Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Educația ecologică și de protecție a mediului

Marți a fost lansată, în premieră națională,

Educația ecologică și de protecție a mediului

În urmă cu doi ani, în articolul „Premieră în învățământul bihorean - O nouă disciplină opțională”, scriam următoarele: „ Prin proiectul educațional "Eco-Orizont", finanțat de Consiliul Local al Municipiului Oradea, un colectiv de inspectori școlari propune o nouă disciplină opțională, intitulată "Educația ecologică și de protecție a mediului".

Lansarea oficială a disciplinei opționale și a materialelor-suport aferente (ghiduri metodice și caiete ale elevilor...) a avut loc joi, 31 august, la sala festivă a Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Oradea, în prezența partenerilor de proiect și a unui număr impresionant de invitați, oficialități centrale și locale, precum și cadre didactice din municipiul Oradea și județul Bihor...”
Aceasta se întâmpla joi, 31 august 2006.
Ieri (marți, 1 aprilie 2008), fără să fie o păcăleală, aproape în aceeași formație (prof. Liliana Antonescu, acum ex-inspector școlar general, atunci șefa I.S.J., prefectul  Mircea Ghitea,  pe atunci comisar-șef al Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor, și atunci ca și acum...),  a fost lansat pachetul de materiale privind disciplina opțională „Educația ecologică și de protecție a mediului".
La eveniment, au participat inspectorii școlari generali prezenți la Oradea, la o reuniune de două zile cu reprezentanți ai M.E.C.T. , cadre universitare, partenerii de proiect ai Inspectoratului Școlar județean Bihor, cadre didactice din grădinițe și școli gimnaziale, precum și micii artiști ai Grădiniței nr. 27, și școlilor gimnaziale orădene ”Oltea Doamna” și „Avram Iancu” , protagoniștii un moment artistic de educație ecologică.
La lansarea de ieri, în prezidiu, au mai luat loc, prin forța împrejurărilor, Gabriella Pasztor, secretar de stat pentru învățământul în limbile minorităților și relații internaționale, prof. Ioan Șereș, spre a fi (re)investit în funcția de inspector școlar general, și prof. Ioan Horga, reprezentant al Universității Oradea.
Ieri, colectivul care a lansat în 31 august 2006 disciplina opțională „Educația ecologică și de protecție a mediului" a parcurs drumul proiectului și al devenirii disciplinei opționale, subliniind rezultatele obținute în cei doi ani de aplicare a disciplinei la grădinițele și școlile pilot și nu numai.
Ioan Șereș – noul inspector școlar general
În acest cadru oficial, Gabriella Pasztor, reprezentantul M.E.C.T. (secretar de stat pentru învățământul în limbile minorităților și relații internaționale), l-a numit pe dl profesor Ioan Șereș în funcția de inspector școlar general, fotoliu rămas vacant după demisia depusă în luna martie de fostul inspector școlar general, prof. Liliana Antonescu, dna prof. Antonescu fiind numită director al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, școală la care a profesat înainte de a ajunge șefa I.S.J. Bihor.
„Pădurea veselă”
La finalul manifestării, elevi ai claselor a IV-a B (înv. Szilagyi Ileana) și a III-a A (înv. Elisabeta Simuț), de la Școala cu clasele I – VIII „Oltea Doamna” au prezentat sceneta  „Pădurea veselă”, elevii clasei a II-a C de la Școala cu clasele I-VIII „Avram Iancu” (înv. Steliana Cârciumaru) au cântat și au dansat (solist vocal, Claudia Gui, muzica,  înv. C-tin Negruț), iar micii ecologiști ai Grădiniței nr. 27 (ed. Georgeta Druță, Elisabeta Tăut, Nicoleta Trifan și Gabriela  Duma) ne-au delectat cu sceneta lor în care personaje pitorești au defilat în costumație specială, confecționată din materiale refolosibile.
 Expoziții cu lucrări ... și materiale didactice
Cadre didactice, partenere și colaboratori ai echipei de proiect a Inspectoratului Școlar județean Bihor, au organizat o expoziție cu lucrări și materiale în ton cu lansarea disciplinei opționale „Educația ecologică și de protecție a mediului".
La intrarea în hol, însă, reprezentanți ai „Eurodidacticii” din București (Florența Sfarti și Raluca Bărbulescu) ne-au „bombardat” cu materiale didactice auxiliare, multe și interesante - „capabile să satisfacă cele mai exigente cerințe ale sistemului educațional”, după cum a ținut să ne asigure Florența Sfarti, coordonator departament promovare-derulare. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze,  aceesați Galeria foto:   Educația ecologică și de protecție a mediului.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019