Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

O zi specială, dedicată femeii din Sîntandrei

Duminică, la Sîntandrei,

O zi specială, dedicată femeii din Sîntandrei

Uniunea Femeilor Bihor, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Sîntandrei, Școala Gimnazială și Ansamblul Folcloric „Aușana”, a organizat duminică, 17 noiembrie 2013, la Căminul Cultural din Sîntandrei, activități speciale dedicate femeii din mediul rural.

Astfel, după vernisajul expoziției cuprinzând obiecte de artă și lucru de mână, aparținând femeilor din Sântandrei și din alte localități, l-am ascultat pe cel dintâi gospodar al comunei, dl primar Ioan Mărcuș.
„Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat!”
În cuvântul său, dl primar a salutat toate femeile prezente la eveniment, pe preotul Luncan, preotul ortodox din Sîntandrei, pe directorul școlii, doamna profesor Elena Duma și pe dna Adelina Coste, fost subprefect al județului Bihor, pe dl viceprimar și pe consilierii locali prezenți la manifestare.
Vorbind despre comuna pe care o conduce cu cinste și onoare de câteva mandate, dl primar Ioan Mărcuș a spus: „Este o comună cu peste 5.000 de locuitori, care a cunoscut o dezvoltare urbanistică fără precedent, în ultimii 6-7 ani, cu oameni deosebiți cu care noi ne mândrim peste tot, cu un potențial economic în plină creștere, cu peste 130 de unități economice, societăți comerciale, cu un buget promițător, lucru care sper eu că se și vede în comuna noastră, cu investiții majore în ultimii ani și în viitor, cu fonduri europene atrase de circa cinci milioane de euro în cursul anului 2012, cu finalizare în 2014, și așa cum spuneam, cu oameni deosebiți. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei acțiuni și aș vrea să felicit în primul rând cadrele didactice de la Școala din Sîntandrei, în frunte cu doamna directoare, să felicit doamnele educatoare și învățătoare pentru tot efortul pe care l-au depus în pregătirea evenimentului, dar și pe celelalte persoane din Sîntandrei care au venit să expună lucruri pe care le-au avut acasă și pe care le-au scotocit prin magazii, poduri și lăzile de zestre…”, a spus dl primar Ioan Mărcuș.
„Să v-ajute Dumnezeu și să faceți  și un muzeu!”
În continuare dna prof. Nicoleta Hodiș a prezentat o comunicare despre importanța femeii din mediul rural (vorbind despre calitățile femeii, și în special ale femeii din Sîntandrei); în același context și registru, doamna prof. Voichița Raț, secretar general al UFB și moderator al manifestării, a vorbit despre „Tradiția și femeia contemporană din mediul rural” („doamna satului românesc”, „mama tradițiilor populare românești”, unică, inegalabilă, care a fost și rămâne sufletul și cultura acestei țări). Ne-a surprins apoi dl profesor Constantin Butișcă; domnia sa i-a sugerat dlui primar că s-ar putea ocupa de monografia comunei, lăsându-i spre lecturare monografia comunei sale natale Cîmpani. „Să v-ajute Dumnezeu și să faceți  și un muzeu”, a conchis dl profesor Constantin Butișcă.
Prezentarea exponatelor, multe și foarte diversificate
 Microfonul a ajuns apoi să se plimbe prin sală pentru prezentarea celor care și-au amenajat standuri în cadrul expoziției, aducând obiecte tradiționale din gospodăria proprie sau din lada cu zestre, dar și produse alimentare tradiționale; Dna Corina și dl Dumitru Paina au amenajat un întreg stand cu obiecte tradiționale autentice și vechi, o impresionantă colecție de costume populare din zecile de costume pe care le poartă pe scenă fiica lor, cunoscuta și îndrăgita solistă de muzică populară din tânăra generație Alexandra Paina, picturi de-ale Alexandrei, precum și produse culinare tradiționale; la intrarea în sală, avea amenajat un stand cu lucrări din hârtie Andra Maria Pop, tehnician dentar. Printre lucrările sale (în origami și quilling), Andra deține o lebădă uriașă, alcătuită din 1.996 de piese. Dna ed. Eugenia Floruța (din Tărian) avea expuse costume populare, fețe de masă, ștergare…Dna Daniela Achim (din Șerghiș – Vârciorog) a adus la expoziție prosoape, ștergare, fețe de masă, dar și o laviță (un ringheu) de peste 100 de ani…
