Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cele cinci direcții prioritare în anul 2014 pentru administrația locală

Primarul și viceprimarii au prezentat

Cele cinci direcții prioritare în anul 2014 pentru administrația locală

Primarul Ilie Bolojan și viceprimarii Mircea Mălan și Ovidiu Mureșan au susținut marți, 11 martie 2014, o conferință de presă la care au prezentat direcțiile prioritare de acțiune ale administrației locale în anul 2014.

Cu această ocazie, primarul a trecut în revistă și realizările cele mai importante ale administrației locale din anul trecut, menționând că anul 2013 din punctul de vedere al administrației a fost un an în care la Primăria Oradea s-au continuat proiectele începute în anii anteriori.
Printre realizările anului 2013 s-au numărat: atragerea de investiții și investitori în parcurile industriale, au fost asfaltate străzi în cartiere precum cartierul Oncea, Seleuș - Nufărul sau zona Adona IV, au fost realizate parcări între blocuri, s-a finalizat autogara din Nufărul, s-a demarat licitația pentru noua centrală pe gaz și reabilitarea rețelelor, s-a realizat programul de sterilizare și microcipare la câini, au fost dotate spitalele orădene cu aparatură medicală performantă, s-a deschis Grădina Zoologică modernizată, s-au făcut noi spații verzi în cartierele din oraș s.m.d.
Ca și direcții prioritare de acțiune pe anul 2014, primarul Ilie Bolojan a menționat 5 direcții, care au fost detaliate de către cei doi viceprimari prezenți.
Astfel, aceste cinci direcții sunt: implementarea proiectelor europene, susținerea dezvoltării economice a orașului, îmbunătățirea serviciului de termoficare, servicii publice de calitate, precum și rețeaua verde a orașului.
Legat de acestea, primarul Ilie Bolojan a subliniat că implementarea proiectelor europene, precum și rețeaua verde a orașului sunt proiecte foarte importante, deoarece administrația locală trebuie să încheie proiectele începute, iar în ceea ce privește serviciile publice, calitatea acestora trebuie să fie recunoscută atât de cetățenii orașului, cât și de cei care vin în Oradea.
Viceprimarul Ovidiu Mureșan a vorbit despre obiectivele administrației locale cu privire la dezvoltarea economică a orașului. Printre altele, a menționat că în acest an va fi foarte important să se realizeze dezafectarea fostelor situri industriale (de pe Calea Borșului respectiv zona Decebal), sprijinirea parcurilor industriale (înființarea noilor parcuri), păstrarea nivelului de impozitare pentru investitori, dezvoltarea turismului urban, implicarea mediului de afaceri în dezvoltarea sistemului de învățământ, dezvoltarea aeroportului etc.
În ceea ce privește serviciile publice de calitate, viceprimarul a spus: „Experiența de instituție trebuie să fie una foarte bună”, iar pentru realizarea acestuia trebuie să fie rezolvate la nivelul instituției probleme precum: fluidizarea serviciilor, creșterea nivelului de informatizare, iar cetățenii trebuie implicați în număr mai mare la dezbaterile organizate de Primăria Oradea, precum și în actul decizional.
La rândul său, Mircea Mălan a prezentat implementarea proiectelor europene și îmbunătățirea serviciului de termoficare, două direcții care, prin realizarea lor vor contribui în mod semnificativ la creșterea nivelului de trai în Oradea.
Conform spuselor viceprimarului, în 2014, respectiv 2015, toate direcțiile din cadrul primăriei vor fi dirijate în subordinea realizării proiectelor europene prioritare pentru municipiu.
Printre proiectele care vor fi începute în anul 2014, viceprimarul Mălan a menționat: reabilitarea Pieței Unirii, drumul expres, centrul de afaceri de la piața din Rogerius, refacerea pasajului Vulturul Negru, amenajarea Dealului Ciuperca etc.
În ceea ce privește importanța îmbunătățirii serviciului de termoficare, Mircea Mălan a menționat că, odată cu reabilitarea sistemului de termoficare, se vor reduce considerabil costurile cu energia termică, costurile cu realizarea acestuia și se vor reduce și pierderile energiei termice din rețele. În acest domeniu, administrația locală își propune ca până la finalul anului 2015 să se realizeze contorizarea tuturor consumatorilor, să se monteze contoare pentru a separa scările de bloc, să se asigure o citire automată a contoarelor, să se repună în funcțiune separatoarele de la electrocentrale și să se realizeze o contorizare la limita sursă-rețele.
