Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977)

Astăzi, va fi lansat la Primăria Oradea

Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977)

Fundația Comunitară Oradea are deosebita onoare de a aduce la cunoștința publicului lansarea cărții-document Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977), în cadrul unui eveniment excepțional ce va avea loc astăzi, sâmbătă, 8 Martie 2014, de la ora 11.00, în sala „General Traian Moșoiu” a Primăriei Municipiului Oradea.

Caracterul excepțional al evenimentului va fi întărit de prezentatorii din cadrul lui: Lucia Hossu Longin, realizator al documentarului „Memorialul Durerii” și Aurora Dumitrescu, fost deținut politic, condamnată în Lotul Beiușenilor.
Scrisă de doctorul în istorie Cristina Liana Pușcaș, specialist în istoria documentară a închisorilor comuniste, publicarea cărții a fost susținută de mediul de afaceri bihorean în cadrul Bursei Talentelor, program al Fundației Comunitare Oradea  care susține financiar și logistic performanța tinerilor bihoreni implicați în cercetări pluridisciplinare.
Lucrarea vizează restituirea în spațiul istoriografic a unor realități necercetate până acum: Penitenciarul Oradea în perioada comunistă, cu tot ce a însemnat sistemul concentraționar: mii de deținuți politici, Frig, Foame și Frică, cei „3F” ai universului mizeriei umane. 
Îi găsim încarcerați între zidurile pușcăriei de pe Criș pe cel mai mare duhovnic al României, Arsenie Boca, pe episcopii greco-catolici Iuliu Hirțe și Justin Paven, pe episcopul romano-catolic Schubert Joseph, canonicul Coriolan Tămâianu și  protopopul ortodox de Vașcău Terebențiu Aurel, liderul Mișcării „Oastei Domnului” Traian Dorz, Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, Gheroghe Rizea, soțul Elizabetei Rizea, alături de alți martiri din Munții Făgărașului, Lucreția Jurj și Roman Oneț, executat la Oradea pentru apartenența la Grupul Șușman; acestora li se adăugă zeci de membri ai organizațiilor locale anticomuniste: Lotul Beiușenilor, Organizația România Independentă, Organizația G4, Vlad Þepeș II, dar și mii de țărani arestați pentru neplata cotelor.
Penitenciarul Oradea a știut, din păcate, să se ridice la nivelul așteptărilor generale comuniste în privința îngrădirii libertăților cetățenești, asuprindu-i pe toți cei care au militat pentru o societate liberă și democrată. Temutele temnițe de la Pitești, Aiud, Sighet, Jilava au avut în recluziunea orădeană un rival pe măsură în privința dezumanizării, înfometării și torturării celor care se opuneau imbecilizării forțate și dictaturii roșii.
„Această carte nu este decât un OMAGIU pe care un tânăr cercetător îl poate aduce unor OAMENI care, timp de 60 de ani, au preferat anonimatul unei vieți de eroi. Sunt MARTIRII ROMÂNI care au suferit în tăcere, nu numai în tenebrele închisorilor comuniste, ci și după eliberare, când s-au văzut umiliți a doua oară, de o societate care nu le-a înțeles sacrificiul. Ei au plătit pentru curajul lor cu ani grei de temniță, riscându-și viața pentru a apăra dreptul la liberă exprimare, dreptul de a gândi, de a citi, de a alege, dreptul de a trăi fără cătușe, fizice sau mentale. Pentru tot ce am învățat de la ei, le MULÞUMESC și le dedic această carte”, precizează autorul, Cristina-Liana Pușcaș.
Fundația Comunitară Oradea
 
Felicitări, Cristina!
Felicitări, Cristina, pentru carte, dar și pentru înaltul titlu de doctor în istorie! Cred că ești singurul doctor în branșa jurnaliștilor bihoreni. Te cunosc de atâția  ani, ca un jurnalist bătăios, în domeniul social-politic pe care l-ai abordat cu excelență și cu succes.  Domeniul și evenimentele (subiectele) cercetate ți-au oferit nenumărate ocazii de a te „bate” pentru cercetarea adevărului în vederea unei cât mai corecte informări a cititorilor. Deseori, te-ai „luptat” cu autoritățile, folosind forța armelor jurnalistice, pentru a duce până la capăt  demersul jurnalistic. Iar această carte, care este o plăcută surpriză, cred că te caracterizează în cea mai mare măsură, tu însăți fiind o învingătoare, asemeni personajelor cărții tale, dar pe alte „baricade” și în alte condiții.
Nefiind în urbe la ora lansării cărții, nu voi putea participa la eveniment, dar te felicit, fiind cu sufletul alături de tine și de colegii și prietenii tăi de la ziarul „Crișana” și din toată presa bihoreană!
Felicitări și mulțumiri Fundației Comunitare Oradea pentru susținere și informare!
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Iadul roșu în orașul de pe Criș, Penitenciarul Oradea (1945-1977). 

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 07:40:26 Ora de vară a Europei de Est