Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Boboteaza la Biserica Ortodoxă „Sf. Ap. Andrei”

Ieri, s-au sfințit apele!

Boboteaza la Biserica Ortodoxă „Sf. Ap. Andrei”

Luni, 6 ianuarie 2014, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea, după săvârșirea Sfintei Liturghii, părinții parohi, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan, au oficiat slujba de sfințire a Agheasmei Mari.

În cuvântul de învățătură, părintele vicar a ținut să ne pună la suflet mai multe informații legate de Bobotează.
„Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii”
„În primele patru veacuri creștine, Nașterea Domnului se sărbătorea împreună cu sărbătoarea Bobotezei, în data de 6 ianuarie. Și se numea Epifania sau Arătarea Domnului. La sfârșitul secolului al IV-lea, cele două sărbători s-au despărțit: pentru totdeauna a rămas 25 decembrie – sărbătoarea Nașterii Domnului, iar pe 6 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului, numită și Teofania sau Arătarea Domnului. La Nașterea Domnului s-a descoperit doar Fiul lui Dumnezeu, care s-a născut în ieslea din Betleemul Iudeii. Iar la Botezul Domnului s-a descoperit întreaga Sfântă Treime: Tatăl, care a grăit din cer: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit!” Fiul se botează de către Ioan în râul Iordanului, iar Duhul Sfânt, ca un porumbel, se odihnea pe aripi, deasupra capului Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Domnul nostru Iisus Hristos s-a botezat în râul Iordanului de către Ioan nu pentru că avea păcate sau că avea nevoie de botez. S-a botezat ca să împlinească dreptatea lui Dumnezeu. Pentru că Hristos nu a venit să strice legea și proorocii. A venit s-o împlinească. Domnul n-a avut păcat. Nici măcar păcatul strămoșesc pentru că s-a născut fără poftă bărbătească. Hristos Domnul a luat asupra sa păcatele omenirii. De aceea Ioan Îl prezintă: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii”. S-a botezat în Iordan ca să se descopere Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. S-a botezat în Iordan, în apă, ca să se sfințească toate apele și întreg universul…”
„Astăzi harul Sfântului Duh în chip de porumbel peste ape se pogoară”
„Astăzi harul Sfântului Duh în chip de porumbel peste ape se pogoară. Astăzi soarele cel neapus a răsărit și lumea cu lumina Domnului se luminează. Astăzi luna cu raze luminoase luminează pământul. Astăzi stelele cele luminoase cu lumina strălucirii lor lumea înfrumusețează. Astăzi norii nourează din cer omenirii ploaia dreptății. Astăzi Cel nefăcut de bunăvoia sa este atins cu mâna de către făptura sa. Astăzi proorocul și înaintemergătorul se apropie de Stăpânul și cu frică stă înaintea Lui văzând pogorârea lui Dumnezeu la noi. Astăzi apele Iordanului se prefac în vindecări cu venirea Domnului. Astăzi toată făptura se adapă cu curgeri tainice. Astăzi păcatele oamenilor se curățesc în apele Iordanului. Astăzi Raiul s-a deschis oamenilor și soarele dreptății ne luminează nouă. Astăzi apa cea mare care era în vremea lui Moise se preface în dulceață poporului cu venirea Domnului. Astăzi ne-am izbăvit de plânsul cel vechi și ca un Israel nou ne-am mântuit. Astăzi ne-am izbăvit de întuneric și cu lumina cunoștinței de Dumnezeu ne-am luminat. Astăzi întunericul lumii se risipește cu arătarea Dumnezeului nostru. Astăzi toată făptura se luminează de sus ca o făclie. Astăzi înșelăciunea se surpă și cale de mântuire ne lucrează nouă venirea Stăpânului. Astăzi cele de jos cu cele de sus împreună prăznuiesc și cele de jos cu cele de sus împreună vorbesc...”
La sfârșitul slujbei, părintele vicar Vasile Bota a îndemnat credincioșii să aibă răbdare, și în bună rânduială, să apeleze la consilieri pentru a-și lua apă sfințită pentru acasă fiind destulă, mii de litri, cât să ajungă la toți cei prezenți. Așa s-a și întâmplat. După ce și-au luat agheasma, au urcat scările, au intrat în biserică unde au primit anafora și au ieșit în mod civilizat, femeile prin ușile laterale, iar bărbații, prin spate, pe lângă altar.
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Boboteaza la Biserica Ortodoxă „Sf. Ap. Andrei”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 26 ianuarie 2020