Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cele cinci direcții prioritare în anul 2014 pentru administrația locală

Primarul și viceprimarii au prezentat

Cele cinci direcții prioritare în anul 2014 pentru administrația locală

Primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Mircea Mălan și Ovidiu Mureșan au susținut marți, 11 martie 2014, o conferință de presă la care au prezentat direcțiile prioritare de acțiune ale administrației locale în anul 2014.

Cu această ocazie, primarul a trecut în revistă și realizările cele mai importante ale administrației locale din anul trecut, menționând că anul 2013 din punctul de vedere al administrației a fost un an în care la Primăria Oradea s-au continuat proiectele începute în anii anteriori.
Printre realizările anului 2013 s-au numărat: atragerea de investiții și investitori în parcurile industriale, au fost asfaltate străzi în cartiere precum cartierul Oncea, Seleuș - Nufărul sau zona Adona IV, au fost realizate parcări între blocuri, s-a finalizat autogara din Nufărul, s-a demarat licitația pentru noua centrală pe gaz și reabilitarea rețelelor, s-a realizat programul de sterilizare și microcipare la câini, au fost dotate spitalele orădene cu aparatură medicală performantă, s-a deschis Grădina Zoologică modernizată, s-au făcut noi spații verzi în cartierele din oraș s.m.d.
Ca și direcții prioritare de acțiune pe anul 2014, primarul Ilie Bolojan a menționat 5 direcții, care au fost detaliate de către cei doi viceprimari prezenți.
Astfel, aceste cinci direcții sunt: implementarea proiectelor europene, susținerea dezvoltării economice a orașului, îmbunătățirea serviciului de termoficare, servicii publice de calitate, precum și rețeaua verde a orașului.
Legat de acestea, primarul Ilie Bolojan a subliniat că implementarea proiectelor europene, precum și rețeaua verde a orașului sunt proiecte foarte importante, deoarece administrația locală trebuie să încheie proiectele începute, iar în ceea ce privește serviciile publice, calitatea acestora trebuie să fie recunoscută atât de cetățenii orașului, cât și de cei care vin în Oradea.
Viceprimarul Ovidiu Mureșan a vorbit despre obiectivele administrației locale cu privire la dezvoltarea economică a orașului. Printre altele, a menționat că în acest an va fi foarte important să se realizeze dezafectarea fostelor situri industriale (de pe Calea Borșului respectiv zona Decebal), sprijinirea parcurilor industriale (înființarea noilor parcuri), păstrarea nivelului de impozitare pentru investitori, dezvoltarea turismului urban, implicarea mediului de afaceri în dezvoltarea sistemului de învățământ, dezvoltarea aeroportului etc.
În ceea ce privește serviciile publice de calitate, viceprimarul a spus: „Experiența de instituție trebuie să fie una foarte bună”, iar pentru realizarea acestuia trebuie să fie rezolvate la nivelul instituției probleme precum: fluidizarea serviciilor, creșterea nivelului de informatizare, iar cetățenii trebuie implicați în număr mai mare la dezbaterile organizate de Primăria Oradea, precum și în actul decizional.
La rândul său, Mircea Mălan a prezentat implementarea proiectelor europene și îmbunătățirea serviciului de termoficare, două direcții care, prin realizarea lor vor contribui în mod semnificativ la creșterea nivelului de trai în Oradea.
Conform spuselor viceprimarului, în 2014, respectiv 2015, toate direcțiile din cadrul primăriei vor fi dirijate în subordinea realizării proiectelor europene prioritare pentru municipiu.
Printre proiectele care vor fi începute în anul 2014, viceprimarul Mălan a menționat: reabilitarea Pieței Unirii, drumul expres, centrul de afaceri de la piața din Rogerius, refacerea pasajului Vulturul Negru, amenajarea Dealului Ciuperca etc.
În ceea ce privește importanța îmbunătățirii serviciului de termoficare, Mircea Mălan a menționat că, odată cu reabilitarea sistemului de termoficare, se vor reduce considerabil costurile cu energia termică, costurile cu realizarea acestuia și se vor reduce și pierderile energiei termice din rețele. În acest domeniu, administrația locală își propune ca până la finalul anului 2015 să se realizeze contorizarea tuturor consumatorilor, să se monteze contoare pentru a separa scările de bloc, să se asigure o citire automată a contoarelor, să se repună în funcțiune separatoarele de la electrocentrale și să se realizeze o contorizare la limita sursă-rețele.
