Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Zonele umede și agricultura”

2 Februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede

„Zonele umede și agricultura”

În fiecare an, la 2 februarie, sărbătorim Ziua Mondială a Zonelor Umede , zi care marchează data semnării în anul 1971 a Convenției Ramsar.

Tema din acest an se referă la „Zonele umede și agricultura”, ținând cont că 2014 a fost declarat de către ONU ca fiind Anul Internațional al Agriculturii de Familie.
În acest context, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor a planificat desfășurarea unei ore de ecologie cu elevii din clasele I-VIII de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea în cadrul căreia va fi prezentată semnificația acestei zilei, precum  și realizarea unor compuneri de către elevii de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea având ca și temă „Să cunoaștem importanța zonelor umede”, urmând ca cele mai reușite și creative lucrări să fie publicate pe site-ul instituției.
Ziua Mondială a Zonelor Umede reprezintă o bună oportunitate de subliniere a beneficiilor pe care aceste ecosisteme le oferă societății umane și de conștientizare a rolului acestora asupra viitorului societății civile. Fie că vorbim despre mlaștini, turbării, lacuri, estuare și zone costiere, recife de corali sau culturi de orez, trebuie să înțelegem că zonele umede joacă un rol crucial în furnizarea de apă dulce, menținerea unei biodiversități bogate, atenuarea efectelor schimbărilor climatice, realimentarea acviferelor subterane, controlul inundațiilor, promovarea turismului „verde” sau agroturismului. Zonele umede reprezintă refugii pentru numeroase specii de plante și locuri de reproducere, hrănire, iernare pentru specii de animale acvatice și semiacvatice.
Implicarea României în protecția zonelor umede se reflectă, de asemenea, și prin desemnarea până la această dată a 12 astfel de zone de importanță internațională RAMSAR: Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Lunca Mureșului, Complexul piscicol Dumbrăvița, Lacul Techirghiol, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Natural Comana, Tinovul Poiana Stampei, Lacul Bistreț, Confluența Olt – Dunăre, Lacul Iezer Călărași și Balta Suhaia.
La nivelul județului Bihor nu avem situri Ramsar, însă zonele umede sunt prezente în majoritatea Siturilor Natura 2000 din județ: Pescăria Cefa – Pădurea Rădvani (Parcul Natural Cefa), Lunca Barcăului, Câmpia Nirului – Valea Ierului, Valea Alceului, Lacul Pețea, Molhașurile din Valea Izbucelor, Câmpia Careiului, Crișul Negru, Crișul Repede în amonte de Oradea, Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, Săcuieni cu Rezervația Naturală Cicoș, Valea Iadei.
Ing. Þîrț Loredana

Trimite email

marţi, 4 august 2020