Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Marius Șucan, un artist digital care a desenat pentru români, nemți, americani și a expus artă digitală în Germania

Bioschițe de informaticieni români de succes (3)

Marius Șucan, un artist digital care a desenat pentru români, nemți, americani și a expus artă digitală în Germania

Introducere. „Doi frați gemeni, care n-au fost nicio zi la școală, lucrează pentru firme de IT din străinătate, printre care și la Mozilla Corporation. Din clasa I, având dizabilități fizice grave, au învățat să butoneze la calculator acasă, neputând să scrie cu creionul pe hârtie.

O învățătoare venea la ei acasă pentru îndrumare și examinare. La fel s-a întâmplat la școala generală și liceu, rolul de îndrumători fiind preluat de diriginți. La facultate au urmat informatica la forma ID (învățământ la distanță) și au absolvit ca șefi de promoție, depășindu-i și pe cei de la IF (învățământ cu frecvență, adică la zi). Am avut onoarea să le fiu îndrumător la lucrările de licență, pe care și azi le dau ca exemplu studenților mei. Eu personal am învățat multe de la ei” [1].

Este vorba de frații gemeni Marius și Mihai Șucan [2], pe care i-am cunoscut virtual din 2008 și cu care am avut o colaborare extrem de benefică, mai ales pentru mine. În acest episod îl voi prezenta pe Marius Șucan [3]
Marius Șucan. S-a născut la 28 august 1987 la Arad. Fire sensibilă de artist, de poet și pictor, s-a orientat cu preponderență către arta digitală, pictură, grafică și design. A învățat să deseneze asistat de calculator. Cu o răbdare și un efort cum nu am mai văzut niciodată, Marius stă mii de ore în fața monitorului, manevrând un pen electronic, pe o tabletă grafică, cu care insinuează linii tremurânde, care nu îi ies întotdeauna așa cum și-ar dori și cum ar putea să le facă cu o mână sănătoasă. Cu  perseverență, reia de sute de ori aceeași linie neascultătoare, până când este mulțumit de rezultat. Un informatician foarte bun, m-a impresionat încă dinainte de a-l vedea față-n față, via e-mail doar, prin limbajul extrem de îngrijit și politicos, printr-o limbă română impecabilă. Ulterior, am aflat că stăpânește foarte bine și limbi străine: engleză și franceză. Ceea ce mă uimește cel mai mult la el este simțul umorului, specific spiritelor superioare, pe care nu și l-a pierdut indiferent de situația sa. Mă întreb cu ce scop dă Dumnezeu atâta suferință unor ființe umane nevinovate și câtă suferință poate îndura un muritor? Legea compensației?
Pregătirea profesională. 2011-2013: Master în Design la Universitatea de Vest din Timișoara; 2008 - 2011: Licență în informatică la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (șef de promoție); 2004 - 2008: (liceu) Grupul Școlar de Transporturi Auto „Henri Coandă”, Arad, România.
Experiența de lucru [6-12]:
•2011 - 2012: Grafician la Willow Garage, California, SUA (interfețe de site-uri și ilustrații, HTML și CSS); 2010 - prezent: Web designer la Daniel Schaaf Marketing und IT Dienstleistungen, Germania (interfețe de site-uri, HTML și CSS);
•2009 - 2010: beta-tester pentru produsul VrayForC4D la LAUBlab KG, Viena, Austria (acces la ultimele versiuni ale produsului VrayForC4D, testări în Maxon Cinema 4D pentru regresii, erori de render, probleme de performanță și de interfață);
•2001 - prezent: liber profesionist în grafică digitală (sigle, coperți de cărți, ilustrații și interfețe de site-uri pentru diferiți clienți: Universitatea Agora din Oradea. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Colegiul Național Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu Karpen” din Bacău, România, dr. Ioan Dzițac, dr. Radu Bogdan Rusu, Willow Garage și mulți alții);
•2003 - 2005: Mobius Solutions, București, România (vizualizarea arhitecturală a mai multor lifturi realizate de compania S.C. IFMA S.A [8]).
Realizări
•2-26 decembrie, 2013: Expoziție personală la Offenbach, Germania;
•12-14 iulie, 2013: Expoziție personală la Offenbach, Germania [4]);
•august, 2012: Ilustrarea grafică a revistei de cultură „Curtea de la Argeș”  (redactor-șef acad. Gheorghe Păun) [5];
•16 iulie, 2010: Imaginea „The piano room” a ajuns Daily Deviation pe Deviant Art.
•noiembrie, 2007: Imaginea „The wind of change” a ajuns pe coperta revistei 3D Attack, în cadrul căreia am avut un interviu de patru pagini.
•octombrie, 2007: Imaginea „The wind of change” a apărut în galeria „Best of Cinema 4D” a revistei 3D Attack.
•22 septembrie, 2007: primul loc la concursul național ProInfo cu site-ul ROBO Design v5.0 (împreună cu fratele său geamăn Mihai Șucan).
•27 mai, 2007:  locul trei la Concursul Național de Informatică aplicată, cu site-ul nostru, ROBO Design v5.0, (CIA 2007, cu Mihai Șucan).
•17 mai, 2007:  locul întâi la Concursul Studențesc Științific organizat de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (ROBO Design v5.0, cu Mihai Șucan).
•decembrie, 2006: locul întâi la un concurs artistic local cu tema „Intrarea României în Uniunea Europeană” cu imaginea România în U.E.
•8 iulie, 2006: Prezentat ca Daily Deviant (artistul zilei) pe site-ul Deviant Art în cadrul galeriei de imagini digitale.
•21 mai, 2006:  locul întâi la Concursul Național de Informatică Aplicată, cu site-ul PRO-Net, (CIA 2006, cu Mihai Șucan).
•8 septembrie, 2005: În centrul atenției în cadrul proiectului „Unknown Artist” (Artist Necunoscut) pe site-ul Deviant Art cu imaginea Mushroom Kingdom.
•mai, 2005:  locul patru la Concursul Național de Informatică Aplicată, cu site-ul ROBO Design versiunea 4, (CIA 2005, cu Mihai Șucan).
Imaginea Digital Morning:
a apărut în galeria „Best of Cinema 4D” în numărul din ianuarie al revistei 3D Attack, 2005;
a apărut pe prima pagină a site-ului Cinema 4D Belgia;
a ajuns pe locul 9 în secțiunea „Cinema 4D Hot 20” a galeriei pe site-ul Renderosity;
a fost în centrul atenției sub formă de Daily Deviation pe site-ul Deviant Art în 11 august 2005.
•17 ianuarie, 2003: Interfața CleanAMP a fost promovată pe site-ul oficial Winamp.
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.7508
[2] http://www.robodesign.ro/
[3] http://www.robodesign.ro/marius/curriculum-vitae-ro
[4] http://sucan.ro/offenbach-exhibition.html
[5] http://www.curteadelaarges.ro/arhiva/III_8_21/III_8_21.pdf
[6] http://www.robodesign.ro/marius/my-work/book-covers
[7]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/logos
[8]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/ifma-elevators
[9]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/interfaces
[10]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/miscellaneous
[11]  http://www.robodesign.ro/marius/my-projects/propaganda ,
[12]  http://www.robodesign.ro/marius/my-projects/winamp-skin

Trimite email

marţi, 28 ianuarie 2020