Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 noiembrie 2020
1.*Un autobuz vechi, transformat într-o sală de clasă modernă pentru copiii dintr-un sat. Proiectul a fost sprijinit de peste 1.000 de voluntari, printre care și Simona Halep
.....
O sală de clasă modernă și inedită a fost amenajată pentru elevii din satul Augustin din Brașov într-un autobuz scos din circulaţie, în cadrul unui proiect realizat de Asociația Zi de Bine, împreună cu Natalia Ginghina și Adrian Secal, profesori în programul Teach for Romania, care au pornit campania de strângere de fonduri pentru proiectul EduBuzz, potrivit brasovmetropolitan.ro.

2.*Tiina Peterson, expert în educație timpurie al Ministerului Educației din Estonia: Noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta / Încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate
.....
Pentru că educația timpurie este obligatorie, ,,noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și ,,încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”...

3.* Educația în Marea Britanie: O privire asupra relației dintre educație și comunitate
.....
Gândindu-mă la care a fost cel mai important aspect al vieţii noastre ȋn străinătate pȃnă ȋn acest moment, mi-am dat seama că educația copilului nostru este răspunsul.
Noi ne-am mutat în Marea Britanie când Irina avea 1 an și 10 luni. Două precizări se impun de la început. Prima este aceea că situația noastră era diferită de a unui emigrant tânăr profesionist care se mută într-o țară străină și care nu are copii; odată ce ai copii, componentele de integrare, socializare și trai devin mai relevante decât cele strict profesionale. Cel puțin, așa a fost pentru mine.
De asemenea, când mă refer la educație, vorbesc despre sensul holistic și comprehensiv al conceptului de educație; voi aborda, astfel, educația nu doar în sensul strict al instituțiilor care oferă aceste servicii, ci și al modului în care un copil se formează prin interacțiunea cu instituțiile culturale, și anume familia și comunitatea...

Săptămâna Poliției Bihorene

17 – 25 martie 2014

Săptămâna Poliției Bihorene

Poliția Română aniversează marți, 25 martie 2014, 192 de ani de la înființare.

