Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Orădenii s-au adunat cu miile în Piața Unirii

„Fiecare om are o patrie. Restul sunt țări…”, Octavian Paler

Orădenii s-au adunat cu miile în Piața Unirii

Duminică, 1 decembrie 2013, orădenii au ieșit cu miile în Piața Unirii, după unii să fi fost între cinci și opt mii, după alții chiar 10.000.

Cert este că de mult nu am mai văzut atâta popor în centrul municipiului de pe Crișul Repede. Unii pun acest aflux incredibil pe seama paradei militare, iar alții dau vina pe fasolea care urma să fie oferită la finalul manifestărilor. Spre bucuria generală, au excelat copiii și tinerii, cu cocarde la piept și stegulețe în mâini.
„Nimeni nu poate acționa împotriva voinței majorității!”
Chiar dacă am avut festivități, nimeni nu s-a dat în spectacol. Au dominat și  au domnit decența și excelența, ceea ce nu poate decât să ne bucure! E semn bun. Ceea ce ne dă speranță și încredere că încet-încet am putea intra în normalitate. Dl prefect Claudiu Pop a dat citire mesajului primului ministru Victor Ponta, iar distinsul nostru istoric Viorel Faur a vibrat din nou din întreaga sa ființă. Nu s-a aprins, ci a ars molcom, bihorenește, spunând lucrurilor pe nume ca întotdeauna, verde în față.
„Noi, astăzi, suntem cei care beneficiem de libertatea de atunci, proclamată la Oradea. Trebuie s-o spunem aici că libertatea națiunii române de dincoace de Carpați a fost proclamată aici la 12 octombrie 1918 în casa doctorului Aurel Lazăr. Este cel mai important moment istoric pentru noi”, a subliniat istoricul Viorel Faur.
În dangăt de clopote, prefectul județului a înmânat, în premieră, drapelul național și diplome de excelență unor cadre militare, dar nu numai, care s-au remarcat în mod deosebit îndeplinind cu abnegație și succes unele misiuni în interesul comunității.
A urmat momentul depunerii de coroane și jerbe de flori la picioarele lui Mihai Voievod Viteazul. Alături de reprezentanții instituțiilor de stat, ai partidelor politice și asociațiilor, au depus flori reprezentanți ai studenților și cadrelor didactice de la Universitatea Oradea și Universitatea Agora, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, liceeni și profesori (de la C.N. „Emanuil Gojdu” și „Cultul eroilor”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”), precum și reprezentanți ai Școlii Gimnaziale „Dacia”, în frunte cu dl director, prof. dr. Florian Hava.
Corul veteranilor „Traian Moșoiu” a susținut un recital patriotic, iar parada militară a pus copiii pe jar. Pentru unii copii o asemenea paradă de anvergură va rămâne vie în memorie, stârnind trăiri puternice care îi vor răscoli mereu.
În parcarea din Piața Independenței, în spatele statuii lui Mihai Eminescu s-au împărțit porții de fasole și ceai cald.
Una peste alta, orădenii au sărbătorit cu mare drag Ziua Națională, dar nu numai în Piața Unirii, ci și pe multe alte străzi, iar la balcoane unii au arborat drapelul național ca niște buni și adevărați români!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Orădenii s-au adunat cu miile în Piața Unirii.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 3 august 2020