Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Scientix - comunitatea virtuală a profesorilor de matematică și științe din Europa

Un portal de succes pentru cadrele didactice

Scientix - comunitatea virtuală a profesorilor de matematică și științe din Europa

Comisia Europeană a lansat în mai 2010 Scientix (www.scientix.eu), un portal web care are ca public țintă profesorii, cercetătorii, factorii de decizie politică, părinții și orice alte persoane interesate în predarea și învățarea matematicii și a disciplinelor științifice.

Scientix oferă acces la materiale, rezultate de cercetare și documente de politici educaționale europene, la proiecte de educație în domeniul matematicii și științelor finanțate de Uniunea Europeană și de către diverse inițiative naționale. Platforma facilitează diseminarea regulată și schimbul de știri, know-how și  bune practici în educația științifică din întreaga Uniune Europeană. De exemplu, pentru cadrele didactice, Scientix a colectat materiale didactice de la sute de proiecte europene, pe care le face disponibile la cerere în toate limbile vorbite în Europa.
Scientix este operat de European Schoolnet (www.europeanschoolnet.org) în numele Comisiei Europene. European Schoolnet (EUN) este un factor cheie la nivelul UE în domeniul educației, reprezentând o rețea din 31 de ministere ale educației din statele membre ale UE și din afara acesteia. EUN oferă portaluri și instrumente online pentru predare, învățare și colaborare și are ca obiectiv a aduce o schimbare în școală prin intermediul utilizării noilor tehnologii.
Portalul este disponibil în șase limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană și poloneză și oferă acces la produsele și rezultatele principalelor proiecte educaționale europene cu conținut de matematică și științe finanțate de Uniunea Europeană, cursuri online gratuite, forumuri de discuții. Un newsletter lunar este, de asemenea, trimis pentru a furniza informații despre actualizările de pe portal.
Accesul la portal este liber și gratuit, astfel încât oricine este interesat în educația științifică în Europa se poate alătura comunității Scientix. Cea mai mare parte a conținutului de pe portal este accesibilă pentru toți utilizatorii, fără înregistrare. Cu toate acestea, după înregistrare, utilizatorii au posibilitatea de a accesa unele conținuturi suplimentare, cum ar fi paginile lor personale, și de a folosi servicii suplimentare, cum ar fi forumurile și chatul, dar mai ales să solicite traduceri ale materialelor didactice existente în oricare dintre limbile vorbite în UE. Toți utilizatorii sunt încurajați să își exprime opinia cu privire la portal prin instrumentul de feedback, și, astfel, să ia parte la dezvoltarea în continuare a portalului.
De la lansarea sa în mai 2010, Scientix s-a dovedit a fi un portal de succes, iar sondajul anual de utilizare a arătat că acesta a reușit să ajungă la grupurile țintă vizate. Scientix este tot timpul în căutarea de noi inițiative educaționale care să se alăture comunității pentru a demonstra noi idei și bune practici pentru educația științifică din Europa.
Detalii sunt disponibile la adresa http://www.elearning.ro/scientix-comunitatea-virtuala-a-profesorilor-de-matematica-si-stiinte-din-europa
Prof. Vasilescu Irina, Școala Gimnazială Nr. 195, București

Trimite email

duminică, 5 iulie 2020