Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sub semnul Excelenței, omagiu patronului spiritual academician Alexandru Roman

În perioada 25-29 noiembrie – „Zilele școlii” la Aușeu

Sub semnul Excelenței, omagiu patronului spiritual academician Alexandru Roman

Sub genericul „30 de ani de vise împlinite”, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Alexandru Roman” din Aușeu au organizat o suită de manifestări, prinse în buchetul „Zilelor școlii” pentru sărbătorirea patronului spiritual academician Alexandru Roman și pentru marcarea a 30 de ani de existență a actualului local al școlii.

Dacă pe agenda zilei de luni au fost cuprinse două momente, o expoziție cu lucrări și concursul „Școala noastră, mai curată, mai frumoasă”, marți, 26 noiembrie 2013, în și de ziua de naștere a patronului spiritual Alexandru Roman (născut în 26 noiembrie 1826, la Aușeu), manifestările s-au constituit într-un cald omagiu și înaltă recunoștință patronului spiritual. Pentru început, în curtea Primăriei Aușeu, în fața bustului lui Alexandru Roman, a avut loc un moment festiv, onorat de conducerea Primăriei Aușeu (primar, inginer Lazăr Mitică Florentin, viceprimar, profesor Șchiop Ancuța), de generalul Ghitaș Gavril Ioan, fiu al satului și de conducerile celor două școli „Alexandru Roman” – Școala Gimnazială „Alexandru Roman” Aușeu (director, prof. Botici Matei Adrian) și Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd (director adjunct, prof. Melania Joldea).  
Un sobor de preoți, alcătuit din slujitorii bisericilor din Aușeu (părintele Florian Vese), Groși (părintele Călin Ioniță) și Tinăud (părintele Florin Ardelean) a oficiat o slujbă de pomenire, parastas In memoriam Alexandru Roman, iar cele două școli partenere din Aușeu și Aleșd au prezentat câte un moment artistic întru cinstirea memoriei patronului spiritual. Festivitatea s-a încheiat cu depuneri de coroane.
În cuvântul său, dl primar ing. Lazăr Mitică Florentin a ținut să sublinieze tripla semnificație a evenimentului și ciclului de manifestări organizate de Școala din Aușeu: cinstirea Zilei Naționale, „Zilele școlii” și „comemorarea celui care a fost personalitatea numărul 1 a comunei, academician Alexandru Roman”, a spus dl primar.
Consilierul educativ, dna prof. Claudia Caba, a prezentat agenda zilei și a săptămânii, după care a dat cuvântul artiștilor să se exprime prin cântec și vers: elevii din Aușeu, sub coordonarea dnei prof. de religie Amalia Copil, iar apoi grupul vocal al liceenilor din Aleșd, sub îndrumarea dnei prof. Corina Lele, în acompaniament de chitară.
La finalul festivității, dl director Botici Matei Adrian a mulțumit conducerii Primăriei, dlui general și celorlalți invitați prezenți la manifestare, foste cadre didactice, partenerilor de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, invitându-i pe toți să participe la manifestările care se vor desfășura în incinta școlii.
Arc peste timp – întâlnire între generații     
Organizatorii suitei de manifestări din cadrul „Zilelor școlii” (consilier educativ, prof. Claudia Caba, prof. Ioana Boto și fosta educatoare Eva Farc) ne-au surprins plăcut cu un buchet de acțiuni la care au participat oficialitățile locale, invitați, foste cadre didactice, elevi și profesori. Dna prof. Ioana Boto a prezentat în PowerPoint un scurt istoric al școlii, cu imagini din trecut, dar și din prezent, un filmuleț cu promoția de absolvenți 2012-2013, precum și un impresionant palmares, cuprinzând cele mai importante premii cucerite de elevii școlii: mențiune pe țară și locurile I și III, mențiune pe județ la olimpiada de religie; locurile I și III pe țară la Evaluare în educație la limba română; locurile I, II și III, mențiune pe țară la concursul Comper, la matematică și limba română; locul II pe țară și locul I pe județ la tetratlon; locul I pe țară la concursul de creație în limba engleză „Primăvara-n sărbătoare”.
