Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Tot despre întreținere

Noul Cod Civil (60)

Tot despre întreținere

În acest număr vom discuta despre modul cum se execută întreținerea.

Codul Civil prevede că obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru sănătate, educare, învățătură și pregătire profesională.
Dacă obligația de întreținere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanța de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani. Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul lunar al celui obligat.
Poate fi modificată pensia de întreținere?
Dacă se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele (veniturile) celui care prestează întreținerea și nevoia celui care o primește, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî chiar, încetarea plății ei. Pensia stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcție de rata inflației.
Pensia de întreținere se datorează de la data cererii de chemare în judecată, dacă cel obligat nu o execută de bunăvoie. Pensia poate fi acordată și pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din vina celui obligat.
Dacă, din orice motive, se dovedește că întreținerea prestată nu era datorată, cel care a executat-o are dreptul să ceară restituirea ei de la cel care a primit-o.
Notar public,
Gârba Cornel

Trimite email

miercuri, 23 septembrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!