Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Colorăm, învățăm și ne jucăm”, împreună cu Ioana și Cătălina

Tineri și neliniștiți, responsabili și creativi

„Colorăm, învățăm și ne jucăm”, împreună cu Ioana și Cătălina

Prietene foarte bune încă din copilărie, pe vremea când străbăteau împreună diversele trasee de munte, Ioana și Cătălina s-au reîntâlnit în toamna trecută (2013), pe holurile colegiului la care învață, amintindu-și cu drag de clipele frumoase ale copilăriei petrecute împreună. Au depănat amintiri, iar la propunerea Ioanei, s-au decis să colaboreze în diverse proiecte!

Ioana cochetează cu matematica și informatica, iar Cătălina, cu arta (desenul)
Ioana Dzițac este elevă în clasa a IX-a, specializarea Matematică Informatică - Intensiv Informatică la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. O cunoaștem ca fiind deja autoare a patru volume din colecția Trepte matematice, precum și a unor jocuri didactice, articole prezentate în cadrul unor activități, proiecte, simpozioane la care a strălucit. Pasionată încă de la o vârstă fragedă de lucrul cu calculatorul, Ioana începe pregătirea examenelor de ECDL Complet și ECDL Web-Starter de la vârsta de 10 ani, reușind astfel ca în 2011 să obțină cele două certificări. Pasiunea, talentul și munca susținută au ajutat-o, în anii de gimnaziu, să obțină 10 premii și o medalie de argint la concursuri județene și naționale în domeniul informaticii, în tehnologia informației. S-a implicat în 15 proiecte educaționale, iar din clasa a V-a a participat la nenumărate activități de voluntariat. În 7 februarie 2012, cu ocazia  Zilei siguranței pe Internet, a participat cu o lucrare la Competiția națională cu tema „Descoperiți lumea digitală împreună. Conexiune între generații”, organizată de Consorțiul Sigur.info., dar și la un curs de pregătire în vederea susținerii de activități educaționale în domeniul siguranței online, în cadrul Programului european Safer Internet, 26 - 27.10.2013. De-a lungul anilor, a avut șansa să cunoască și să interacționeze cu nenumărate personalități din domeniul IT, care au marcat-o.
Cătălina Ionescu este elevă în clasa a XI-a, specializarea Matematică Informatică la același colegiu național („Emanuil Gojdu”). Fire de artist, Cătălina este atrasă de desen, iar la vârsta de 8 ani, a început să frecventeze cursurile de pictură susținute de doamna prof. Tripe Floare, la Palatul Copiilor și Elevilor. Din clasa a V-a a făcut parte din clasa de excelență a doamnei profesoare Anca Bulc, până în clasa a VIII-a. În această perioadă a participat la diverse concursuri de desen cu tematică religioasă și olimpiade unde a obținut șapte premii, ajungând în fruntea ierarhiei județene. La sfârșitul ciclului gimnazial a impresionat cu expoziția personală  „Teama de-a avea curaj”, în care și-a promovat portofoliul, constând în 28 de lucrări dintre cele mai importante și mai aproape sufletului…
O carte de colorat și un joc!
„Cartea și jocul anexat acesteia cuprind informații utile care se adresează copiilor de la cea mai fragedă vârstă și până la absolvenții de gimnaziu, utilizatori ai calculatoarelor și Internetului. Cuvintele cheie ce caracterizează cele două materiale sunt: ilustrație, culoare, informație, joc și toate acestea cu referire la calculator și Internet…”, aflăm din Prefața scrisă de cele două tinere gojdiste. „Fiecare dintre utilizatorii Internetului, indiferent de vârstă, trebuie să cunoască oportunitățile și pericolele utilizării Internetului, iar prin intermediul unui schimb de informații între generații, noi am considerat că acest lucru este posibil”.
Cartea „Colorăm, învățăm și ne jucăm” conține 34 de ilustrații originale care vor putea fi colorate de către cei pasionați de desen; fiecare ilustrație este însoțită de note informative care să-i determine pe cei care colorează să-și facă o părere despre ce reprezintă desenul respectiv și astfel să încerce să răspundă la întrebarea: imaginea respectivă este o situație de tip AȘA DA sau AȘA NU? O situație demnă sau nu de urmat? Pentru a se asigura că în urma colorării desenului și a descifrării informațiilor, cititorul și-a însușit corect situația respectivă, am colorat și noi pe pagina imediat următoare fiecare desen, oferind și un răspuns corect. Ca o anexă la această carte, am realizat Jocul didactic Internet „Așa Da – Așa Nu”, care cuprinde cele 34 de desene, alături de alte sintagme de folosire corectă sau incorectă a Internetului și, astfel, pe baza celor însușite și a regulamentului de joc, cititorul să rămână cu informații corecte despre ceea ce înseamnă Internetul, privit prin prisma oportunităților și a pericolelor. Trebuie să mai știți că jocul poate fi folosit și independent de carte, deci poate fi jucat și de către cei care nu doresc să coloreze. Ne referim în special, la elevii mai mari și la cei care doresc să se inițieze în tainele Internetului prin intermediul jocului.
Intenționăm să prezentăm aceste materiale copiilor din grădinițe, școli primare și gimnaziale, în cadrul unor acțiuni de voluntariat; de asemenea, vom prezenta aceste materiale la diferite simpozioane și concursuri.
Încercăm astfel să stabilim o punte între generații, ajutând colegii mai mici să se informeze corect, prin desen și joc”.                                                            
Cartea se bucură de aprecieri favorabile
„Scrie ca să nu pierzi florile gândului tău, pe care, altfel le ia vântul”, spunea Nicolae Iorga.
Am ales să încep cu acest citat pentru că eu consider importantă inițiativa autoarelor de a crea o carte de colorat și un joc didactic care se adresează atât copiilor, cât și tinerilor, în vederea dezvoltării  imaginației,  creativității, a gândirii, a formării priceperilor și deprinderilor prin propriile forțe. Având o vârstă mai apropiată de cei cărora le este dedicată această carte, autoarele ajută copilul să integreze în educația sa atât jocul, cât și utilizarea corectă și eficientă a mijloacelor de comunicare și informare. […] Nu pot decât să le să le felicit pe cele două tinere talentate pentru realizările lor și să le doresc să manifeste în continuare aceeași perseverență și tenacitate”, apreciază dna prof. Corina Luncan.
„O cunosc pe Ioana de când s-a născut. Am avut posibilitatea de a-i urmări evoluția frumoasă de-a lungul timpului. […] Iat-o astăzi cum reușește din nou să mă surprindă în mod plăcut, alături de prietena ei, Cătălina, prin această nouă realizare care îmbină în conținutul unei cărți, anexată de un joc, informații atât de utile pentru tinerii utilizatori ai Internetului. Nu pot decât să le felicit pe cele două domnișoare și să le asigur de toată susținerea mea în promovarea acestor materiale în rândul tinerilor învățăcei; de asemenea, le invit la colaborări în cadrul unor proiecte și simpozioane”, scrie dna prof. Alina Luncan.
Vă semnalăm, așadar, apariția celor două materiale folositoare copiilor „copleșiți” de magia Internetului.
Felicitări, gojdistelor!  
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Colorăm, învățăm și ne jucăm”, împreună cu Ioana și Cătălina. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 14 iunie 2021