Doamna director Elena Duma a prezentat frumoasele lucrări ale școlarilor din Sîntandrei, iar educatoarele de la Grădinița din Sîntandrei și-au amenajat un stand aparte, cu multe lucrări. Dl profesor Petru Duma, soțul doamnei director, care a inițiat zeci de copii în tehnica origami, ne-a impresionat și de această dată cu peste 30 de lucrări…Dl Dan Galiș și dna Laura, de la SC Geonisim Com SRL au adus de la carmangeria proprie: tobă, cârnat uscat, salamuri de casă din carne sută la sută…
Au mai expus: Peștean Nicoleta; educatoarele: Maria Căvășdan, Mariana Ghitea, Ramona Ile și Alexandra Iștovan; dna Anca Hopidea, Mariana Ștef, Ana Stoie, Stela și Viorel Chiș (aranjamente florale), Mariana Mureșan (din Cauaceu), Tocai Viorica și Larisa din Sîntandrei, Chvatal Margit, Valeria Ciupa și Cadar Elena Otilia, toate din Oradea…     
Regalul artistic „Omagiu femeilor din Sîntandrei”
 Înainte să înceapă regalul artistic dedicat femeilor din Sîntandrei, doamna inginer Miorița Săteanu, președintele UF Bihor și inițiatorul manifestării, a invitat pe scenă actorii trupei de teatru „Ceata lui Pițigoi”, copii voluntari care participă la Tabăra specială organizată de doamna inginer Miorița Săteanu.
În deschiderea spectacolului, dna prof. Voichița Raț ne-a citit din poeziile dnei Ioana Precup („Doamne, binecuvântează!”). Am fost sensibilizați apoi de vocea de aur a dnei prof. Maria Matei, cu „A plecat moțu’ prin țară”. Gazdele au fost reprezentate cu cinste de două voci reprezentative, cunoscute și îndrăgite de un județ întreg, una este tânăra și frumoasa Alexandra Paina, elev al Liceului de Arte din Oradea, talentat interpret, dar și pictor inspirat, iar cealaltă este Luminița Tomuța (căsătorită Baba);
„Dacă ai avea credință/ Am scăpa de suferință”
Luminița ne-a pus la suflet cea dintâi colindă a Sfântului Post – „Acolo sus la Răsărit”, dar repede ne-a readus cu picioarele pe pământ: „De ce, Doamne, ai lăsat om bogat și om sărac”; „Dă nimic nu-mi bănuiesc numai’ de ce-mbătrânesc!” „Haidați, haidați, dragi români,/ Să fim oleacă mai buni…/ Oamenii să dușmănesc,/ Numai de rău se vorbesc…Omule, ascultă la mine/ Dacă faci rău, să n-aștepți bine!/ Dacă ai avea credință/ Am scăpa de suferință./ Că în lumea asta mare/ Îi loc pentru fiecare”.
Doamna Luminița, mult adevăr ați grăit prin cântecele pe care ni le-ați așezat drept la suflet!
În următorul moment artistic, aveam să-i admirăm pe copiii comunei, dansatori neîntrecuți pe care instructorul lor, Mircea Dărăban, îi vrea profesioniști. Dl profesor de muzică Mihai Jula avea să ne pregătească apoi pentru întâlnirea cu membrii Ansamblului Folcloric „Aușana”, coordonați de inimosul lor director artistic, Silviu Botiș; ne-au cântat și încântat  interpreții: Emilia Borza, Sânziana Toader, Ciprian Zopota, Gemenele din Bihor, Ioana Crișan, Paula Lezeu, Claudia Cacuci și Stana Milu din Timișoara.
Așadar, duminică, femeile din Sîntandrei au fost cele mai răsfățate, grație inițiativei doamnelor Miorița Săteanu și Voichița Raț, de la Uniunea Femeilor  Bihor și efortului depus de cadrele didactice, coordonate de doamna director Elena Duma, de femeile sufletiste ale comunei, în frunte cu dna Corina Paina, care au amenajat standurile expoziției, și nu în ultimul rând meritul cel mare pentru acest eveniment îl are destoinicul gospodar, îndrăgitul primar Ioan Mărcuș.
A consemnat și fotografiat Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O zi specială, dedicată femeii din Sîntandrei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021