Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lansarea proiectului Comenius „Învață să citești și citește să înveți”

Luni, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a avut loc

Lansarea proiectului Comenius „Învață să citești și citește să înveți”

Luni (25 noiembrie 2013), membri ai echipei de proiect de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea și-au propus lansarea proiectului și a colțului Comenius amenajat în școală, precum și diseminarea primei întâlniri de proiect, care s-a desfășurat în Bulgaria, țara coordonatoare.

Lansarea a avut loc chiar în spațiul Comenius amenajat pentru diseminarea proiectului.
„Proiectul multilateral Comenius „Learn to Read and Read to Learn”, aprobat prin programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, este primul proiect de acest tip derulat în școala noastră, în parteneriat cu două școli din Ungaria și câte o școală din Bulgaria, Turcia, Grecia și Italia.
Proiectul nostru își propune să investigheze obiceiurile de lectură ale copiilor, ale părinților și în felul acesta, printr-o serie de activități comune să stimulăm interesul pentru lectură și, în egală măsură, o comunicare intergenerațională, plecând de la acest obiectiv comun, cartea”, a spus în deschiderea evenimentului dna prof. dr. Livia Muntean, director adjunct al colegiului. Despre obiectivele și activitățile propuse, inclusiv produsele finale, a vorbit coordonatorul de proiect, dna prof. dr. Maria Hulber.
„În calitate de coordonator, am în vedere o serie de activități care să ducă la realizarea acestor obiective pe care ni le-am propus pentru următorii doi ani, pentru că proiectul nostru a început în august 2013 și se încheie în iunie 2015, când va avea loc ultima mobilitate pentru raportul final. Obiectivele pe care ni le-am propus sunt: explorarea obiceiurilor de lectură ale elevilor din fiecare țară parteneră; desfășurarea unui set de activități pentru îmbunătățirea competențelor de citire și de interes pentru lectură; sprijinirea elevilor pentru o mai bună înțelegere a lecturii și pentru creșterea nivelului lor de alfabetizare funcțională; schimbul de bune practici și de experiență între cadrele didactice din țările partenere; implicarea părinților în activitățile școlare; promovarea în comunitatea locală a obiectivelor proiectului, activităților și rezultatelor obținute”, a precizat coordonatorul de proiect, dna prof. dr. Maria Hulber.
Diseminarea mobilității din Bulgaria 
Prima reuniune de proiect a avut loc în perioada 22-26 octombrie 2013, la școala din Ruse (Bulgaria). România a fost reprezentată de o delegație formată din coordonatorul de proiect, prof. dr. Maria Hulber, director adjunct, prof. dr. Livia Muntean, prof. Magda Botezat și prof. Viorica Porumb. Pe agenda reuniunii au figurat cinci obiective: cunoașterea partenerilor de proiect, alegerea logoului, discutarea planului de lucru și distribuirea responsabilităților, dezbatere pe marginea itemilor cuprinși în chestionarele pentru elevi, părinți și bibliotecari, precum și propuneri pentru îmbunătățirea planului de lucru. Ca și Logo al proiectului a fost acceptată varianta propusă de școala din Budapesta (Ungaria); școlii din Grecia i-a revenit responsabilitatea de a crea website-ul proiectului, cu câte o pagină pentru fiecare țară parteneră, în limba țării respective, chiar dacă limba oficială a proiectului este limba engleză. În formularea întrebărilor pentru cele trei chestionare privind interesul pentru lectură al micilor cititori, au fost agreate, în majoritate, cele formulate de delegația României. Și să mai spunem că tot noi suntem singurii din cei șapte parteneri de proiect (din cele șase țări) care derulăm proiectul la nivelul a trei cicluri de învățământ (primar, gimnazial și liceal), ca un dialog între generații, implicând 120 de elevi și 20 de cadre didactice, toți ceilalți incluzând în proiect doar elevi din primele două cicluri. Până luni (inclusiv), chestionarele trebuiau completate și expediate pe adresa coordonatorului din Ruse (Bulgaria).Tot în cursul lunii noiembrie, fiecare partener avea responsabilitatea să amenajeze în școală propriul colț Comenius. La diseminarea de luni au participat profesorii: Maria Hulber, Livia Muntean, Adriana Luca, Luminița Oros, Ramona Tătar, Alina Trif, Lavinia Corodeanu, Hochhauser Eniko, Ioan Cadar și Monica Dumitraș.
Următoarea reuniune de proiect va avea loc în martie 2014 în Ungaria, cea de-a III-a în Italia, în iunie 2014, a IV-a în octombrie 2014 în Grecia, a V-a în România, în martie 2015, iar reuniunea finală se va desfășura în iunie 2015, în Turcia.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea proiectului Comenius „Învață să citești și citește să înveți”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 12 august 2020