Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Sub semnul Excelenței, omagiu patronului spiritual academician Alexandru Roman

În perioada 25-29 noiembrie – „Zilele școlii” la Aușeu

Sub semnul Excelenței, omagiu patronului spiritual academician Alexandru Roman

Sub genericul „30 de ani de vise împlinite”, elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Alexandru Roman” din Aușeu au organizat o suită de manifestări, prinse în buchetul „Zilelor școlii” pentru sărbătorirea patronului spiritual academician Alexandru Roman și pentru marcarea a 30 de ani de existență a actualului local al școlii.

Dacă pe agenda zilei de luni au fost cuprinse două momente, o expoziție cu lucrări și concursul „Școala noastră, mai curată, mai frumoasă”, marți, 26 noiembrie 2013, în și de ziua de naștere a patronului spiritual Alexandru Roman (născut în 26 noiembrie 1826, la Aușeu), manifestările s-au constituit într-un cald omagiu și înaltă recunoștință patronului spiritual. Pentru început, în curtea Primăriei Aușeu, în fața bustului lui Alexandru Roman, a avut loc un moment festiv, onorat de conducerea Primăriei Aușeu (primar, inginer Lazăr Mitică Florentin, viceprimar, profesor Șchiop Ancuța), de generalul Ghitaș Gavril Ioan, fiu al satului și de conducerile celor două școli „Alexandru Roman” – Școala Gimnazială „Alexandru Roman” Aușeu (director, prof. Botici Matei Adrian) și Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd (director adjunct, prof. Melania Joldea).  
Un sobor de preoți, alcătuit din slujitorii bisericilor din Aușeu (părintele Florian Vese), Groși (părintele Călin Ioniță) și Tinăud (părintele Florin Ardelean) a oficiat o slujbă de pomenire, parastas In memoriam Alexandru Roman, iar cele două școli partenere din Aușeu și Aleșd au prezentat câte un moment artistic întru cinstirea memoriei patronului spiritual. Festivitatea s-a încheiat cu depuneri de coroane.
În cuvântul său, dl primar ing. Lazăr Mitică Florentin a ținut să sublinieze tripla semnificație a evenimentului și ciclului de manifestări organizate de Școala din Aușeu: cinstirea Zilei Naționale, „Zilele școlii” și „comemorarea celui care a fost personalitatea numărul 1 a comunei, academician Alexandru Roman”, a spus dl primar.
Consilierul educativ, dna prof. Claudia Caba, a prezentat agenda zilei și a săptămânii, după care a dat cuvântul artiștilor să se exprime prin cântec și vers: elevii din Aușeu, sub coordonarea dnei prof. de religie Amalia Copil, iar apoi grupul vocal al liceenilor din Aleșd, sub îndrumarea dnei prof. Corina Lele, în acompaniament de chitară.
La finalul festivității, dl director Botici Matei Adrian a mulțumit conducerii Primăriei, dlui general și celorlalți invitați prezenți la manifestare, foste cadre didactice, partenerilor de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, invitându-i pe toți să participe la manifestările care se vor desfășura în incinta școlii.
Arc peste timp – întâlnire între generații     
Organizatorii suitei de manifestări din cadrul „Zilelor școlii” (consilier educativ, prof. Claudia Caba, prof. Ioana Boto și fosta educatoare Eva Farc) ne-au surprins plăcut cu un buchet de acțiuni la care au participat oficialitățile locale, invitați, foste cadre didactice, elevi și profesori. Dna prof. Ioana Boto a prezentat în PowerPoint un scurt istoric al școlii, cu imagini din trecut, dar și din prezent, un filmuleț cu promoția de absolvenți 2012-2013, precum și un impresionant palmares, cuprinzând cele mai importante premii cucerite de elevii școlii: mențiune pe țară și locurile I și III, mențiune pe județ la olimpiada de religie; locurile I și III pe țară la Evaluare în educație la limba română; locurile I, II și III, mențiune pe țară la concursul Comper, la matematică și limba română; locul II pe țară și locul I pe județ la tetratlon; locul I pe țară la concursul de creație în limba engleză „Primăvara-n sărbătoare”.
