Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Mlădițe de folclor”: obiceiuri și tradiții populare, prelucrate pentru preșcolari, de Maria Tănase și Viorica Toia

Joi, la CCD, lansare culegere de folclor

„Mlădițe de folclor”: obiceiuri și tradiții populare, prelucrate pentru preșcolari, de Maria Tănase și Viorica Toia

Casa Corpului Didactic a Județului Bihor ne-a oferit joi (12 decembrie 2013) un nou prilej de meditație și bucurie spirituală, prin lansarea culegerii de folclor „Mlădițe de folclor”, a doamnelor educatoare Maria Tănase și Viorica Toia.

„Avem astăzi o lansare de carte un pic mai deosebită, este vorba de o culegere de folclor, întocmită cu grijă de doamnele educatoare Maria Tănase și Viorica Toia. Culegerea se vrea a fi și un material didactic auxiliar destinat activității cu copiii și elevii în învățământul preprimar și primar, dar și un bogat material cu o valoare documentară”, a spus directorul CCD, dna prof. drd. Carmen Bodiu, în deschiderea evenimentului. Tot domnia sa a spicuit apoi din recenzia pe care a pregătit-o. „Vorbeam despre meritul culegătorului. Cred că, deopotrivă, este și meritul cadrului didactic care reușește să transmită aceste obiceiuri în educația copiilor pentru a fixa repere care să rămână toată viața modele”, a conchis directorul CCD.
În continuare, au fost invitate la microfon autoarele culegerii, doamnele educatoare Maria Tănase și Viorica Toia pentru a prezenta structura cărții, intenționalitatea ei, precum și obiceiuri surprinse: „obiceiuri folclorice din zona Bihorului, mai ales de la Sânnicolau Român, nuntă din Bihor, obiceiuri și datini de Crăciun și de iarnă, din perioada sărbătorilor, de asemenea șezători folclorice, specifice zonei Bihorului, tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou; ne-am gândit și la tradiții și obiceiuri populare de Paști”, a precizat dna educatoare Maria Tănase. Dintre obiceiurile prezentate, dna educatoare Viorica Toia s-a referit la „Umblatul cu turca”.
Trebuie să mai spunem că în cadrul evenimentului cultural, am avut parte și de momente artistice, oferite de dna Elvira Lerințiu și Maria Matei, precum și un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu”. Elevii au fost instruiți de dna educatoare Toia Viorica, pe vremea când erau la grădiniță, și au venit la eveniment pentru a demonstra, pe viu, obiceiul „Umblatul cu turca”. Și s-a mai întâmplat un lucru inedit joi seara: a sosit Moșul. Până acum, Moșul n-a prea vizitat CCD-ul, având în vedere că este o instituție de educație pentru adulți. Dar a făcut-o acum pentru a răsplăti colindătorii.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Mlădițe de folclor”: obiceiuri și tradiții populare, prelucrate pentru preșcolari, de Maria Tănase și Viorica Toia.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 28 septembrie 2020