Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Transilvania, cetatea naturală a neamului românesc!

95 de ani de la Unire

Transilvania, cetatea naturală a neamului românesc!

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Școala Gimnazială Nr 1 Balc a organizat un moment artistic coordonat de prof. Șugar Emilia, dar și un moment de readucere aminte a acestei zile istorice. Evenimentul a fost coordonat de prof. Diana Crăciun, împreună cu doamnele directoare.

„Datoria noastră e să păstrăm România curată”
Am invitat în școala noastră pe lector univ.dr Radu Romînașu, patriot desăvârșit, om de o calitate extraordinară, să sădească în inimile elevilor noștri sentimentul de dragoste pentru țară, dar și să ne amintească faptul că „datoria noastră e să păstrăm România curată”. Elevii au fost extrem de încântați de modul în care domnul profesor le-a povestit despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. România, spunea domnul profesor este „poarta deschisă spre Europa”, iar noi trebuie să avem sentimentul nobil de dragoste față de înaintași, față de România”. Înfăptuirea Unirii a cunoscut trei etape, prima etapă este anul 1859, anul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza, după această dată, putem vorbi pentru prima dată de România. După Cuza, toți românii transilvăneni priveau spre România, așteptând mântuirea. A doua etapă este anul 1877, anul în care România și-a cucerit independența față de Imperiul Otoman. Ultima etapă este anul 1918, anul Marii Unirii, anul în care românii și-au dat mână cu mână, toți cu inima română.
„Românii... sunt cruci în picioare”
Evenimentul a lăsat elevii cu sentimentul de bucurie, respect, dar mai presus de toate ei au înțeles că fără jertfă, lacrimă și suferință nu te poți numi român! De aceea, Mihai Eminescu afirma că „românii... sunt cruci în picioare”, deoarece prin jertfa de sânge a românilor s-a putut înfăptui actul istoric de la 1 Decembrie 1918.
Doresc să mulțumesc domnului profesor Radu Romînașu pentru cuvintele frumoase, dar și pentru că este un om nobil, care nu și-a părăsit țara, iar azi oriunde ne vom duce vom putea striga liber: Trăiască România dodoloață!
Prof. Diana Crăciun
P.S. Diana, felicitări pentru acest superb articol! Ovi

Trimite email

miercuri, 21 august 2019