Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Despre întreținere

Noul Cod Civil (59)

Despre întreținere

În numărul trecut am stabilit care sunt persoanele obligate să dea întreținere.
Este la fel de important să știm și care sunt persoanele care au dreptul la întreținere.

Codul civil prevede că are dreptul la întreținere numai cel care se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile sale.
Minorul care cere întreținere de la părinții săi se află în nevoie dacă nu se poate întreține din munca sa, chiar dacă ar avea bunuri. Instanța de tutelă poate încuviința să fie valorificate bunurile minorului în scopul întreținerii sale, dar numai în cazuri de necesitate.
Nu poate pretinde întreținere acela care s-a făcut vinovat față de cel obligat la întreținere de fapte grave, contrare legii sau bunelor moravuri. Acela care se află în stare de nevoie, din culpa sa, poate cere numai întreținere de strictă necesitate.
Poate fi obligat la întreținere numai cel care are mijloace pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește astfel: până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.
Cuantumul întreținerii datorate copiilor împreună cu întreținerea datorată altor persoane, nu poate depăși, potrivit legii, jumătate din venitul net lunar al celui obligat.
Notar public,
Gârba Cornel

Trimite email

luni, 16 decembrie 2019

Poza zilei

Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii

Timp de 7 zile și 7 nopți, între 15-21 decembrie, Radio ZU se mută la Oradea
Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii, iar Oradea devine O.F.B. (orașul faptelor bune)!
,,Fii pe fază pentru că venim și cu muzică bună! Vrei să te apuci de pe acum de făcut fapte bune? Atunci aruncă o privire aici:" radiozu.ro/orasulfaptelorbune
Daniel Buzdugan, Mihai Morar, Răzvan Popescu, Flick „Domnul Rimă", Raluca Benavides, Emma Ștefan, Tea Teodorescu și Adi Mihăilă „The Hitman", bine-ați venit la Oradea, și să vă simțiți ca acasă!
Suntem cu ochii pe voi!
Ovidiu Dan