Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

1 Decembrie la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

„Uniți în cuget și simțiri”

1 Decembrie la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Motto: „Þara nu se servește cu declarații de dragoste, ci cu muncă cinstită și, la nevoie, cu jertfă”. Mihail Sadoveanu

Se împlinesc în acest an, 95 de ani de la mărețul eveniment petrecut la 1 Decembrie 1918, când la Alba-Iulia, în cetatea voievodului Mihai Viteazul, s-a consfințit pentru totdeauna Unirea Transilvaniei cu patria mamă, România.
Anul 1918 a încununat pe deplin năzuințele și luptele înaintașilor noștri care au dorit dintotdeauna ca cei de aceeași limbă și lege străbună să stea laolaltă, „uniți în cuget și simțiri”, așa cum au fost dintotdeauna în ciuda tuturor încercărilor istoriei.
Ziua Națională este o zi însemnată pentru toți românii, mai ales pentru că ea are o semnificație istorică deosebită. Unirea realizată în 1918 este una din cele mai mari realizări istorice ale poporului nostru. Încă de la grădiniță, copiii trebuie să afle despre istoria și strămoșii noștri la fel cum trebuie să-și cunoască familia: părinții, frații, bunicii....
Ziua Națională este un bun prilej de a aborda subiecte pe teme de istorie, ocazie cu care insuflăm elevilor sentimente de dragoste și respect pentru: limba română, țara noastră, poporul român, strămoșii noștri, pentru obiceiurile și tradițiile strămoșești, pentru istoria și eroii noștri, mândria că sunt descendenții unor oameni curajoși și iubitori de neam și țară.
Insuflarea dragostei pentru strămoșii noștri, pentru trecutul istoric al poporului nostru,  pentru realizările istorice și culturale, precum și pentru personalitățile pe care le-a dat acest popor de la începuturile sale și până azi, sunt doar câteva din subiectele pe care elevii școlii noastre, îndrumați de profesorii: Liliana Balint - directorul școlii, prof. Angela Ilieș - consilier educativ, prof. de istorie Marțian Dudaș și Mihuța Marius,  prof. de lb. română Loredana Marge,  prof. Jurj Ioana, înv. Nagy-Panda Laura, educ. Costea Corina, prof. Chiorean Ioana, prof. Fășie Mirela, prof. Florincuța Corina și prof. Tirla  Simona le-au abordat  cu ocazia acestui eveniment.
Astfel, au fost vizionate PPT-uri, au fost rostite poezii și s-au intonat cântece despre trecutul țării și frumusețile patriei, a fost realizată o expoziție de desene și machete specifice zilei de 1 Decembrie.
Activitățile s-au încheiat cu depunerea unei coroane la monumentul eroilor din curtea bisericii din Rieni, fiind întâmpinați de părintele paroh Gheorghe Balint, căruia îi mulțumim pentru colaborare.
Prof. Angela Ilieș  

Trimite email

mari, 16 iulie 2019