Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

O zi specială, dedicată femeii din Sîntandrei

Duminică, la Sîntandrei,

O zi specială, dedicată femeii din Sîntandrei

Uniunea Femeilor Bihor, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Sîntandrei, Școala Gimnazială și Ansamblul Folcloric „Aușana”, a organizat duminică, 17 noiembrie 2013, la Căminul Cultural din Sîntandrei, activități speciale dedicate femeii din mediul rural.

Astfel, după vernisajul expoziției cuprinzând obiecte de artă și lucru de mână, aparținând femeilor din Sântandrei și din alte localități, l-am ascultat pe cel dintâi gospodar al comunei, dl primar Ioan Mărcuș.
„Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat!”
În cuvântul său, dl primar a salutat toate femeile prezente la eveniment, pe preotul Luncan, preotul ortodox din Sîntandrei, pe directorul școlii, doamna profesor Elena Duma și pe dna Adelina Coste, fost subprefect al județului Bihor, pe dl viceprimar și pe consilierii locali prezenți la manifestare.
Vorbind despre comuna pe care o conduce cu cinste și onoare de câteva mandate, dl primar Ioan Mărcuș a spus: „Este o comună cu peste 5.000 de locuitori, care a cunoscut o dezvoltare urbanistică fără precedent, în ultimii 6-7 ani, cu oameni deosebiți cu care noi ne mândrim peste tot, cu un potențial economic în plină creștere, cu peste 130 de unități economice, societăți comerciale, cu un buget promițător, lucru care sper eu că se și vede în comuna noastră, cu investiții majore în ultimii ani și în viitor, cu fonduri europene atrase de circa cinci milioane de euro în cursul anului 2012, cu finalizare în 2014, și așa cum spuneam, cu oameni deosebiți. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei acțiuni și aș vrea să felicit în primul rând cadrele didactice de la Școala din Sîntandrei, în frunte cu doamna directoare, să felicit doamnele educatoare și învățătoare pentru tot efortul pe care l-au depus în pregătirea evenimentului, dar și pe celelalte persoane din Sîntandrei care au venit să expună lucruri pe care le-au avut acasă și pe care le-au scotocit prin magazii, poduri și lăzile de zestre…”, a spus dl primar Ioan Mărcuș.
„Să v-ajute Dumnezeu și să faceți  și un muzeu!”
În continuare dna prof. Nicoleta Hodiș a prezentat o comunicare despre importanța femeii din mediul rural (vorbind despre calitățile femeii, și în special ale femeii din Sîntandrei); în același context și registru, doamna prof. Voichița Raț, secretar general al UFB și moderator al manifestării, a vorbit despre „Tradiția și femeia contemporană din mediul rural” („doamna satului românesc”, „mama tradițiilor populare românești”, unică, inegalabilă, care a fost și rămâne sufletul și cultura acestei țări). Ne-a surprins apoi dl profesor Constantin Butișcă; domnia sa i-a sugerat dlui primar că s-ar putea ocupa de monografia comunei, lăsându-i spre lecturare monografia comunei sale natale Cîmpani. „Să v-ajute Dumnezeu și să faceți  și un muzeu”, a conchis dl profesor Constantin Butișcă.
Prezentarea exponatelor, multe și foarte diversificate
 Microfonul a ajuns apoi să se plimbe prin sală pentru prezentarea celor care și-au amenajat standuri în cadrul expoziției, aducând obiecte tradiționale din gospodăria proprie sau din lada cu zestre, dar și produse alimentare tradiționale; Dna Corina și dl Dumitru Paina au amenajat un întreg stand cu obiecte tradiționale autentice și vechi, o impresionantă colecție de costume populare din zecile de costume pe care le poartă pe scenă fiica lor, cunoscuta și îndrăgita solistă de muzică populară din tânăra generație Alexandra Paina, picturi de-ale Alexandrei, precum și produse culinare tradiționale; la intrarea în sală, avea amenajat un stand cu lucrări din hârtie Andra Maria Pop, tehnician dentar. Printre lucrările sale (în origami și quilling), Andra deține o lebădă uriașă, alcătuită din 1.996 de piese. Dna ed. Eugenia Floruța (din Tărian) avea expuse costume populare, fețe de masă, ștergare…Dna Daniela Achim (din Șerghiș – Vârciorog) a adus la expoziție prosoape, ștergare, fețe de masă, dar și o laviță (un ringheu) de peste 100 de ani…
