Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un nou număr al revistei de cultură „Curtea de la Argeș” (Nr. 3/2014)

Pentru delectare și îmbogățire spirituală

Un nou număr al revistei de cultură „Curtea de la Argeș” (Nr. 3/2014)

Cu „complicitatea” distinsului rector Ioan Dzițac avem, iar și iară, plăcuta misiune de a răsfoi revista de cultură „Curtea de la Argeș”, de data aceasta numărul din luna martie 2014.

După revoluția și evoluția aduse în discuție de dl redactor-șef Gheorghe Păun, ajungem la cele lumești ale Domnului Mihai Eminescu pe care îl cităm „Ceea ce este revoltător pentru orice conștiință liberă este plecarea bisericii sub autoritatea statului, exploatarea credințelor religioase pentru scopuri politice. Astfel vedem mișcându-se popoare întregi în urma crucii, pentru a-i asigura triumful, se zice, în realitate însă pentru a răspândi dominațiunea puterii lumești a împărăției respective”. Cât e de util inutilul, aflați de la inconfundabilul Horia Bădescu. Știați că „Lipsa de caracter este o lume vidă”? Citiți-l pe Cătălin Mamali în Roadele autosusținerii. În numărul la care facem vorbire, Dan Farcaș se oprește la Drama inteligenței artificiale. Cică în 1956, când lumea era entuziasmată de performanțele calculatoarelor electronice, se credea că aceste instrumente vor putea să converseze inteligent, să traducă, să creeze lucrări artistice, să inventeze… la fel ca oamenii, dacă nu cumva mult mai bine! Academicianul Răzvan Theodorescu ne cucerește cu Reperul brâncovenesc! Că bine le-a spus Brîncoveanu alor săi: „bine știți toți că eu am fost la casa mea ca un domn (…), trăit-am cum am vrut, nimic lipsindu-mi, și domnia aceasta eu nu o pohtesc ca să-mi înmulțesc grijile și nevoile, ci dumneavoastră m-ați pohtit și fără voea mea m-ați pus domn în vremi ca acestea tulburate…” Ioan Casian - Teme din „Convorbiri duhovnicești”. În serialul pe care îl inaugurez acum, voi încerca să prezint, cu acuratețe științifică, dar pentru publicul larg, etapele desăvârșirii spirituale descrise de Ioan Casian în „Convorbirile duhovnicești”, scrie Cristian Bădiliță. În „Altarul inimii”, cu ÎPS Calinic, puteți citi despre Geometria în spațiu și Respectul, haină luminoasă. „Cât de mângâietor este atunci când vezi în jurul tău oameni asemenea ție, care-și manifestă respectul și nobila bunăcuviință! Ai o mare bucurie în inimă și sufletul îți tresaltă de veselie. Oricât ar fi de amar greul zilei, respectul ce-l primești și starea de bunăvoință te fac să-ți uiți vârsta pe care o încerci de la o vreme oarecare”, scrie ÎPS Calinic. Dna Paula Romanescu, tot căutând femeia, descoperă „Femeia, eterna poveste”. „Pe pământul plin de muritori…, femeia rămâne simbol și ideal de frumusețe, grație, tandrețe…” Iar mai jos, la „Lacrima Anei”, citim o poezie superbă, scrisă de Grigore Vieru „Mica baladă” (dedicată lui Marin Sorescu) „Pe mine/ mă iubeau toate femeile./ Mă simțeam puternic și sigur./ Ca Meșterul Manole/ am cutezat /să ridic o construcție/ care să dăinuie veșnic./ Am început lucrul/ și le-am chemat la mine/ pe toate:/ pe Maria, pe Ana,/ pe Alexandra, pe Ioana…/ Care întâi va ajunge/ Pe-aceea-n perete o voi zidi./ Dar din toate femeile/ A venit una singură:/Mama./ -Tu nu m-ai strigat,/ Fiule?”
La „Seniori ai culturii”, îl avem pe acad. Nicolae Breban; prilej cu care dl Alex. Ștefănescu oferă „Șampanie pentru Nicolae Breban”. Aflăm și motivul: „La 1 februarie 2014, Nicolae Breban a împlinit 80 de ani. Te gândești la un bătrân când vrei să-ți reprezinți această vârstă, dar când îl întâlnești pe Nicolae Breban vezi nu un bătrân, ci un bărbat care refuză să îmbătrânească”, scrie Alex. Ștefănescu. Celălalt senior încondeiat este George Astaloș. În „Știința, parte a culturii”, aflăm cum se programează primul calculator cuantic. La „Anticariatul” revistei a apărut O aritmetică de acum un secol. Dar câte lucruri nu veți mai afla lecturând cele 24 de pagini ale revistei!
În acest număr articolele sunt semnate de scriitori, academicieni, psiho-sociolog, teolog, publicist și diplomat, din Cluj-Napoca, Norvegia, SUA, București, Franța, Noua Zeelandă, Chișinău, Craiova și Japonia.
Pentru o plăcută zăbavă accesați  www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email

joi, 6 august 2020

Poza zilei

La mulți ani, Alexandru!

Astăzi, joi, 6 august 2020, Alexandru împlinește 8 ani.
La mulți ani, Alexandru!
Poza e făcută într-un loc care îți va stârni amintiri frumoase, cu siguranță.
Noi, toți, te iubim și te îmbrățișăm de la distanță...
de la mii de kilometri, de peste mări și țări!