Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Mihai Eminescu - contemporan de durată

Controverse (31)

Mihai Eminescu - contemporan de durată

Într-un studiu apărut cu multă vreme în urmă la Salonic, Antonis Mistakidis evidenția câteva trăsături definitorii pentru Mihai Eminescu și opera sa.

În opinia autorului grec, Eminescu „a fost mintea cea mai autohtonă și, în același timp, cea mai universală care s-a născut vreodată pe pământul românesc”. Personalitatea sa a îmbrățișat întreaga epocă în care națiunea română lupta pentru găsirea căii adevărate în vederea formării sale spirituale, poetul fiind el însuși învioratorul sentimentului național al românilor. Citindu-i cu atenție și cu profundă înțelegere creația, A. Mistakidis se simte îndreptățit să afirme că opera lui Eminescu „a devenit evanghelia spirituală a poporului său... etalonul întregului tezaur moral, spiritual și național al românilor”.
Eminescu a fost un gânditor profund, chinuit de întrebările esențiale despre lume, care-și transforma orice sentiment, orice meditație în etaloane prin care măsura adevărul”, conchide A. Mistakidis.
Eminescu a visat la cele mai frumoase și cinstite idei ale lumii, numai detractorii săi de azi nu înțeleg sau se prefac a nu înțelege că sintagma „omul deplin al culturii românești” în care l-a prins C Noica, nu înseamnă, pentru autorul ei, nici cel ce știe tot și nici cel care a dat lucruri definitive în toate domeniile, ci omul care aspiră la cunoașterea totului, adică „o conștiință de cultură deschisă către tot”.
Atenție însă! Iubirea de Eminescu nu trebuie să genereze „un fel de odihnă a spiritului românesc întru Eminescu”, ci să fie o iubire care cheamă la responsabilitate, la cunoașterea integrală a moștenirii sale și prin aceasta la dinamizarea spiritualității noastre. Al. Serpens

Trimite email

marţi, 29 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!