Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Familia mea în concurs”

Joi, în Orășelul Copiilor

„Familia mea în concurs”

Activitatea de joi, 27 februarie 2014, desfășurată în Orășelul Copiilor din Oradea, se încadrează în calendarul activităților proiectului educativ interjudețean „Familia în școala vieții” care a fost lansat la G.P.P. Nr. 54 Oradea în luna decembrie 2013.

Scopul proiectului este eficientizarea relației familie – grădiniță - școală, printr-o colaborare responsabilă între acești trei parteneri în vederea implicării cât mai active a familiei în procesul de dezvoltare a personalității copilului. Așadar, părinții și copiii au avut ocazia să participe împreună la o activitate inedită a cărei protagonistă a fost însăși familia.
După cum se sugerează chiar în titlu, activitatea s-a desfășurat sub forma unui concurs de cultură generală, care a vizat cunoștințe prevăzute în curriculumul pentru învățământul preșcolar. Pentru ca totul să se desfășoare ca la un adevărat concurs, a fost realizat un sistem de becuri cu ajutorul căruia să fie identificată familia care are prima răspunsul.
Părinți și copii, cu emoțiile înscrise pe chip și bucuria revărsându-se din prea-plinul sufletelor, au venit în Orășelul Copiilor curioși să afle ce surprize li s-au pregătit.
Au participat la concurs familii ale copiilor de la G.P.P. Nr. 54,  cât și de la unitățile de  învățământ partenere, respectiv Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”- prof. Viorica Brege, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” - prof. Adina Merce, CSEI „Cristal” -  prof. Dana Tomozei și Etelca Durne.
Dna directoare alături de dnele educatoare i-au întâmpinat cu zâmbete și cuvinte de încurajare. În cuvântul de deschidere dna Curtui Eleonora, director al Grădiniței NR. 54 a mulțumit părinților pentru că au acceptat să participe la această activitate și i-a asigurat că vor fi momente frumoase pe care le vor păstra cu drag în suflet.
Dna prof. Ulici Sanda a prezentat regulamentul de concurs. Prin extragere de cartonașe s-au format grupe de câte trei familii concurente. Fiecare grupă a avut de răspuns la un set de 10 întrebări, grupa câștigătoare urmând să se califice pentru etapa următoare.
Dna prof. Știube Dorina a citit pe rând fiecare întrebare și variantele de răspuns. Un juriu atent, format din dna prof. Derban Florentina, dna prof. Lazăr Lenuța, dna prof. Urdea Laura, a urmărit care familie a apăsat prima pe buton pentru a da răspunsul corect. Dna prof. Peleș Camelia a cuantificat răspunsurile corecte, iar dna prof. Anca Moisi a fost responsabilă cu proiectarea răspunsurilor. Dna prof. Fofiu Aurica a imortalizat cu aparatul de fotografiat  momentele importante ale concursului.
Părinții ai devenit copii – s-au implicat în concurs cu extraordinară dăruire, iar copiii au devenit mici adulți asumându-și cu multă responsabilitate rolul de concurenți.
Fiecare familie a primit câte o diplomă de participare, iar copiii un mic premiu material. Familiile clasate pe locurile I,II și III au primit medalii de aur, argint și bronz.
„Dincolo de aceste premii, am câștigat cu toții pentru că am descoperit cât de multe lucruri știu copiii noștri și cât de frumos ne putem bucura împreună și ne putem asuma responsabilități. Chiar dacă am câștigat premiul I, eu cred că meritul este al tuturor celor care au venit azi aici. Vă mulțumim pentru această ocazie și ne dorim și altele”, a mărturisit dl Zancu, membru al familiei care s-a clasat pe primul loc, președintele comitetului de părinți pe grădiniță.
Activitatea s-a încheiat într-o atmosferă de bună dispoziție. Cu toții și-au dat mâna la un pahar de suc și o prăjitură oferite de către organizatoarele concursului.
Prof. Sanda Ulici

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:49 Ora de vară a Europei de Est