Aflați față-n față cu distinșii invitați și foști profesori ai școlii, elevii le-au adresat întrebări, dorind să afle amintiri și impresii de la foștii elevi și profesori: actualul primar, ing. Lazăr Mitică Florentin, dl general Ghitaș Gavril Ioan, dna prof. Simionaș Doina Maria, fost director timp de 23 de ani și prof. de română, care a luptat pentru redobândirea numelui școlii (în 2004).
„A propovăduit de la catedră 30 de ani Evanghelia limbii noastre naționale”
 „La 26 noiembrie 1926 (la 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Roman), a fost organizată o amplă manifestare publică  și Academia Română a eternizat casa în care s-a născut (Alexandru Roman, la 26 noiembrie 1826) cu placă de marmură. Tot atunci școala a primit denumirea de „Școala primară de stat „Alexandru Roman”; ca un părinte neobosit a propovăduit de la catedră 30 de ani Evanghelia limbii noastre naționale, cel mai scump talisman al unui popor, singurul care-i menține existența”, ne-a spus doamna profesor Doina Maria Simionaș.  
La același dialog între generații a mai participat dl prof. Nicolae Răcuciu, fost director și profesor de istorie, dna Victoria Ciobanu, fost primar în perioada construcției actualului local al școlii, dl Mircea Ardelean, fost învățător (actualmente în Aleșd), dl Bartho Alpar (fost prof. de sport), dna Silvia Brândaș (fostă învățătoare), ed. Ancuța Tunduc (actualmente la Grădinița Holcim din Aleșd), dna Dana Buciu (fost prof. de fizică-chimie), dna Florica Ile (fost contabil al primăriei în perioada construcției actualului local al școlii); alături de domniile lor au participat la dialog actuale cadre didactice: Bodiuț Viorica, Botici Matei Adrian (director), Boto Ioana, Bradea Adina, Caba Claudia, Cioara Valentina, Copil Amalia, Cuc Florentina, Ghitaș Anda, Gîrz Adriana, Matei Petrica, Nojea Ancuța, Secan Viorica, Șipoș Irina, Teușdea Cornelia, Vance Gavrilă, Marușca Mariana (actualul contabil al școlii). Au fost alături cu umărul și cu sufletul de dascălii școlii și de această dată părinți ai elevilor: dna prof. Gabriela Popa, Florica Madar, Cătălina Madar și Mihaela Farc. Nu au fost uitați nici cei plecați la Domnul: înv. Felicia Costea, prof. Maria Moga și prof. Traian Moș, care au fost pomeniți de părinții preoți prezenți la eveniment. Am asistat la un dialog palpitant, viu, colorat și aplaudat.
A urmat un scurt, dar emoționant moment artistic, la care și-au dat concursul: grupul vocal al școlii (îndrumat de prof. Amalia Copil), trei perechi de dansatori de dansuri populare de la Școala Luncșoara (instr. Botici Nicolae), precum și micii dansatori ai clasei a II-a, îndrumați de dna înv. Lia Caba și dna ed. Eva Farc.
„Amintirea este întotdeauna un loc de întâlnire!”
Și dacă „Amintirea este întotdeauna un loc de întâlnire!”, organizatorii au ținut să ofere participanților diplome de excelență, care să le aducă aminte de întâlnirea de suflet din 26 noiembrie 2013, o întâmplare memorabilă care marchează până la urmă și cei 30 de ani de existență a actualului local al școlii din Aușeu.
Vom condimenta aceste însemnări cu zeci de poze, care, vă vor da măsura și dimensiunea reală a întâmplărilor de marți de la Aușeu; felicitări organizatorilor și participanților, care au scris o nouă filă de istorie; felicitări, dle primar Lazăr Mitică Florentin, felicitări, dle director Botici Matei Adrian, artizanii din fruntea truditorilor, cei dintâi „vinovați” pentru admirabilele manifestări care s-au întâmplat marți la Aușeu!
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (129 de poze), accesați Galeria foto: Sub semnul Excelenței, omagiu patronului spiritual academician Alexandru Roman.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 16 mai 2021