Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Torța cu flacăra olimpică a ajuns, duminică, la Londra

Corespondență specială de la Daciana

Torța cu flacăra olimpică a ajuns, duminică, la Londra

Pe fază, ca întotdeauna, Daciana Florea, corespondentul nostru special de la Londra, a fost duminică (6 aprilie 2008) cu ochii pe torța cu flacăra olimpică ajunsă la Londra.

Daciana nu s-a aflat prin preajma protestatarilor îmbrăcați în steagul Tibetului, care au întrerupt ceremonia de purtare a torței olimpice (după cum se știe, manifestanții au reușit să rupă cordonul de protecție format din polițiști, în încercarea lor disperată de a stinge flacăra olimpică), despre incidente avea să afle și ea de la televizor.
Potrivit autorităților citate de agențiile internaționale, manifestanții protestează împotriva încălcării drepturilor omului în China - gazda Jocurilor Olimpice din  2008 -, precum și împotriva violențelor din Tibet.
Flacăra olimpică a putut fi văzută timp de un minut!
După ce am ratat întâlnirea cu torța olimpică în piața Trafalgar Square, ne scrie Daciana, m-am ambiționat și mai tare! Am trecut repede podul peste Tamisa, și am luat-o drept spre Royal Festival Hall, unde aflasem că e următoarea oprire. Torța cu flacăra olimpică urma să ajungă aici la 13.30, iar la 13.15, a început un spectacol. Am așteptat până la 1.45. Văzând că nu mai apare, am întrebat niște polițiști, care mi-au răspuns cu amabilitate că trebuie să sosească, „dar cu întârziere, din cauza unor incidente de pe traseu, torța nu va mai fi purtată prin mulțime și nu se știe dacă va mai putea fi văzută”, mi-au spus polițiștii. Eu nu aflasem, la acea oră, despre cele intâmplate, până după, de la televizor.
Am urmărit spectacolul, dar în adâncul sufletului îmi doream nespus să văd flacăra olimpică. Mi se părea nedrept să plec de la un asemenea eveniment unic. După încă 15 minute, am văzut politiști în spatele scenei, și, plină de încredere și speranță, mi-am îndreptat privirile spre scenă. Spre bucuria mea, am văzut atleți chinezi (îmbrăcați în alb și albastru) înălțând torța cu flacăra olimpică, ce a putut fi văzută timp de un minut. Cu lacrimi în ochi, am făcut câteva poze și m-am simțit norocoasă și fericită.
Sper ca instantaneele pe care le-am surprins în acele momente fierbinți să-i încânte și pe orădenii noștri, și nu numai, fiind un dar al meu, din Londra, pentru toți vizitatorii site-ului.
 „Aprinde pasiunea, împărtășește visul!”
Se spune că torța cu flacăra olimpică este purtată prin 22 de orașe din cinci continente, apoi prin toate provinciile chinezești, înainte să ajungă la Beijing pentru Jocurile Olimpice, în 8 august 2008. Flacăra olimpică a fost ultima oară la Londra în 2004.
 Astăzi, la Londra, flacăra a fost purtată de 80 de celebrități și atleți, care au străbătut metropola de la ora 10.30 (dimineață) din Wembley până la ora 18.00, în Greenwich. La ștafetă, au luat parte prezentatori de televiziune, cântăreți, sportivi și actori, precum și 18 elevi, care s-au remarcat prin diferite activități. Sloganul ștafetei torței olimpice e "Aprinde pasiunea, împărtășește visul!"
Ștafeta a pornit din Olympia (Grecia), în martie, ajungând până pe Everest.
Daciana FLOREA
Daciana, ne bucură nespus isprava ta!
În numele tuturor celor care vor urmări secvențele tale foto, îți mulțumesc, cu mult respect! - Ovi.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Torța cu flacăra olimpică a ajuns, duminică, la Londra.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 25 noiembrie 2020