La finalul conferinței, primarul Ilie Bolojan a prezentat rețeaua verde a orașului, care va fi de fapt o rețea de parcuri legate între ele cu piste de biciclete sau alei pietonale. Pentru realizarea acestei rețele verzi, în următorii doi ani vor fi create 24 hectare de spații verzi. „Practic vom avea o rețea de parcuri și locuri de joacă, cele două coridoare verzi de-a lungul Crișului Repede și Peței conectate între ele prin alei continue și atractive, în așa fel încât cetățenii să se poată deplasa dintr-o parte în alta a orașului confortabil, exclusiv pe jos sau  pe bicicletă”, a spus Ilie Bolojan.
Necesitatea acestei rețele este dată de deficitul de zone verzi în anumite cartiere ale orașului. Legarea în rețea a zonelor verzi va oferi posibilitatea orădenilor de a face o plimbare pe jos sau cu bicicleta, de a opri la o terasă sau la un picnic, de a vizita Grădina Zoologică sau de a se recrea în mijlocul unui parc.
Coridoarele de-a lungul Crișului și Peței, precum și rețeaua de alei vor furniza celor care se deplasează în mod obișnuit cu mașina o alternativă - mersul pe jos sau cu bicicleta. Rețeaua verde va aduce și un plus de atractivitate orașului.
Amenajarea unor parcuri noi în oraș, pe terenuri degradate sau pe terenul unor cimitire abandonate a început încă din anii trecuți. Parcul Seleuș de pe amplasamentul fostului cimitir și parcul Mihai Viteazul din fostul cimitir Olosig au însemnat 7 ha de parcuri noi și eliminarea unor zone insalubre din oraș. Grădina Zoologică s-a extins cu 3,5 ha de teren și a fost modernizată.
O mulțime de terenuri neîngrijite din toate cartierele au fost transformate în locuri de joacă, cu echipamente sigure și durabile sau în mici zone verzi cu terenuri de sport. În ultimii ani au fost amenajate peste 70 de noi locuri de joacă.
Primul coridor verde, cel de-a lungul Crișului Repede a fost realizat deja în cea mai mare parte. Mii de orădeni folosesc acest coridor, având posibilitatea să  se plimbe în aer liber și să se recreeze pe malurile Crișului.
Începând din 2013, s-a început lucrul la coridorul Peței. Au fost amenajate o parte din zonele verzi de pe partea dreaptă a pârâului, 1,3 ha în zona Universității și 0,4 ha în zona străzii Feldioarei, pe aceste tronsoane asfaltându-se aleea de pe dig pentru plimbarea pe jos și cu bicicleta.
Parcul din zona Salca - Lotus a fost realizat în proporție de 60% anul trecut și va fi gata anul acesta. Vom avea în această primă etapă 3,4 ha de zonă verde, spațiile verzi urmând să fie extinse în etapa următoare. Parcul Padișului a fost refăcut în totalitate, iar în cartierul Ioșia, pe strada Hațegului, a fost amenajată o nouă zonă verde de 0,2 ha.
Tot anul  trecut au fost amenajate patru noi terenuri de tenis la baza sportivă din Ioșia, iar în acest an vor mai fi realizate încă două.
În prezent, municipalitatea lucrează la finalizarea planificării zonelor verzi. O echipă de planificare a identificat zonele din oraș care au un deficit de spații verzi sau locuri de joacă. În cartierele respective vor fi căutate suprafețe de teren, de preferință deținute de oraș, sau care pot fi preluate gratuit, pe care urmează să fie amenajate parcuri.
Componentele rețelei verzi a orașului vor fi: parcurile mari (de peste 3 ha), parcurile de cartier, coridoarele verzi de-a lungul Crișului și Peței, aleile și pistele de biciclete, locurile de joacă, precum și terenurile care urmează să fie împădurite.
În următorii doi ani vor fi amenajate în Oradea două parcuri mari în afara celor existente. Parcul de pe dealul Ciuperca, finanțat din fonduri europene, va avea o suprafață de aproape 4 ha, iar cel din zona Peței – str. Meiului va ajunge la o suprafață de peste 5 ha. De asemenea, în șanțul cetății se va reamenaja suprafața dinspre str. Griviței, extinzându-se zona verde reabilitată.
Neavând în toate cartierele spații verzi suficiente, spațiile libere care au mai rămas ale orașului vor fi folosite ca viitoare locații pentru parcuri. În următorii doi ani se vor amenaja parcuri și terenuri de sport în zone care azi sunt abandonate sau în fază de degradare:
Xenopol – Oneștilor; Barcăului I – Barcăului II; Zona Taberi Geza – Barcăului (spre Densușianu); Zona fostului poligon – Octavian Goga – Calea Aradului; Parcul din spatele grădiniței din Oncea; Zona Tokai - strada Sankt Peterburg; Zona parc Salca – Strada Meiului. Biroul de presă

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 13:15:03 Ora de vară a Europei de Est