Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grădinițe | Grădinița din Tulca

„Drumul laptelui de la fermă la pahar”

Ziua Mondială a Laptelui, marcată la Tulca și Căuașd


Ziua Mondială a Laptelui a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în data de 1 IUNIE (2001) pentru a recunoaște importanța laptelui ca aliment global și pentru a sărbători sectorul lactatelor. De atunci, în fiecare an, beneficiile laptelui și ale produselor lactate au fost promovate în mod activ în întreaga lume, inclusiv modul în care produsele lactate sprijină mijloacele de trai pentru un miliard de oameni....citeste


 

La G.P.N. Nr. 1 Tulca și G.P.N. Nr. 2 Căuașd

Am sărbătorit Ziua Națională a României


,,Am o țară ca o floare/ România se numește,
Iar eu sunt un mic român/ Care țara își iubește"......citeste


 

La Tulca, și preșcolarii au sărbătorit

Ziua Mondială a Educatiei


,,Un educator bun este ca o lumânare. Se consumă pentru a lumina calea pentru alții"....citeste


 

În ,,Săptămâna verde”, la Grădinița din Tulca

Ne-am confecționat, din materiale reciclabile, propriile jucării


Prima ,,Săptămână verde" din viețile noastre de preșcolari, tocmai ce s-a încheiat.Am început timizi acestă săptămână prin familiarizarea cu noțiuni simple de ecologizare, ne-am creat o mascotă eco și am realizat afișe cu mesaje ecologice....citeste


 

Programul (săptămâna) ,,Școala altfel” s-a încheiat, la Tulca, cu distracţie

,,Carnavalul personajelor”


Vineri, 3 martie 2023, în ultima zi a săptămânii ,,Școala altfel", la Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Tulca, am avut o atmosferă de poveste, cu personaje și costume fel de fel, cu muzică, dans și voie bună, dar și cu jocuri distractive pe alese....citeste


 

Studenta Tatiana Morgovan a fost invitata prichindeilor de la Tulca

,,Sănătatea este o comoară…”


Educația pentru sănătate este esențială pentru asigurarea stării de bine și a dezvoltării fiecăruia dintre noi. Ea reprezintă una din principalele căi de promovare a cunoștințelor corecte privind diferite aspecte ale sănătății și totodată de formare a atitudinilor și deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil și sănătos....citeste


 

Fiecare început de primăvară aduce cu el mărțișorul

Sărbătoarea Mărţişorului la G.P.N. Nr. 1 Tulca


Marele nostru poet român George Coșbuc spunea: ,,Scopul purtării mărțișorului este să îți apropii soarele, purtându-i cu tine chipul". ...citeste


 

Marți, în săptămâna ,,Școala altfel”, la Grădinița din Tulca

,,Piticii în laborator”: Vulcanul, Curcubeul, Explozia, Apa...


În cea de-a doua zi din săptămâna ,,Școala altfel", am derulat buchetul de activități și curiozități ,,Piticii în laborator". ...citeste


 

În cadrul programului ,,Școala altfel”

Activitatea „Micul pieton”... la Tulca


Luni, 27.02.2023, în cadrul activităților ,,Școala altfel", preșcolarii Grădiniței cu Program Normal Nr. 1, Tulca, sub îndrumarea educatoarelor Galea Cornelia, Morgovan Liana, Naca Ioana, au desfașurat activitatea „Micul pieton". ...citeste


 

Ziua Internațională a Cititului Împreună

Fascinați de poveste


,,Cultura unui om se formează în primul rând, prin lectură. De aceea, din fragedă copilărie, e bine să iubim cartea, să o citim, să o păstrăm cu grijă, ca pe un bun de preț", spunea Nicolae Iorga....citeste


 

La la Grădiniţa cu Program Normal Nr.1 Tulca

„Paştele în satul meu”


Învierea lui Hristos este onorată şi lăudată prin cea mai mare sărbătoare creştină, sărbătoarea de Paşte. ...citeste


 

De ziua ,,Micii Uniri”

Un proiect educativ intitulat ,,Hora Unirii”, realizat de preșcolarii Grădiniței cu Program Normal Nr. 1 Tulca


Cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, preşcolarii Grădiniţei cu Program Normal Nr. 1 Tulca, sub îndrumarea educatoarelor: Liana Morgovan, Ionela Balint și Cornelia Galea, cu toată susținerea și aprecierea doamnei director Denisa Moldovan-Huple, au pregătit o activitate dedicată acestui mare eveniment naţional....citeste


 

duminică, 11 mai 2025, 03:54:28 Ora de vară a Europei de Est