Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cui nu i-e frică de 13?

De la C.N. „Samuil Vulcan” Beiuș

Cui nu i-e frică de 13?

Cunoscut e faptul că, oricât ar fi iarna de grea sau de ușoară, cu toții ne dorim sosirea primăverii, un nou început.

Primăvara, primele zile ale lui martie, sunt întâmpinate cu bucurie de elevii și dascălii din Vulcania. Elevii gimnaziști muncesc jucându-se și se joacă muncind cu seriozitate pentru a oferi clipe de încântare părinților, profesorilor, colegilor, prietenilor, în spectacolul MĂRÞISHOW, devenit, și acesta, în cei treisprezece ani de existență, o tradiție a școlii.
Așadar, după săptămâni de școală, de pregătire a simulărilor Examenelor Naționale, a venit vremea jocului, soarelui, vremea ghioceilor, brebeneilor și toporașilor care au zugrăvit fericirea pe chipul invitaților prin poezie, cântece și dansuri, dar mai ales prin voie bună și râsete.
S-a întâmplat de 8 Martie, dar anticipat, în 7 martie.
De data aceasta, copiii au făcut o pregătire individuală, diriginții lor fiind angrenați în activitățile de simulare a Examenelor Naționale. Și parcă și mai mult au privit momentele de relaxare și veselie cu seriozitate, pentru a urca la rampă cu adevărate momente de show.
Corul Colegiului, pregătit cu măiestrie, dar mai ales cu drag de doamna profesor Gabriela VESCAN, a încântat sufletele celor prezenți cu armonii închinate mamelor, care rămân asociate, în mintea oricărui copil, cu anotimpul cântat – primăvara.
Au urmat dansurile Mărțișorului cochet, pregătite repede și foarte bine de ghioceii claselor V – VIII.
Elevii clasei a VII-a, organizatorii spectacolului, și-au introdus colegii în scenă acompaniindu-i cu versuri delicate.
Un sensibil moment a fost pregătit de Antoniu Nicolae ILLE, din clasa a VII-a, care a declamat o „Simplă scrisoare în vers alb”, creație personală.
Și, ca de obicei, cu toții, asemenea fiecărei generații trecute câte patru ani prin showul vulcanist al Primăverii, au așteptat proba surpriză. Echipajele reprezentative pentru fiecare clasă au primit câte o cutie. S-a dovedit cutia din poveste, nu cea mare și frumos împodobită, ci modestă, dar plină de lucruri magice, din care copiii trebuiau să producă, desigur cu îndemânare și imaginație, câte ceva. Încă o dată copiii au demonstrat că știu să învețe, dar și să se distreze împreună, căci din lucruri incompatibile au făcut adevărate opere de artă, pe care le-au adaptat momentului. Apoi le-au prezentat cu foarte mult umor, haz și autoironie, acestea fiind apanaje ale celor înțelepți.
Și elevii vulcaniști au demonstrat înțelepciune, talent, voioșie, bucuria de a se distra împreună, de a-și petrece clipele cu colegii și dascălii lor, omagiind sosirea primăverii și dăruind fericire mamelor, bunicilor, profesoarelor, colegelor, prietenelor, tuturor celor care au dorit să fie împreună cu ei. Și ochii tuturor au strălucit de bucurie și de lacrima emoției.
Scena s-a transformat, în finalul spectacolului, într-un peisaj cu flori, albinuțe, ghiocei, fluturi, raze de soare, cu copii frumoși și bucuroși, toți gimnaziștii îmbiindu-se la joacă.
De treisprezece ani „vina” de a crea atmosferă de sărbătoare, de primăvară în școala vulcanistă îi revine inițiatorului și organizatorului spectacolului – doamna profesor Florentina HORA. De-a lungul timpului, a fost secondată de diriginții claselor de gimnaziu –Viorel CODREANU, Silvia ȘORA, Natalia HEREDEA, Cristina DĂNGULEA, Marta IENCIU, Elena OJICĂ. 
Cronicar de serviciu, E. O.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cui nu i-e frică de 13?
 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:01:55 Ora de vară a Europei de Est