Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

„Și eu am drepturi!”

Joi, lansare de proiect la Grădinița Nr. 51

„Și eu am drepturi!”

Doamnele educatoare Indrieș Valeria și Vîrciu Claudia, de la Grădinița Nr. 51, structură a Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Oradea, au inițiat proiectul educațional județean „Și eu am drepturi!”

Este vorba despre un proiect privind prevenirea și eradicarea relelor tratamente aplicate minorilor.
Surprinzător și încântător, doamna educatoare Valeria Indrieș s-a dovedit a fi extrem de abilă și convingătoare, din moment ce a reușit să aducă joi (21 noiembrie 2013) în fața copiilor și părinților asemenea invitați: procuror, avocat, psiholog, medic și polițiști…
Alături de conducătorul instituției, doamna director Buzulică Brândușa, directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”, au onorat la lansarea proiectului: dna procuror Adela Stamatiu, din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, dna avocat Marina Oros, de la Cabinetul de avocați, psiholog Ioan Tamaș, dna dr. Adina Þucudean, medic stomatolog, agent principal de poliție Mariana Andor și agent de poliție Cristian Pașca.
La reuniune au participat copii din grupele mari și mijlocii, însoțiți de doamnele educatoare, precum și reprezentanți ai părinților.
Pentru început, dna educatoare Valeria Indrieș a salutat distinșii invitați, colegii și părinții, mulțumindu-le pentru prezență, după care a făcut cunoscute obiectivele și scopul proiectului.
„Scopul acestui proiect este prevenirea și stoparea relelor tratamente exercitate asupra copiilor; iar obiectivele au în vedere: cunoașterea și respectarea drepturilor și îndatoririlor copilului, a normelor de comportare în societate, manifestarea unor atitudini favorabile, corespunzătoare față de copii, din partea părinților și a întregii comunități”.
Prin câteva citate, dna educatoare a sensibilizat asistența, pregătind-o pentru intervențiile invitaților. „Toți oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puțini dintre ei își mai aduc aminte; ar trebui măcar pentru o zi ca rolurile să se inverseze: copiii să conducă lumea, iar oamenii mari să-i asculte!”
După cuvântul de salut al doamnei director și felicitările adresate inițiatorilor proiectului, am ascultat cu interes intervențiile invitaților; domniile lor s-au adresat, în principal, părinților, îndemnându-i să manifeste multă înțelegere și iubire față de propriile odrasle, investițiile lor de suflet cele mai importante, să evite certurile și discuțiile aprinse în fața, în prezența lor; să nu apeleze la divorț decât în cazuri extreme, să manifeste toleranță și răbdare în relația de cuplu și multă afectivitate față de copii. Cu toții au ținut să se facă bine  înțeleși de către părinți apelând la exemple convingătoare. Dna procuror a îndrăznit chiar să se adreseze copiilor, invitându-i la dialog. Atât le-a trebuit că s-au găsit destui „avocați” care au început să se dezlănțuie și să dea totul din casă… în sinceritatea și inocența lor fără margini. A fost o activitate educativă în care invitații au căutat sensibilizarea părinților, iar la final, părinții au pus pe tapet dureroasa problemă a siguranței copiilor.
La o evaluare a activității, acordăm cu bucurie FB-uri inițiatorilor proiectului, invitaților, părinților, dar și minunaților copii, pentru răbdare, cumințenie și sclipirile pe care le-au avut în momentele de sinceritate maximă și interactivitate.
Să mai spunem că proiectul a fost gândit a se desfășura prin activități lunare, la care vor fi solicitați, rând pe rând, cei șase invitați.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Și eu am drepturi!”

Trimite email
Sunday, 10 December 2023