Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

„Trepte matematice”, în zbor, către înălțimi, de Ioana Dzițac

Patru trepte gimnaziale urcate cu succes și consemnate în patru volume

„Trepte matematice”, în zbor, către înălțimi, de Ioana Dzițac

Un trandafir roz, cu sensibilitatea și romantismul vârstei, o pasăre măiastră, construită să scruteze înălțimile, asemeni vulturului, un copil frumos cu aripi de înger, Ioana urcă treptele cunoașterii cu demnitate și mândrie, lăsând în urmă trepte și pentru colegii care vin.

Pentru ei a scris „Trepte matematice”, în anii de gimnaziu, la fiecare final de an școlar. Așa încât, la absolvirea clasei a VIII-a, șefa de promoție a Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu”, Ioana Dzițac, a elaborat cel de-al IV-a volum. Concepută mai degrabă ca o lucrare de „disertație”, cartea dezvoltă și alte experiențe pe care Ioana le-a trăit intens: evaluarea națională, școala de vară de la New York, proba de admitere la „Fettes College” din Scoția, admiterea cu brio în clasa a IX-a A la profilul Matematică Informatică - Intensiv Informatică al Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, dar și primele experiențe de „boboc” licean gojdist, trăite într-o nouă formulă matematico-informatică, alături de domnii profesori Viorel Sadoveanu și Corina Luncan, după ce patru ani a avut parte de un mentorat binecuvântat, de ani de zbor înaripat, călăuziți de un mentor de suflet, distinsul profesor de matematică Dorina Szatmari.
Așadar, volumul „Trepte matematice (pentru) clasa a VIII-a” „Este un volum cu un aer aparte, dedicat atât elevilor, cât și profesorilor, diferit oarecum de celelalte, deoarece am încercat să captez în el, în cadrul a șase părți (capitole), aspecte importante dintre cele trăite de mine: o admitere internațională reușită cu succes în martie 2013, la Fettes College, unul dintre renumitele colegii din UK, precum și o admitere națională în vara 2013, cele două admiteri constituind sursă de inspirație pentru crearea a două capitole cu teste pentru succesorii mei. Cu gândul la geometria înălțătoare a New York-ului, metropolă pe care am reușit s-o descopăr în cadrul unei școli de vară în 2013, am scris un capitol de geometrie în spațiu, iar cu gândul la multitudinea de probleme pe care le-am rezolvat pentru participarea la diverse concursuri, am scris un capitol cu probleme de sinteză cu grad de dificultate mai mare, pentru performanță. Și…bineînțeles că, prin prisma specializării la care am decis să învăț în următorii ani, am introdus două capitole care să le facă elevilor o imagine de început de clasă a IX-a, unul de extinderi în matematică și unul de introducere în tainele informaticii”, scrie Ioana „În loc de Prefață”, adresându-le mulțumiri „tuturor celor care m-au încurajat și coordonat acum și de-a lungul timpului în realizarea acestor cărți: doamnei profesoare Dorina Szatmari, doamnelor Ioana Moisil, Roxana Zubcov, Emma Munteanu - pentru referatele de apreciere scrise de-a lungul timpului, doamnei profesoare de informatică Alina Luncan, care m-a învățat tainele utilizării calculatorului. Sper într-o foarte bună colaborare pe viitor și le adresez mulțumiri anticipate doamnei profesoare de informatică, Corina Luncan și domnului profesor și diriginte de matematică, Viorel Sadoveanu, dascăli deosebiți pe care i-am întâlnit acum, la început de clasa a IX-a”.
„O poartă deschisă spre viitor”
Lecturând referatele scrise de prof. univ. dr. Ioana I. Moisil (din Sibiu) – „O poartă deschisă spre viitor” și „Cuvânt pentru cititori”, scris de dna prof. Dorina Szatmari, am aflat atât informații exacte despre structurarea  volumului (pe cele șase capitole) și conținutul lor: 1.Teste pregătitoare pentru examenul de evaluare națională, 2.Elemente de geometrie în spațiu, 3.Probleme de sinteză pentru clasa a VIII-a,  4.Extinderi, 5.Matematică în limba engleză 6.Matematica și calculatorul, cât și aprecieri făcute de cei doi distinși profesori de specialitate referitoare la utilitatea cărții (atât pentru elevi, cât și pentru profesori), dar și aprecieri ce țin de calitățile autorului volumului.
„Fiecare capitol este bine structurat și aduce elemente interesante atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Aș aminti aici capitolul „Extinderi” în care teme tratate introductiv în clasa a VIII-a sunt extinse la nivelul analizei din primul an de liceu. „Trepte matematice - clasa a VIII-a” este o carte utilă și elevilor și cadrelor didactice care își pot forma o imagine a modului în care un elev percepe matematica. E drept, Ioana Dzițac este și nu este un elev obișnuit. Inteligentă, muncitoare, perseverentă, Ioana are acea sete de cunoaștere care uneori lipsește celor din generația ei…Cartea de față, rodul unei munci intense, reflectă personalitatea autoarei, o personalitate în care se îmbină armonios farmecul și mirajul copilăriei cu maturitatea gândirii logice, iar acest lucru o transformă într-un model demn de urmat al generației sale”, apreciază dna prof. univ. dr. Ioana I. Moisil.
„Cuvânt pentru cititori”
„Fără să își propună să observe natura prin ochi de matematician – care adolescent ar face asta?! – Ioana Dzițac a transpus în limbaj matematic câteva imagini întâlnite în viața ei: perdeaua de apă a fântânilor arteziene, zborul unui carusel pe șine, dansul peștilor într-un  acvariu  etc., și le-a încorporat în 10 teste, în cadrul primului capitol al cărții: „Teste pregătitoare pentru examenul de evaluare națională”. Ca rămas bun de la geometria de gimnaziu, cu gândul la „înălțimile geometrice” ale New-York-ului, pe care a avut ocazia să le admire în vara 2013, într-o școală de vară, Ioana Dzițac a introdus în capitolul „Elemente de geometrie în spațiu” probleme practice, frumoase, cu desfășurări, cu figuri plane care se rotesc  și „vă ridică” din geometria plană în geometria în spațiu, cu corpuri înscrise în sfere, cu sfere înscrise în corpuri. Cei pasionați de matematică veți găsi și în acest volum, ca și în precedentele, probleme date la diferite concursuri și olimpiade, sau din Gazeta matematică, incluse în capitolul „Probleme de sinteză pentru clasa a VIII-a”. Faptul că rezolvarea e completă și urmează imediat enunțului, vă poate fi de mare ajutor”, apreciază, printre altele, doamna profesor Dorina Szatmari, care își încheie cuvântul constatând faptul că „Ioana Dzițac a crezut (în visele sale – n.n.) și ajutându-și visele prin muncă și consecvență, o  parte și le-a împlinit”.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Trepte matematice”, în zbor, către înălțimi, de Ioana Dzițac.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 20 septembrie 2021