Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Și eu am drepturi!”

Joi, lansare de proiect la Grădinița Nr. 51

„Și eu am drepturi!”

Doamnele educatoare Indrieș Valeria și Vîrciu Claudia, de la Grădinița Nr. 51, structură a Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Oradea, au inițiat proiectul educațional județean „Și eu am drepturi!”

Este vorba despre un proiect privind prevenirea și eradicarea relelor tratamente aplicate minorilor.
Surprinzător și încântător, doamna educatoare Valeria Indrieș s-a dovedit a fi extrem de abilă și convingătoare, din moment ce a reușit să aducă joi (21 noiembrie 2013) în fața copiilor și părinților asemenea invitați: procuror, avocat, psiholog, medic și polițiști…
Alături de conducătorul instituției, doamna director Buzulică Brândușa, directorul Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”, au onorat la lansarea proiectului: dna procuror Adela Stamatiu, din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, dna avocat Marina Oros, de la Cabinetul de avocați, psiholog Ioan Tamaș, dna dr. Adina Þucudean, medic stomatolog, agent principal de poliție Mariana Andor și agent de poliție Cristian Pașca.
La reuniune au participat copii din grupele mari și mijlocii, însoțiți de doamnele educatoare, precum și reprezentanți ai părinților.
Pentru început, dna educatoare Valeria Indrieș a salutat distinșii invitați, colegii și părinții, mulțumindu-le pentru prezență, după care a făcut cunoscute obiectivele și scopul proiectului.
„Scopul acestui proiect este prevenirea și stoparea relelor tratamente exercitate asupra copiilor; iar obiectivele au în vedere: cunoașterea și respectarea drepturilor și îndatoririlor copilului, a normelor de comportare în societate, manifestarea unor atitudini favorabile, corespunzătoare față de copii, din partea părinților și a întregii comunități”.
Prin câteva citate, dna educatoare a sensibilizat asistența, pregătind-o pentru intervențiile invitaților. „Toți oamenii mari au fost mai întâi copii, dar puțini dintre ei își mai aduc aminte; ar trebui măcar pentru o zi ca rolurile să se inverseze: copiii să conducă lumea, iar oamenii mari să-i asculte!”
După cuvântul de salut al doamnei director și felicitările adresate inițiatorilor proiectului, am ascultat cu interes intervențiile invitaților; domniile lor s-au adresat, în principal, părinților, îndemnându-i să manifeste multă înțelegere și iubire față de propriile odrasle, investițiile lor de suflet cele mai importante, să evite certurile și discuțiile aprinse în fața, în prezența lor; să nu apeleze la divorț decât în cazuri extreme, să manifeste toleranță și răbdare în relația de cuplu și multă afectivitate față de copii. Cu toții au ținut să se facă bine  înțeleși de către părinți apelând la exemple convingătoare. Dna procuror a îndrăznit chiar să se adreseze copiilor, invitându-i la dialog. Atât le-a trebuit că s-au găsit destui „avocați” care au început să se dezlănțuie și să dea totul din casă… în sinceritatea și inocența lor fără margini. A fost o activitate educativă în care invitații au căutat sensibilizarea părinților, iar la final, părinții au pus pe tapet dureroasa problemă a siguranței copiilor.
La o evaluare a activității, acordăm cu bucurie FB-uri inițiatorilor proiectului, invitaților, părinților, dar și minunaților copii, pentru răbdare, cumințenie și sclipirile pe care le-au avut în momentele de sinceritate maximă și interactivitate.
Să mai spunem că proiectul a fost gândit a se desfășura prin activități lunare, la care vor fi solicitați, rând pe rând, cei șase invitați.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Și eu am drepturi!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 18 mai 2021