Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Torța cu flacăra olimpică a ajuns, duminică, la Londra

Corespondență specială de la Daciana

Torța cu flacăra olimpică a ajuns, duminică, la Londra

Pe fază, ca întotdeauna, Daciana Florea, corespondentul nostru special de la Londra, a fost duminică (6 aprilie 2008) cu ochii pe torța cu flacăra olimpică ajunsă la Londra.

Daciana nu s-a aflat prin preajma protestatarilor îmbrăcați în steagul Tibetului, care au întrerupt ceremonia de purtare a torței olimpice (după cum se știe, manifestanții au reușit să rupă cordonul de protecție format din polițiști, în încercarea lor disperată de a stinge flacăra olimpică), despre incidente avea să afle și ea de la televizor.
Potrivit autorităților citate de agențiile internaționale, manifestanții protestează împotriva încălcării drepturilor omului în China - gazda Jocurilor Olimpice din  2008 -, precum și împotriva violențelor din Tibet.
Flacăra olimpică a putut fi văzută timp de un minut!
După ce am ratat întâlnirea cu torța olimpică în piața Trafalgar Square, ne scrie Daciana, m-am ambiționat și mai tare! Am trecut repede podul peste Tamisa, și am luat-o drept spre Royal Festival Hall, unde aflasem că e următoarea oprire. Torța cu flacăra olimpică urma să ajungă aici la 13.30, iar la 13.15, a început un spectacol. Am așteptat până la 1.45. Văzând că nu mai apare, am întrebat niște polițiști, care mi-au răspuns cu amabilitate că trebuie să sosească, „dar cu întârziere, din cauza unor incidente de pe traseu, torța nu va mai fi purtată prin mulțime și nu se știe dacă va mai putea fi văzută”, mi-au spus polițiștii. Eu nu aflasem, la acea oră, despre cele intâmplate, până după, de la televizor.
Am urmărit spectacolul, dar în adâncul sufletului îmi doream nespus să văd flacăra olimpică. Mi se părea nedrept să plec de la un asemenea eveniment unic. După încă 15 minute, am văzut politiști în spatele scenei, și, plină de încredere și speranță, mi-am îndreptat privirile spre scenă. Spre bucuria mea, am văzut atleți chinezi (îmbrăcați în alb și albastru) înălțând torța cu flacăra olimpică, ce a putut fi văzută timp de un minut. Cu lacrimi în ochi, am făcut câteva poze și m-am simțit norocoasă și fericită.
Sper ca instantaneele pe care le-am surprins în acele momente fierbinți să-i încânte și pe orădenii noștri, și nu numai, fiind un dar al meu, din Londra, pentru toți vizitatorii site-ului.
 „Aprinde pasiunea, împărtășește visul!”
Se spune că torța cu flacăra olimpică este purtată prin 22 de orașe din cinci continente, apoi prin toate provinciile chinezești, înainte să ajungă la Beijing pentru Jocurile Olimpice, în 8 august 2008. Flacăra olimpică a fost ultima oară la Londra în 2004.
 Astăzi, la Londra, flacăra a fost purtată de 80 de celebrități și atleți, care au străbătut metropola de la ora 10.30 (dimineață) din Wembley până la ora 18.00, în Greenwich. La ștafetă, au luat parte prezentatori de televiziune, cântăreți, sportivi și actori, precum și 18 elevi, care s-au remarcat prin diferite activități. Sloganul ștafetei torței olimpice e "Aprinde pasiunea, împărtășește visul!"
Ștafeta a pornit din Olympia (Grecia), în martie, ajungând până pe Everest.
Daciana FLOREA
Daciana, ne bucură nespus isprava ta!
În numele tuturor celor care vor urmări secvențele tale foto, îți mulțumesc, cu mult respect! - Ovi.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Torța cu flacăra olimpică a ajuns, duminică, la Londra.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 februarie 2023