteneri din Bulgaria și Croația. Obiectivul vizitei este acela de a realiza un studiu comparativ asupra comportamentului nonverbal în inițierea contactelor personale și profesionale în culturile reprezentate de cele patru școli partenere prezente la gazdele de la Lycée Général et Technique Antoine Roussin din Saint-Louis, o localitate situată în sud-vestul insulei. Toate activitățile de proiect, pe care echipa franceză coordonată de profesorul de științele naturii Jerome Vallot le-au pregătit, își propun să asigure contextul cunoașterii reciproce a membrilor din echipajele prezente, a culturii țărilor, zonelor administrative, sistemelor educaționale și spațiului instructiv-educativ din școlile partenere.
Activitățile propuse în proiect sunt variate și antrenante, integrate în curriculum și interdisciplinare. Pe lângă demersurile de analiză comprehensivă a chestionarelor inițiale aplicate grupurilor țintă de către toate instituțiile partenere, elevii și profesorii vor participa la ateliere de lucru de dramă centrate asupra asemănărilor și deosebirilor culturale de comportament verbal și nonverbal în inițierea relațiilor interumane, pentru ca în urma unei competiții să se genereze propunerea unui logo a proiectului ACTIVE.
Pentru că proiectul este centrat pe elevi, aceștia sunt implicați în toate etapele de realizare, de la planificarea acestuia, până la evaluare și diseminarea rezultatelor. Totodată, acest proiect va permite echipelor de profesori și directori de școli din țările partenere să împărtășească experiențe și informații, să testeze și să pună în practică noi abordări pedagogice și manageriale.
Urăm mult succes echipei de proiect a Colegiului Tehnic „Andrei Șaguna” în prima sa vizită din cadrul acestui proiect, într-o țară aflată în inima Oceanului Indian, în emisfera sudică, precum și în derularea acestui ambițios proiect ce va contribui semnificativ la modernizarea și europenizarea comunității educaționale din instituția de învățământ și va crea punți pentru viitoare parteneriate cu statele Europei.
Director,
prof. ec. dr. Vonea Răzvan

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 13:13:18 Ora de vară a Europei de Est