Aflați față-n față cu distinșii invitați și foști profesori ai școlii, elevii le-au adresat întrebări, dorind să afle amintiri și impresii de la foștii elevi și profesori: actualul primar, ing. Lazăr Mitică Florentin, dl general Ghitaș Gavril Ioan, dna prof. Simionaș Doina Maria, fost director timp de 23 de ani și prof. de română, care a luptat pentru redobândirea numelui școlii (în 2004).
„A propovăduit de la catedră 30 de ani Evanghelia limbii noastre naționale”
 „La 26 noiembrie 1926 (la 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Roman), a fost organizată o amplă manifestare publică  și Academia Română a eternizat casa în care s-a născut (Alexandru Roman, la 26 noiembrie 1826) cu placă de marmură. Tot atunci școala a primit denumirea de „Școala primară de stat „Alexandru Roman”; ca un părinte neobosit a propovăduit de la catedră 30 de ani Evanghelia limbii noastre naționale, cel mai scump talisman al unui popor, singurul care-i menține existența”, ne-a spus doamna profesor Doina Maria Simionaș.  
La același dialog între generații a mai participat dl prof. Nicolae Răcuciu, fost director și profesor de istorie, dna Victoria Ciobanu, fost primar în perioada construcției actualului local al școlii, dl Mircea Ardelean, fost învățător (actualmente în Aleșd), dl Bartho Alpar (fost prof. de sport), dna Silvia Brândaș (fostă învățătoare), ed. Ancuța Tunduc (actualmente la Grădinița Holcim din Aleșd), dna Dana Buciu (fost prof. de fizică-chimie), dna Florica Ile (fost contabil al primăriei în perioada construcției actualului local al școlii); alături de domniile lor au participat la dialog actuale cadre didactice: Bodiuț Viorica, Botici Matei Adrian (director), Boto Ioana, Bradea Adina, Caba Claudia, Cioara Valentina, Copil Amalia, Cuc Florentina, Ghitaș Anda, Gîrz Adriana, Matei Petrica, Nojea Ancuța, Secan Viorica, Șipoș Irina, Teușdea Cornelia, Vance Gavrilă, Marușca Mariana (actualul contabil al școlii). Au fost alături cu umărul și cu sufletul de dascălii școlii și de această dată părinți ai elevilor: dna prof. Gabriela Popa, Florica Madar, Cătălina Madar și Mihaela Farc. Nu au fost uitați nici cei plecați la Domnul: înv. Felicia Costea, prof. Maria Moga și prof. Traian Moș, care au fost pomeniți de părinții preoți prezenți la eveniment. Am asistat la un dialog palpitant, viu, colorat și aplaudat.
A urmat un scurt, dar emoționant moment artistic, la care și-au dat concursul: grupul vocal al școlii (îndrumat de prof. Amalia Copil), trei perechi de dansatori de dansuri populare de la Școala Luncșoara (instr. Botici Nicolae), precum și micii dansatori ai clasei a II-a, îndrumați de dna înv. Lia Caba și dna ed. Eva Farc.
„Amintirea este întotdeauna un loc de întâlnire!”
Și dacă „Amintirea este întotdeauna un loc de întâlnire!”, organizatorii au ținut să ofere participanților diplome de excelență, care să le aducă aminte de întâlnirea de suflet din 26 noiembrie 2013, o întâmplare memorabilă care marchează până la urmă și cei 30 de ani de existență a actualului local al școlii din Aușeu.
Vom condimenta aceste însemnări cu zeci de poze, care, vă vor da măsura și dimensiunea reală a întâmplărilor de marți de la Aușeu; felicitări organizatorilor și participanților, care au scris o nouă filă de istorie; felicitări, dle primar Lazăr Mitică Florentin, felicitări, dle director Botici Matei Adrian, artizanii din fruntea truditorilor, cei dintâi „vinovați” pentru admirabilele manifestări care s-au întâmplat marți la Aușeu!
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (129 de poze), accesați Galeria foto: Sub semnul Excelenței, omagiu patronului spiritual academician Alexandru Roman.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 29 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!