Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Spectacolul „Stele de azi, stele de mâine”

Sâmbătă, la sala „Arcadia”

Spectacolul „Stele de azi, stele de mâine”

În cariera sa didactică, doamna profesor Monica Molnar a format și modelat „stele” ale muzicii ușoare. Să ne amintim numai câte vedete a lansat la „Ploaia de stele”…

La 1 septembrie 2012, a deschis o școală de muzică, pentru a da strălucire unor noi „stele” și „steluțe” (începând cu copiii talentați de 13 ani, care vor să devină mici „vedete”). Doamna profesor îi inițiază în tehnica vocală, mișcare scenică și regie artistică, îndrumându-le pașii, canalizându-le energiile, punând bazele unei educații și culturi muzicale de calitate, care să (con)ducă la performanță.
Sâmbătă, 7 decembrie 2013, a pus la cale, la sala „Arcadia”, un spectacol aparte, în care a adus, față în față, „stele” de ieri: Carmen Stoica, o „stea” care a strălucit inclusiv la televiziunea italiană Telenova, în cadrul emisiunii „Passo in tivu”, alături de cântărețul italian Luca Virago; Alin Timuț, un solist îndrăgit multititrat, Sergiu Nica, finalist la „Ploaia de stele” și un abonat al show-urilor de pe croazieră, Pall Timea, cunoscută de la Megastarul de la Budapesta, unde s-a afirmat o altă „stea” – Renata Tolvai, Timi ajungând în primii 24. Recent, Timea a concertat la Budapesta (duminică, 22 decembrie). Alte două „stele” invitate în spectacolul de sâmbătă au fost Dora Popovici și Antonela Gal.
Vin tare din urmă mai tinerii elevi ai doamnei profesor, care calcă pe urmele „stelelor” de ieri: Fazekas Krista, care are deja în palmares premiul I la Festivalul „Lira” de la Baia Mare și premiul II la Festivalul „Stele de mâine” de la Timișoara, Toth Andrea – „un mare talent”, vorba doamnei profesor, premiul I la „Lira” și Trofeul de la Timișoara, Ivana Farc, o „stea” la orizont, cu un loc II la Baia Mare și Trofeul la Timișoara, la categoria sa de vârstă, Sânziana Vrabie, premiul I la Timișoara…, Bogdan Coste, Czviker Lilla, Mihaela Lupu, Amalia Popa, Roland Simionaș, Bajnok Tamas; sâmbătă, la „Arcadia”, s-a cântat solo, în duet, trio…au cântat și încântat membrii StarGroup-ul, care au deschis și au închis spectacolul. O altă invitată de excepție a fost frumoasa Alexandra Broinaș, cu Saylas; au dansat în spectacol trupele „Attitude” (instructor Ramona Gavriș), „Clevers” (coordonată de prof. Chende Noemi) și „Coole Style”; să mai spunem că Bajnak Tamas a cântat cu colegii de trupă: Toth Gabor (chitară bas), Gecsi Zoltan (chitară solo) și Kiss Attila (baterie).
În 21 decembrie – concert de catedră
La două săptămâni distanță, 10 dintre elevii doamnei profesor Monica Molnar (Czviker Lilla, Roland Simionaș, Bogdan Coste, Toth Andrea, Ivana Farc, Mihaela Lupu, Sânziana Vrabie, Paula Sara, Amalia Popa și Daniel Olcean) și-au etalat forța și calitățile în fața părinților, sâmbătă, 21 decembrie, în sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, în cadrul Concertului de catedră, când au interpretat fiecare câte două piese.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacolul „Stele de azi, stele de mâine”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 4 decembrie 2021