Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Epoca de Aur surprinde din nou

Patrimoniul național devine privat

Epoca de Aur surprinde din nou

Seara de 6 martie 2014 a adus la Licitațiile „Colecția Gen. Constantin Doncea” și „Epoca de Aur” aproape 750 de participanți în sală și în mediul virtual, prin platforma de licitare online, Artmark Live.

Ascendența constantă a utilizatorilor programului de licitare confirmă interesul crescut al pasionaților de frumos de a lua parte la spectacolul licitației prin toate mijloacele posibile și, totodată, o aliniere la tendințele globale.  Succesul celor două licitații a fost validat și de numărul de 156 de palete de licitare distincte, care au adus un total de adjudecare de 321.275 euro.
Colecția Doncea s-a dovedit a fi o surpriză plăcută pentru iubitorii de artă, fapt demonstrat de rata de adjudecare de 92,31%, suma totală de adjudecare ajungând la 263.670 euro. La capitolul recorduri de autor s-au înscris două opere de sculptură, anume artistul Gheorghe Anghel cu sculptura „George Enescu”, adjudecată la valoarea de 6.500 euro - cvadrupul prețului de pornire, și artistul Richard Hette cu opera „Alegoria toamnei”, adjudecată la suma de 2.500 euro, aproape dublul prețului de pornire. După cum se preconiza, toate cele 18 opere clasate în Patrimoniul Național au intrat în colecții private, dintre care se remarcă opera lui Nicolae Dărăscu, „Vedere a satului Grimaud” care a fost achiziționată la triplul prețului de pornire (adj. 30.000 euro) și cea a lui Ștefan Luchian, „Grădina casei din strada Povernei”, achiziționată la peste dublul prețului de pornire (adj. 35.000 euro).
Fără a se lăsa mai prejos, ediția de anul acesta a Licitației „Epoca de Aur” a suscitat interesul colecționarilor mai mult ca în 2012. Cu o rată de adjudecare a loturilor de 84,74% și cu un total de 57.605 euro, licitația a fost considerată drept o reușită pentru piața obiectelor de colecție de acest tip din România. Atracția serii a fost disputată între sabia aurită, de protocol, primită cadou de Ceaușescu din partea Armatei Române, adjudecată la suma de 7.000 euro (de șapte ori mai mult ca prețul de pornire), și afișul CiCo din anii ’70, al cărui preț a urcat de peste 20 de ori. La mare căutare s-au aflat și trofeele diplomatice, dintre care se remarcă un pumnal care a aparținut lui Macovescu și care a fost achiziționat cu 1.400 euro (de șapte ori mai mult ca prețul de pornire). Realismul socialist a câștigat noi recorduri de autor prin artiștii Adrian Maftei cu „Brigadier fruntaș” (adj. 2.250 euro), Oswald Adler cu „Telegrafiști” (adj. 2.500 euro) și Gheorghe Iacob (artist cunoscut, dimpotrivă, pentru apartenența la Grupul Andreescu, reprezentativ pentru o stilistică dizidentă de la realismul socialist) cu „Colectivizarea” (adj. 2.200 euro).
Pe 20 martie, va începe Licitația de Primăvară
La Artmark, restul lunii martie aduce cel mai așteptat eveniment al sezonului: Expoziția Licitației de Primăvară. Timp de 12 zile, Palatul Cesianu-Racoviță devine principala atracție a bucureștenilor în materie de artă românească importantă și de artă europeană. Acestea pot fi vizitate începând cu sâmbătă, 8 martie și până miercuri, 19 martie, la sediul Artmark, iar pe 20 martie la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, unde, la ora 19.00, va începe și Licitația de Primăvară 2014.
Theodora Moldovan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:59:59 Ora de vară a Europei de Est