Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O experiență cât o mie!

Prin intermediul unui proiect Comenius

O experiență cât o mie!

În perioada 14-19 octombrie 2013, orașul Dampierre din Franța a găzduit cea de-a șasea reuniune din cadrul proiectului multilateral Comenius „Unity through diversity”, pe care Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea îl derulează în parteneriat cu nouă țări europene: Franța (coordonator), Croația, Finlanda, Italia, Irlanda de Nord, Portugalia, Polonia, Spania și Turcia, pe durata a doi ani, 2012-2014.

„Poate că unii dintre voi au auzit de proiectul Comenius, poate că alții nu. Ei bine, eu, alături de bunii mei prieteni Raluca, Patrick și Elena și îndrumați de o profesoară care merită tot respectul nostru, domnișoara Violeta Roman, am avut șansa extraordinară de a pătrunde în interiorul acestui proiect de prestigiu internațional. Am avut parte de o experiență cât o mie! Ne-am întors acasă cu un bagaj de amintiri superbe, gata să reluăm oricând această poveste atât de frumoasă”. (Lupu Andreea, cls. a VIII-a A)
Echipa Școlii Gimnaziale Nr. 16 prezentă la întâlnirea din Dampierre a fost alcătuită din coordonatorul Comenius, prof. Violeta Roman și elevii: Păcurar Raluca, Lupu Andreea, Boldor Elena și Filip Patrick.
„Eu m-am implicat de la început în acest proiect. Mi s-a părut foarte interesant. Mă bucur că fac parte din echipă. Am învățat foarte multe lucruri în Franța: mi-am făcut prieteni noi, am descoperit o părticică din cultura franceză și am comunicat cu alți copii și profesori în limba engleză și franceză. A fost extraordinar!” (Filip Patrick, cls. a VII-a B)
Tema reuniunii de proiect din Franța a fost „Lucrări după picturi celebre”.
La Școala „Louis Pasteur” din Dampierre, am organizat o expoziție cu reproduceri după picturi celebre realizate de către elevii din cele 10 țări partenere. Aceste picturi au putut fi admirate într-o sală special amenajată de către întreaga comunitate pe toată durata reuniunii. În cadrul ședințelor de lucru, coordonatorii din fiecare țară au prezentat filmări și poze cu procesul de realizare al temei.
Programul întâlnirii a inclus vizitarea Școlii „Louis Pasteur” din Dampierre, participarea la ore și diverse ateliere de lucru, vizionarea unui spectacol  pregătit de elevii școlii în cinstea noastră, întâlnire cu primarul din Besançon și alți oficiali din regiunea Franche-Comte, reuniune cu comunitatea din Dampierre, vizitarea Fabricii de brânză „Le Suchaux” și a „Cittadelei” din oraș.
„Cu această ocazie am învățat și o mulțime de expresii și cuvinte noi în limba franceză și ne-am familiarizat cu accentul lor. De asemenea, am socializat extrem de mult și ne-am făcut prieteni noi, atât copii, cât și profesori din alte țări. Este foarte important faptul ca am reușit să le cunoaștem o parte din tradiții și obiceiuri, să facem schimb de experiență și să ne îmbogățim bagajul de cunoștințe. Am trăit o săptămână în stil franțuzesc!” (Păcurar Raluca, cls. a VIII-a A)
În fiecare zi am participat la ședințe de lucru în care am discutat despre evoluția proiectului, am evaluat rezultatele obținute până în prezent și am stabilit detaliile următoarelor întâlniri din Irlanda de Nord și Italia.
„Niciodată nu voi putea uita experiența care am avut-o în Școala din Dampierre. M-am simțit mândră că am reprezentat România și mai ales pentru că toți profesorii din alte țări ne-au asigurat că vom avea un viitor strălucit. Îi mulțumesc domnișoarei profesor Violeta Roman și echipei de proiect pentru această experiență deosebită!” (Elena Boldor – a VII-a B)
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții. Toate informațiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conținutul acestor informații.
Prof. Violeta Roman

Trimite email

joi, 22 august 2019