Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Marius Șucan, un artist digital care a desenat pentru români, nemți, americani și a expus artă digitală în Germania

Bioschițe de informaticieni români de succes (3)

Marius Șucan, un artist digital care a desenat pentru români, nemți, americani și a expus artă digitală în Germania

Introducere. „Doi frați gemeni, care n-au fost nicio zi la școală, lucrează pentru firme de IT din străinătate, printre care și la Mozilla Corporation. Din clasa I, având dizabilități fizice grave, au învățat să butoneze la calculator acasă, neputând să scrie cu creionul pe hârtie.

O învățătoare venea la ei acasă pentru îndrumare și examinare. La fel s-a întâmplat la școala generală și liceu, rolul de îndrumători fiind preluat de diriginți. La facultate au urmat informatica la forma ID (învățământ la distanță) și au absolvit ca șefi de promoție, depășindu-i și pe cei de la IF (învățământ cu frecvență, adică la zi). Am avut onoarea să le fiu îndrumător la lucrările de licență, pe care și azi le dau ca exemplu studenților mei. Eu personal am învățat multe de la ei” [1].

Este vorba de frații gemeni Marius și Mihai Șucan [2], pe care i-am cunoscut virtual din 2008 și cu care am avut o colaborare extrem de benefică, mai ales pentru mine. În acest episod îl voi prezenta pe Marius Șucan [3]
Marius Șucan. S-a născut la 28 august 1987 la Arad. Fire sensibilă de artist, de poet și pictor, s-a orientat cu preponderență către arta digitală, pictură, grafică și design. A învățat să deseneze asistat de calculator. Cu o răbdare și un efort cum nu am mai văzut niciodată, Marius stă mii de ore în fața monitorului, manevrând un pen electronic, pe o tabletă grafică, cu care insinuează linii tremurânde, care nu îi ies întotdeauna așa cum și-ar dori și cum ar putea să le facă cu o mână sănătoasă. Cu  perseverență, reia de sute de ori aceeași linie neascultătoare, până când este mulțumit de rezultat. Un informatician foarte bun, m-a impresionat încă dinainte de a-l vedea față-n față, via e-mail doar, prin limbajul extrem de îngrijit și politicos, printr-o limbă română impecabilă. Ulterior, am aflat că stăpânește foarte bine și limbi străine: engleză și franceză. Ceea ce mă uimește cel mai mult la el este simțul umorului, specific spiritelor superioare, pe care nu și l-a pierdut indiferent de situația sa. Mă întreb cu ce scop dă Dumnezeu atâta suferință unor ființe umane nevinovate și câtă suferință poate îndura un muritor? Legea compensației?
Pregătirea profesională. 2011-2013: Master în Design la Universitatea de Vest din Timișoara; 2008 - 2011: Licență în informatică la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad (șef de promoție); 2004 - 2008: (liceu) Grupul Școlar de Transporturi Auto „Henri Coandă”, Arad, România.
Experiența de lucru [6-12]:
•2011 - 2012: Grafician la Willow Garage, California, SUA (interfețe de site-uri și ilustrații, HTML și CSS); 2010 - prezent: Web designer la Daniel Schaaf Marketing und IT Dienstleistungen, Germania (interfețe de site-uri, HTML și CSS);
•2009 - 2010: beta-tester pentru produsul VrayForC4D la LAUBlab KG, Viena, Austria (acces la ultimele versiuni ale produsului VrayForC4D, testări în Maxon Cinema 4D pentru regresii, erori de render, probleme de performanță și de interfață);
•2001 - prezent: liber profesionist în grafică digitală (sigle, coperți de cărți, ilustrații și interfețe de site-uri pentru diferiți clienți: Universitatea Agora din Oradea. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Colegiul Național Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu Karpen” din Bacău, România, dr. Ioan Dzițac, dr. Radu Bogdan Rusu, Willow Garage și mulți alții);
•2003 - 2005: Mobius Solutions, București, România (vizualizarea arhitecturală a mai multor lifturi realizate de compania S.C. IFMA S.A [8]).
Realizări
•2-26 decembrie, 2013: Expoziție personală la Offenbach, Germania;
•12-14 iulie, 2013: Expoziție personală la Offenbach, Germania [4]);
•august, 2012: Ilustrarea grafică a revistei de cultură „Curtea de la Argeș”  (redactor-șef acad. Gheorghe Păun) [5];
•16 iulie, 2010: Imaginea „The piano room” a ajuns Daily Deviation pe Deviant Art.
•noiembrie, 2007: Imaginea „The wind of change” a ajuns pe coperta revistei 3D Attack, în cadrul căreia am avut un interviu de patru pagini.
•octombrie, 2007: Imaginea „The wind of change” a apărut în galeria „Best of Cinema 4D” a revistei 3D Attack.
•22 septembrie, 2007: primul loc la concursul național ProInfo cu site-ul ROBO Design v5.0 (împreună cu fratele său geamăn Mihai Șucan).
•27 mai, 2007:  locul trei la Concursul Național de Informatică aplicată, cu site-ul nostru, ROBO Design v5.0, (CIA 2007, cu Mihai Șucan).
•17 mai, 2007:  locul întâi la Concursul Studențesc Științific organizat de Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (ROBO Design v5.0, cu Mihai Șucan).
•decembrie, 2006: locul întâi la un concurs artistic local cu tema „Intrarea României în Uniunea Europeană” cu imaginea România în U.E.
•8 iulie, 2006: Prezentat ca Daily Deviant (artistul zilei) pe site-ul Deviant Art în cadrul galeriei de imagini digitale.
•21 mai, 2006:  locul întâi la Concursul Național de Informatică Aplicată, cu site-ul PRO-Net, (CIA 2006, cu Mihai Șucan).
•8 septembrie, 2005: În centrul atenției în cadrul proiectului „Unknown Artist” (Artist Necunoscut) pe site-ul Deviant Art cu imaginea Mushroom Kingdom.
•mai, 2005:  locul patru la Concursul Național de Informatică Aplicată, cu site-ul ROBO Design versiunea 4, (CIA 2005, cu Mihai Șucan).
Imaginea Digital Morning:
a apărut în galeria „Best of Cinema 4D” în numărul din ianuarie al revistei 3D Attack, 2005;
a apărut pe prima pagină a site-ului Cinema 4D Belgia;
a ajuns pe locul 9 în secțiunea „Cinema 4D Hot 20” a galeriei pe site-ul Renderosity;
a fost în centrul atenției sub formă de Daily Deviation pe site-ul Deviant Art în 11 august 2005.
•17 ianuarie, 2003: Interfața CleanAMP a fost promovată pe site-ul oficial Winamp.
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://www.ovidan.ro/?p=articles.details.7508
[2] http://www.robodesign.ro/
[3] http://www.robodesign.ro/marius/curriculum-vitae-ro
[4] http://sucan.ro/offenbach-exhibition.html
[5] http://www.curteadelaarges.ro/arhiva/III_8_21/III_8_21.pdf
[6] http://www.robodesign.ro/marius/my-work/book-covers
[7]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/logos
[8]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/ifma-elevators
[9]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/interfaces
[10]  http://www.robodesign.ro/marius/my-work/miscellaneous
[11]  http://www.robodesign.ro/marius/my-projects/propaganda ,
[12]  http://www.robodesign.ro/marius/my-projects/winamp-skin

Trimite email

luni, 27 septembrie 2021