Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Sărbătoare de suflet a geniului și spiritului eminescian

Eminescu, omagiat la el „acasă”

Sărbătoare de suflet a geniului și spiritului eminescian

Anul acesta, elevii și profesorii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea și-au sărbătorit patronul spiritual printr-un buchet de activități care au început luni (13 ianuarie) și se vor încheia vineri (17 ianuarie).

Miercuri, 15 ianuarie 2014, în ziua de naștere a poetului nostru național, devenită Ziua Culturii Naționale, eminescienii au omagiat poetul nepereche printr-o gamă variată de manifestări care s-au încheiat în sala de festivități cu un regal eminescian. Evenimentul a fost onorat de reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar Județean, ai Asociației și Comitetului reprezentativ al părinților.
După intonarea Imnului de Stat al României, doamna director, profesor dr. Ioana-Paula Codrean a salutat și prezentat distinșii invitați și membrii prezidiului, a mulțumit colegilor, elevilor și părinților pentru tot sprijinul acordat în organizarea evenimentului. În luările de cuvânt, invitații au felicitat colectivul de cadre didactice și elevi pentru rezultatele frumoase obținute an de an, pentru cinstea și onoarea de a se menține între școlile de elită ale județului și nu numai. Ca fost elev al colegiului, directorul Cancelariei Prefecturii, dna Claudia Timofte, a adresat mulțumiri foștilor săi profesori și a felicitat elevii și cadrele didactice pentru strădania de a spori faima școlii. Dl viceprimar Ovidiu Mureșan i-a felicitat pe eminescieni pentru lucrurile bune care se întâmplă în colegiul lor, asigurându-i că municipalitatea o să creeze și în continuare condițiile necesare pentru a performa și a-și onora blazonul. Secretarul Consiliului Județean Bihor, dna Carmen Soltănel, a transmis mesajul dl președinte, profesor Cornel Popa, care apreciază munca și rezultatele elevilor și cadrelor didactice de la acest colegiu reprezentativ al Bihorului. Fostul director al colegiului, dna profesor Maria Onița s-a adresat audienței cu aceeași emoție și căldură, apreciind valorile și caracterele care se formează în această străveche citadelă a învățământului bihorean, care trebuie să rămână o școală a inteligenței. Alături de ceilalți vorbitori, dl notar Cornel Gârba a adresat salutări și calde mulțumiri din partea Asociației de părinți „Eminesciana” elevilor, conducerii, dascălilor și întregului personal al școlii, asigurându-i de respect și de tot sprijinul legal al părinților. La rândul său, dna inspector școlar Mioara Þigan a felicitat conducerea și corpul profesoral pentru performanțele obținute, dar și elevii colegiului cu care colaborează foarte bine. Vocea elevilor s-a făcut auzită la microfon prin vocea Alexandrei Ruhama Daragiu, care este și președinte al CJE Bihor. Tipic tinerei generații, Alexandra s-a exprimat plastic, citându-l pe Mihai Eminescu de pe telefonul mobil.
Conducerea colegiului a premiat excelența în educație
În continuare, doamna director, prof. dr. Ioana-Paula Codrean, a înmânat diplome de excelență elevilor care au încheiat anul școlar 2012/2013 cu media generală 10 (la gimnaziu): la clasa a V-a A - Cărăvan Mara; a V-a B - Corodeanu Flavius George, Gherghel Vlad-Zeno și Șuta Cristina; a VI-a A - Pop Oana și Neagoe Liliana Alexia; a VI-a B - Călugăr Cătălina Dana, Măduța Adrian Pavel și Turcuț Ștefan-Adrian; a VII-a A - Pantiș Alexandra Valentina; a VII-a B - Tișe Maria Nicole; la liceu: clasa a IX-a C - Muntean Larisa; a IX-a E - Husăsan Cristina; a X-a C - Popa George Bogdan; a XI-a A - Cacuci Simina Alexandra; a XI-a C - Ispas George Teodor; a XI-a E - Bene Adriana, Han Denisa Alexandra, Herlaș Carmen Claudia, Pugna Cecilia și Leș Andreea Claudia; a XI-a F - Baciu Cătălin, precum și olimpicilor și profesorii lor: Cărăvan Mara (clasa a VI-a A) și prof. Monica Dumitraș -  lb. comunicare și lit. română; Puie Georgiana Iulia (XI C) și prof. Veronica Marton -  de la aceeași catedră; Jurca Eduard (X E) și prof. Erzsebet Kelemen – informatică; Vigdorovitz Alon (XI E) și prof. Maria Dobre – chimie; Moț Patricia (XII E) și prof. Cornelia Bejan – limba franceză; Iercan Carla și prof. Camelia Ardelean – lb. franceză; Kleszlen Melinda și prof. dr. Ioana-Paula Codrean – geografie; Tăut Cristian (XI C), Drimba Alexandru (X E), Haș Mihai (XI F), Hașegan Claudiu (IX F) și prof. Indrie Florin – la atletism; Ciordaș Maria (X E), Șerb Adelina (XI F), Caba Romana (X G), Dimoftiu Vanesa (X C), Mihu Raluca Diana (IX E), Hadade Monica (IX F) și Podilă Denisa (VIII B) – la Campionatul Național de Junioare II, prof. Onaca Suzana.
Lansarea revistei „Ritmuri eminesciene”
La ceas aniversar, doamna profesor Adela Porge, în calitate de redactor-șef, a lansat primul număr al revistei liceului, intitulată „Ritmuri eminesciene”, care „urmărește promovarea imaginii școlii și preocupările profesorilor și elevilor noștri”, după cum citim din „Argument(ul)” semnat, în pag. 3, de către doamna director, prof. dr. Ioana-Paula Codrean.  
Regalul artistic
La realizarea programului artistic care a urmat și-au dat concursul: grupul vocal al elevilor, îndrumat de prof. Ioana Fesus; elevi coordonați de membri ai catedrei de română, care au prezentat momente din biografia poetului Mihai Eminescu, sub genericul „Pași spre eternitate”; Liliana Neagoe, o piesă de Beethoven, la pian, sub coordonarea dl prof. Ștefan Þigani; recitalul „Vis de poet”, cuprinzând versuri eminesciene, recitate de elevi, sub îndrumarea prof. catedrei de limba română și limba maghiară; moment Beethoven, cu Vivien Mangra, la chitară, coordonator, prof. Ștefan Þigani; recital de poezie, coordonator, prof. Patricia Bodea; fragment din „Luceafărul”, solist Nicolae Pop, la chitară, coordonator, prof. Ștefan Þigani; un nou moment coral realizat de membrii grupului vocal al școlii, condus de prof. Ioana Fesus. Ultimul cuvânt în cadrul spectacolului de lumină și culoare dedicat patronului spiritual l-au avut membrii grupului vocal instrumental al claselor a VI-a, coordonat de prof. Ștefan Þigani. Ei au interpretat „Pădure nebună” și „Balada haiducească”.
Așadar, Domnul Eminescu a avut parte miercuri la colegiul care îi poartă numele de un regal eminescian de „minte, inimă și literatură”!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoare de suflet a geniului și spiritului eminescian. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 13 august 2020