Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Educația ecologică și de protecție a mediului

Marți a fost lansată, în premieră națională,

Educația ecologică și de protecție a mediului

În urmă cu doi ani, în articolul „Premieră în învățământul bihorean - O nouă disciplină opțională”, scriam următoarele: „ Prin proiectul educațional "Eco-Orizont", finanțat de Consiliul Local al Municipiului Oradea, un colectiv de inspectori școlari propune o nouă disciplină opțională, intitulată "Educația ecologică și de protecție a mediului".

Lansarea oficială a disciplinei opționale și a materialelor-suport aferente (ghiduri metodice și caiete ale elevilor...) a avut loc joi, 31 august, la sala festivă a Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Oradea, în prezența partenerilor de proiect și a unui număr impresionant de invitați, oficialități centrale și locale, precum și cadre didactice din municipiul Oradea și județul Bihor...”
Aceasta se întâmpla joi, 31 august 2006.
Ieri (marți, 1 aprilie 2008), fără să fie o păcăleală, aproape în aceeași formație (prof. Liliana Antonescu, acum ex-inspector școlar general, atunci șefa I.S.J., prefectul  Mircea Ghitea,  pe atunci comisar-șef al Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, și atunci ca și acum...),  a fost lansat pachetul de materiale privind disciplina opțională „Educația ecologică și de protecție a mediului".
La eveniment, au participat inspectorii școlari generali prezenți la Oradea, la o reuniune de două zile cu reprezentanți ai M.E.C.T. , cadre universitare, partenerii de proiect ai Inspectoratului Școlar județean Bihor, cadre didactice din grădinițe și școli gimnaziale, precum și micii artiști ai Grădiniței nr. 27, și școlilor gimnaziale orădene ”Oltea Doamna” și „Avram Iancu” , protagoniștii un moment artistic de educație ecologică.
La lansarea de ieri, în prezidiu, au mai luat loc, prin forța împrejurărilor, Gabriella Pasztor, secretar de stat pentru învățământul în limbile minorităților și relații internaționale, prof. Ioan Șereș, spre a fi (re)investit în funcția de inspector școlar general, și prof. Ioan Horga, reprezentant al Universității Oradea.
Ieri, colectivul care a lansat în 31 august 2006 disciplina opțională „Educația ecologică și de protecție a mediului" a parcurs drumul proiectului și al devenirii disciplinei opționale, subliniind rezultatele obținute în cei doi ani de aplicare a disciplinei la grădinițele și școlile pilot și nu numai.
Ioan Șereș – noul inspector școlar general
În acest cadru oficial, Gabriella Pasztor, reprezentantul M.E.C.T. (secretar de stat pentru învățământul în limbile minorităților și relații internaționale), l-a numit pe dl profesor Ioan Șereș în funcția de inspector școlar general, fotoliu rămas vacant după demisia depusă în luna martie de fostul inspector școlar general, prof. Liliana Antonescu, dna prof. Antonescu fiind numită director al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, școală la care a profesat înainte de a ajunge șefa I.S.J. Bihor.
„Pădurea veselă”
La finalul manifestării, elevi ai claselor a IV-a B (înv. Szilagyi Ileana) și a III-a A (înv. Elisabeta Simuț), de la Școala cu clasele I – VIII „Oltea Doamna” au prezentat sceneta  „Pădurea veselă”, elevii clasei a II-a C de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” (înv. Steliana Cârciumaru) au cântat și au dansat (solist vocal, Claudia Gui, muzica,  înv. C-tin Negruț), iar micii ecologiști ai Grădiniței nr. 27 (ed. Georgeta Druță, Elisabeta Tăut, Nicoleta Trifan și Gabriela  Duma) ne-au delectat cu sceneta lor în care personaje pitorești au defilat în costumație specială, confecționată din materiale refolosibile.
 Expoziții cu lucrări ... și materiale didactice
Cadre didactice, partenere și colaboratori ai echipei de proiect a Inspectoratului Școlar județean Bihor, au organizat o expoziție cu lucrări și materiale în ton cu lansarea disciplinei opționale „Educația ecologică și de protecție a mediului".
La intrarea în hol, însă, reprezentanți ai „Eurodidacticii” din București (Florența Sfarti și Raluca Bărbulescu) ne-au „bombardat” cu materiale didactice auxiliare, multe și interesante - „capabile să satisfacă cele mai exigente cerințe ale sistemului educațional”, după cum a ținut să ne asigure Florența Sfarti, coordonator departament promovare-derulare. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze,  aceesați Galeria foto:   Educația ecologică și de protecție a mediului.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 mai 2021