Doamna director Elena Duma a prezentat frumoasele lucrări ale școlarilor din Sîntandrei, iar educatoarele de la Grădinița din Sîntandrei și-au amenajat un stand aparte, cu multe lucrări. Dl profesor Petru Duma, soțul doamnei director, care a inițiat zeci de copii în tehnica origami, ne-a impresionat și de această dată cu peste 30 de lucrări…Dl Dan Galiș și dna Laura, de la SC Geonisim Com SRL au adus de la carmangeria proprie: tobă, cârnat uscat, salamuri de casă din carne sută la sută…
Au mai expus: Peștean Nicoleta; educatoarele: Maria Căvășdan, Mariana Ghitea, Ramona Ile și Alexandra Iștovan; dna Anca Hopidea, Mariana Ștef, Ana Stoie, Stela și Viorel Chiș (aranjamente florale), Mariana Mureșan (din Cauaceu), Tocai Viorica și Larisa din Sîntandrei, Chvatal Margit, Valeria Ciupa și Cadar Elena Otilia, toate din Oradea…     
Regalul artistic „Omagiu femeilor din Sîntandrei”
 Înainte să înceapă regalul artistic dedicat femeilor din Sîntandrei, doamna inginer Miorița Săteanu, președintele UF Bihor și inițiatorul manifestării, a invitat pe scenă actorii trupei de teatru „Ceata lui Pițigoi”, copii voluntari care participă la Tabăra specială organizată de doamna inginer Miorița Săteanu.
În deschiderea spectacolului, dna prof. Voichița Raț ne-a citit din poeziile dnei Ioana Precup („Doamne, binecuvântează!”). Am fost sensibilizați apoi de vocea de aur a dnei prof. Maria Matei, cu „A plecat moțu’ prin țară”. Gazdele au fost reprezentate cu cinste de două voci reprezentative, cunoscute și îndrăgite de un județ întreg, una este tânăra și frumoasa Alexandra Paina, elev al Liceului de Arte din Oradea, talentat interpret, dar și pictor inspirat, iar cealaltă este Luminița Tomuța (căsătorită Baba);
„Dacă ai avea credință/ Am scăpa de suferință”
Luminița ne-a pus la suflet cea dintâi colindă a Sfântului Post – „Acolo sus la Răsărit”, dar repede ne-a readus cu picioarele pe pământ: „De ce, Doamne, ai lăsat om bogat și om sărac”; „Dă nimic nu-mi bănuiesc numai’ de ce-mbătrânesc!” „Haidați, haidați, dragi români,/ Să fim oleacă mai buni…/ Oamenii să dușmănesc,/ Numai de rău se vorbesc…Omule, ascultă la mine/ Dacă faci rău, să n-aștepți bine!/ Dacă ai avea credință/ Am scăpa de suferință./ Că în lumea asta mare/ Îi loc pentru fiecare”.
Doamna Luminița, mult adevăr ați grăit prin cântecele pe care ni le-ați așezat drept la suflet!
În următorul moment artistic, aveam să-i admirăm pe copiii comunei, dansatori neîntrecuți pe care instructorul lor, Mircea Dărăban, îi vrea profesioniști. Dl profesor de muzică Mihai Jula avea să ne pregătească apoi pentru întâlnirea cu membrii Ansamblului Folcloric „Aușana”, coordonați de inimosul lor director artistic, Silviu Botiș; ne-au cântat și încântat  interpreții: Emilia Borza, Sânziana Toader, Ciprian Zopota, Gemenele din Bihor, Ioana Crișan, Paula Lezeu, Claudia Cacuci și Stana Milu din Timișoara.
Așadar, duminică, femeile din Sîntandrei au fost cele mai răsfățate, grație inițiativei doamnelor Miorița Săteanu și Voichița Raț, de la Uniunea Femeilor  Bihor și efortului depus de cadrele didactice, coordonate de doamna director Elena Duma, de femeile sufletiste ale comunei, în frunte cu dna Corina Paina, care au amenajat standurile expoziției, și nu în ultimul rând meritul cel mare pentru acest eveniment îl are destoinicul gospodar, îndrăgitul primar Ioan Mărcuș.
A consemnat și fotografiat Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O zi specială, dedicată femeii din Sîntandrei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 18 octombrie 2019