La finalul conferinței, primarul Ilie Bolojan a prezentat rețeaua verde a orașului, care va fi de fapt o rețea de parcuri legate între ele cu piste de biciclete sau alei pietonale. Pentru realizarea acestei rețele verzi, în următorii doi ani vor fi create 24 hectare de spații verzi. „Practic vom avea o rețea de parcuri și locuri de joacă, cele două coridoare verzi de-a lungul Crișului Repede și Peței conectate între ele prin alei continue și atractive, în așa fel încât cetățenii să se poată deplasa dintr-o parte în alta a orașului confortabil, exclusiv pe jos sau  pe bicicletă”, a spus Ilie Bolojan.
Necesitatea acestei rețele este dată de deficitul de zone verzi în anumite cartiere ale orașului. Legarea în rețea a zonelor verzi va oferi posibilitatea orădenilor de a face o plimbare pe jos sau cu bicicleta, de a opri la o terasă sau la un picnic, de a vizita Grădina Zoologică sau de a se recrea în mijlocul unui parc.
Coridoarele de-a lungul Crișului și Peței, precum și rețeaua de alei vor furniza celor care se deplasează în mod obișnuit cu mașina o alternativă - mersul pe jos sau cu bicicleta. Rețeaua verde va aduce și un plus de atractivitate orașului.
Amenajarea unor parcuri noi în oraș, pe terenuri degradate sau pe terenul unor cimitire abandonate a început încă din anii trecuți. Parcul Seleuș de pe amplasamentul fostului cimitir și parcul Mihai Viteazul din fostul cimitir Olosig au însemnat 7 ha de parcuri noi și eliminarea unor zone insalubre din oraș. Grădina Zoologică s-a extins cu 3,5 ha de teren și a fost modernizată.
O mulțime de terenuri neîngrijite din toate cartierele au fost transformate în locuri de joacă, cu echipamente sigure și durabile sau în mici zone verzi cu terenuri de sport. În ultimii ani au fost amenajate peste 70 de noi locuri de joacă.
Primul coridor verde, cel de-a lungul Crișului Repede a fost realizat deja în cea mai mare parte. Mii de orădeni folosesc acest coridor, având posibilitatea să  se plimbe în aer liber și să se recreeze pe malurile Crișului.
Începând din 2013, s-a început lucrul la coridorul Peței. Au fost amenajate o parte din zonele verzi de pe partea dreaptă a pârâului, 1,3 ha în zona Universității și 0,4 ha în zona străzii Feldioarei, pe aceste tronsoane asfaltându-se aleea de pe dig pentru plimbarea pe jos și cu bicicleta.
Parcul din zona Salca - Lotus a fost realizat în proporție de 60% anul trecut și va fi gata anul acesta. Vom avea în această primă etapă 3,4 ha de zonă verde, spațiile verzi urmând să fie extinse în etapa următoare. Parcul Padișului a fost refăcut în totalitate, iar în cartierul Ioșia, pe strada Hațegului, a fost amenajată o nouă zonă verde de 0,2 ha.
Tot anul  trecut au fost amenajate patru noi terenuri de tenis la baza sportivă din Ioșia, iar în acest an vor mai fi realizate încă două.
În prezent, municipalitatea lucrează la finalizarea planificării zonelor verzi. O echipă de planificare a identificat zonele din oraș care au un deficit de spații verzi sau locuri de joacă. În cartierele respective vor fi căutate suprafețe de teren, de preferință deținute de oraș, sau care pot fi preluate gratuit, pe care urmează să fie amenajate parcuri.
Componentele rețelei verzi a orașului vor fi: parcurile mari (de peste 3 ha), parcurile de cartier, coridoarele verzi de-a lungul Crișului și Peței, aleile și pistele de biciclete, locurile de joacă, precum și terenurile care urmează să fie împădurite.
În următorii doi ani vor fi amenajate în Oradea două parcuri mari în afara celor existente. Parcul de pe dealul Ciuperca, finanțat din fonduri europene, va avea o suprafață de aproape 4 ha, iar cel din zona Peței – str. Meiului va ajunge la o suprafață de peste 5 ha. De asemenea, în șanțul cetății se va reamenaja suprafața dinspre str. Griviței, extinzându-se zona verde reabilitată.
Neavând în toate cartierele spații verzi suficiente, spațiile libere care au mai rămas ale orașului vor fi folosite ca viitoare locații pentru parcuri. În următorii doi ani se vor amenaja parcuri și terenuri de sport în zone care azi sunt abandonate sau în fază de degradare:
Xenopol – Oneștilor; Barcăului I – Barcăului II; Zona Taberi Geza – Barcăului (spre Densușianu); Zona fostului poligon – Octavian Goga – Calea Aradului; Parcul din spatele grădiniței din Oncea; Zona Tokai - strada Sankt Peterburg; Zona parc Salca – Strada Meiului. Biroul de presă

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:15:23 Ora de vară a Europei de Est