Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Cele mai frumoase caiete de lectură”

Lecturile copilăriei

„Cele mai frumoase caiete de lectură”

Unul dintre cele mai prețioase daruri pe care le putem face copiilor noștri este darul lecturii.

„Puternicul Dumnezeu, cinstite și iubite cetetorule, să-ți dăruiască să aibi vreme și cu cetitul cărților a face iscusită  zăbavă … că nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă decât cetitul cărților”.
Miron Costin
Să le oferim, așadar, un prieten devotat care să-i însoțească toată viața, care să le fie învățător și  sfătuitor când vor avea nevoie de ajutor, care să le ofere susținere și suport în activitatea lor intelectuală, dar care să le ofere și minunate momente de relaxare și bucurie, care să-i bine dispună și să le ofere un refugiu spiritual, o lume îndepărtată și ferită de grijile cotidiene.
În cadrul Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei se derulează proiectul județean intitulat: „Lecturile copilăriei”.
Inițiatorii proiectului, bibl. inst. Tomescu Ileana și prof. docum. Vancea Gabriel, alături de echipa de proiect: prof. Georgeta Mușet - director, prof. Angela Vlaș - director adjunct, prof. Sanda Merce - consilier educativ, profesorii de la catedra de limba română și profesorii din învățământul primar: Adriana Fericean, Codruța Bogdan și Ramona Bursașiu, au continuat promovarea lecturii în rândul elevilor din ciclul primar și gimnazial. Activitățile cuprinse în cadrul proiectului sunt interesante și captivante: „Þie ce-ți place să citești?”, „Să citim împreună”, ,,Să ne cunoaștem și să comunicăm!” (în parteneriat cu Școala Gimnazială din Lunca), „Să salvăm cărțile”, „Creații plastice”, „O serbare literară”, „Cele mai frumoase caiete de lectură”, „Cercul de lectură”, „Ziua mondială a cărții”.
În cadrul activității „Cele mai frumoase caiete de lectură”, elevii claselor a IV-a A, B și C au avut de citit, pe parcursul semestrului I, zece opere literare (povești, povestiri, basme și poezii), de notat în caiete expresii frumoase,  și un scurt rezumat, dar și de redat prin desene personaje din povești. Caietele de lectură au fost verificate la sfârșitul semestrului de dna bibliotecar, de doamnele învățătoare și profesoare, apoi cele mai frumoase caiete au fost expuse la C.D.I. iar elevii merituoși au primit diplome.
Elevii din ciclul gimnazial au participat și ei la diferitele activități propuse în cadrul cercului de lectură: au vizionat filme, au citit împreună, au realizat compuneri sau creații literare, au interpretat roluri sau au realizat creații plastice pe teme de literatură.
Prin astfel de activități, urmărim să  insuflăm copiilor dorința de a citi, de a-și îmbogăți cunoștințele, de a-și nuanța vocabularul activ de la vârste fragede.
Ileana Tomescu & Gabriel Vancea
 Cartea
Pătrunzând ușor în carte/Eroi dragi vei întâlni/Cu răbdare și plăcere,/Multe povești vei citi.
Cartea e mereu frumoasă./Lucruri bune te învață,/Ea nu e supărăcioasă, nu e deloc plicticoasă,/E profesorul ce-așteaptă/Cum să te comporți în viață. (Simoc Rahela cls. a VII-a B)

Trimite email

duminic, 25 august 2019