Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința regională Nord-Vest a Consiliului Regional al Elevilor

Vineri, sâmbătă și duminică, la Oradea

Conferința regională Nord-Vest a Consiliului Regional al Elevilor

Lucrările conferinței regionale au debutat vineri (28 februarie 2014), în sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, cu participarea inspectorului școlar general, dl prof. Daniel Negrean, și a inspectorului școlar cu munca educativă, dna prof. Mioara Þigan.

La conferință participă delegațiile consiliilor județene ale elevilor din județele Bihor, Cluj. Maramureș, Satu Mare, Bistrița și Sălaj.
În deschiderea evenimentului, Alexandra Ruhama Daragiu, președintele Consiliului Județean Bihor al Elevilor, a prezentat distinșii invitați și participanții la Adunarea Generală a Consiliului Regional al Elevilor, precum și agenda reuniunii.
Poate că aici ar trebui făcut ceva, adică aceste activități ale consiliului elevilor, care sunt instituționale, să fie sprijinite de către minister”
Invitat să ia cuvântul în deschiderea manifestării, inspectorul școlar general, dl prof. Daniel Negrean, a salutat participanții la conferința regională, manifestându-și sprijinul pentru demersul Consiliului Județean al Elevilor în organizarea acestui eveniment.
Vorbind despre rolul în general al consiliilor elevilor și despre întâlnirea de la Oradea a membrilor Consiliului Regional din Nord-Vest al Elevilor, inspectorul școlar general a spus: „S-a vorbit mult, în ultima perioadă, despre importanța și rolul consiliului elevilor. Cred că în aceste zile pe care o să le petreceți la Oradea, veți avea posibilitatea să spuneți și să vă puneți de acord asupra unor principii pe care vreți să le susțineți, pentru că trebuie să vă spun că o parte din ele mi se par corecte, mi se par pertinente, dar există și unele care cred că dacă o să marjați în continuare pe ele, s-ar putea întâmpla să nu aveți câștig de cauză.
Am aflat că la alegerea președintelui pe țară a fost o competiție mai ceva ca și competiția electorală, adică s-a câștigat la un vot. Asta arată că există o mobilizare, există interes pentru a deține anumite poziții în cadrul acestui consiliu național. Sigur că e foarte important ca elevii să reușească prin intermediul consiliului elevilor din fiecare unitate de învățământ să aducă îmbunătățiri în ceea ce înseamnă activitatea educațională și activitatea extrașcolară și chiar și anumite aspecte legate de activitatea administrativă. Bine-nțeles că încă nu există un rol definit al activității pe care dumneavoastră o desfășurați. Știu că există o mare bătaie pe acel loc în consiliul de administrație al unei școli. Eu cred că în anumite chestiuni, puteți să fiți consultați, mai ales atunci când e vorba de aspecte legate de interesul elevilor, dar sunt destul de reținut în ceea ce înseamnă prezența unui elev atunci când se discută chestiuni legate de cadrele didactice și chestiuni mai sensibile. Sigur că activitatea consiliului elevilor vine probabil să arate partea democratică în desfășurarea activității unei unități de învățământ… Cred că acest consiliu al elevilor trebuie să vizeze partea educativă și nu partea administrativă a unei școli”.
Urându-le succes în dezbaterea problemelor, dl inspector școlar general i-a îndemnat să descopere în aceste zile și frumusețile Municipiului Oradea. Generalul ISJ Bihor e de părere că ministerul de resort ar trebui să sprijine aceste structuri ale elevilor, inclusiv finanțând reuniunile de acest gen.
„Din păcate, iată, activitățile acestea ale consiliilor elevilor nu-și găsesc surse de finanțare. Poate că aici ar trebui făcut ceva, adică aceste activități ale consiliului elevilor, care sunt instituționale, să fie sprijinite de către minister”, a recunoscut dl inspector școlar general Daniel Negrean.
Eu îi sprijin, dar mai mult îi las să-și demareze, să-și propulseze toate proiectele
La rândul său, dna inspector școlar Mioara Þigan a salutat participanții la conferința regională, reprezentanții celor șase consilii județene ale elevilor, elevi și cadre didactice însoțitoare, inclusiv inspectori școlari, asigurându-i de tot sprijinul în desfășurarea în cele mai bune condiții a lucrărilor conferinței regionale pe durata celor trei zile.
„Să știți că noi, profesorii, vă sprijinim în toate activitățile pe care le demarați și acest consiliu al elevilor să știți că are o importanță foarte mare, cel puțin la nivelul Județului Bihor. Eu doresc să felicit toate echipele care au fost și sper că vor fi la fel de bune, pentru că au un interes și potențial foarte mare. Sunt foarte implicați în toate activitățile pe care ei și le propun. Și vă spun sincer că eu îi sprijin, dar mai mult îi las să-și demareze, să-și propulseze toate proiectele și toate activitățile. Mai dorim să vă precizăm că ne onorează faptul că Alexandra dorește să candideze pentru un post vacant de vicepreședinte al Consiliului Regional al Elevilor”, a mai spus dna inspector școlar educativ Mioara Þigan.
Prima zi a lucrărilor a continuat cu prezentarea participanților la adunarea generală, dar și a celorlalți elevi invitați, președinți de consilii școlare din Oradea și seniori, foști membri ai Consiliului Județean Bihor al Elevilor, în frunte cu bătăiosul și îndrăgitul său președinte Mark-Christopher Lukacs.
La dezbaterile care au urmat pe ordinea de zi a conferinței au participat atât membrii Consiliului regional, cât și profesorii coordonatori din cele șase județe participante.
Pe agenda zilelor de sâmbătă și duminică figurează, pe lângă întâlnirile de lucru din cadrul Conferinței regionale și multe alte activități non-formale, de destindere și socializare, vizitarea Municipiului Oradea, precum și o vizită la Băile Felix.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința regională Nord-Vest a Consiliului Regional al Elevilor.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:39:13 Ora de vară a Europei de Est