A devenit deja o tradiție, ca în contextul aniversării Zilei Poliției Române, oamenii legii să fie alături de cetățeni pentru a sărbători.
Ziua Poliției Române va fi marcată în Județul Bihor printr-o serie de evenimente menite să exprime recunoștința față de cetățean, cel în slujba căruia se află în permanență polițistul bihorean.
Evenimentele vor debuta luni, 17 martie a.c., odată cu „Săptămâna Poliției Bihorene”.
Calendarul activităților
Luni, 17 martie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor
*În intervalul orar 9.00 - 12.00, la sediul I.P.J. Bihor din Oradea (Parcul Traian nr.18), în sala festivă, se va desfășura Conferința științifică cu tema „Grafologia – referințe în Criminalistică”, prin implicarea Compartimentului „Expertize și Constatări Tehnico-Științifice” din cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor. Invitat special este doamna profesor expert grafolog Gaspar Jolan Andrea, președinta Asociației Grafologice din România.
Vor fi prezentate materiale referitoare la: psihologia scrisului; autocunoașterea și cunoașterea personalității individului prin intermediul scrisului. Experții din cadrul Serviciului Criminalistic vor prezenta următoarele materiale: Inspector principal de poliție, expert și artist criminalist certificat, Lăzău Florin – Arta criminalistică – prezentare; Comisar șef de poliție, expert criminalist autorizat în grafică și tehnica documentelor, Teșan Radu Nicolae – Scrisul olograf - subiect al analizei grafoscopice;  Comisar șef de poliție, ofițer psiholog dr. Vaida Hadrian – Implicarea factorilor psihologici în manifestări particulare ale scrisului.
*La ora 13.00, tot la sediul I.P.J. Bihor (Parcul Traian nr. 18), în sala festivă, se va desfășura un spectacol de teatru interactiv pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani, pus în scenă de Compania Teatrală „Comoara cu povești”. În acest context, copiii polițiștilor vor avea ocazia să vizioneze spectacolul „Făt Frumos cel mofturos și un zmeu întors pe dos”.
*Tot luni, 17 martie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității alături de polițiștii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul P.M.O, vor demara Campania preventivă „Alege siguranța!” Scopul campaniei îl reprezintă informarea cetățenilor cu privire la măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare pentru diverse tipuri de criminalitate, respectiv furturi din locuințe, autoturisme, poșete, buzunare, tâlhării.
În perioada 17 – 20 martie, între orele 11 și 13
Plecând de la necesitatea de a diversifica și intensifica modalitățile de comunicare cu cetățenii, campania își va transmite mesajul în cadrul unor întâlniri cu cetățenii, care se vor desfășura în perioada 17 – 20 martie, între orele 11.00 și 13.00, în următoarele locații: Piața Rogerius, Piața Decebal, Piața Cetate din Municipiul Oradea și Lotus Center, astfel: luni, 17 martie, în Piața Cetate; marți, 18 martie, în Piața Rogerius; miercuri, 19 martie, în Piața Decebal; joi, 20 martie, la Lotus Center.
Marți, 18 martie
Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor sta la dispoziția cetățenilor în cu informații utile, pliante și recomandări preventive.   
*La ora 11.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, se va desfășura cea de-a șaptea ediție a Concursului preventiv „Școala fără violență”, competiție cu tradiție în Județul Bihor, atât pentru liceeni, cât și pentru elevii de gimnaziu. Concursul este organizat de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor și cu cei ai Liceului Teoretic „O. Ghibu”. Competiția are ca scop formarea unei conduite în rândul tinerilor, menită să prevină manifestarea violenței în mediul școlar. Printre obiectivele concursului se numără: implicarea tinerilor în activități preventive, optimizarea mesajelor preventive și diversificarea canalelor prin care acestea sunt transmise tinerilor, astfel încât să fie cât mai apropiate caracteristicilor de vârstă ale acestora și, nu în ultimul rând, consolidarea parteneriatului Poliție – Școală.
13 echipaje de elevi din cadrul unor instituții de învățământ gimnaziale din Județul Bihor, respectiv din Municipiul Oradea, Remeți, Aușeu, Măgești, Rieni, Remetea, Roșia vor concura pentru a-și dovedi cunoștințele în materie de prevenire a violenței în mediul școlar.
 În competiție sunt angrenați peste 100 de elevi din clasele V- VIII, care vor avea de susținut trei probe, una teoretică (de răspuns la 10 întrebări cu tematică preventivă), una practică, în cadrul căreia concurenții vor prezenta o scenetă cu mesaj nonviolent și proba privind realizarea unui afiș în domeniul prevenirii criminalității.
*În Piața Rogerius, în intervalul orar 11.00 - 13.00, activitate de informare și distribuire de materiale preventive în cadrul campaniei, realizată de polițiștii de prevenire și proximitate.
Miercuri, 19 martie
*La ora 11.00, în Piața Decebal - activități de informare și distribuire de materiale informativ - preventive în cadrul Campaniei „Alege Siguranța - Nu le face viața ușoară infractorilor!”
Joi, 20 martie
*La ora 11.00Concursul preventiv „Școala fără violență” - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, cu participarea a peste 200 de liceeni din Județul Bihor; 12 echipaje de elevi din Oradea, Tinca, Aleșd și Dobrești vor avea de susținut patru probe de concurs: o probă  teoretică (de răspuns la 10 întrebări cu tematică preventivă), una practică, în cadrul căreia concurenții vor prezenta o scenetă cu mesaj nonviolent, o a treia probă constă în realizarea unui afiș în domeniul prevenirii criminalității, iar cea de-a patra probă constă în realizarea unui eseu intitulat „Mesajul meu antiviolență”. Concursul va fi evaluat de un juriu format din polițiști, profesori psihologi, coregrafi, reprezentanți ai Companiei Teatrale „Comoara cu povești”, ai Palatului Copiilor și Elevilor și ai Inspectoratului Școlar. Toți participanții vor fi răsplătiți cu premii, diplome și alte recompense.
*Tot la ora 11.00, la Lotus Center  - activități de informare și distribuire de materiale informativ preventiv în cadrul Campaniei „Alege Siguranța, nu le face viața ușoară infractorilor”.
*La ora 13.00, pe terenul de sport de la LPS „Bihorul” se va desfășura „Cupa Poliției Bihorene la Fotbal”, adresată instituțiilor partenere ale Inspectoratului de Poliției Județean Bihor, respectiv: I.J.J. Bihor, I.S.U. „Crișana”, I.T.P.F. Oradea, Penitenciarul Oradea, Poliția Locală Oradea, D.G.F.P. Bihor și reprezentanți mass-media locale.
Vineri, 21 martie
*Între orele 11.00 și 13.00, la poligonul de tir din cadrul Bazei Sportive „Dinamo”, se va desfășura un concurs de tir adresat elevilor de gimnaziu, din cadrul instituțiilor de învățământ orădene.
*La ora 11.00, la Baza Sportivă „Dinamo” - „Cupa Poliției Bihorene la Fotbal”, adresată unor echipe de fotbal din cadrul I.P.J. Bihor (servicii, birouri, poliții municipale și orășenești).
Sâmbătă,  22 martie
Turneul de fotbal „Cupa Poliției Bihorene la Fotbal”
Meciurile care vor fi disputate în cadrul „Cupei Poliției Bihorene la Fotbal”, competiție adresată liceenilor, se vor desfășura pe terenul de sport „5x5” din Ioșia.
În competiția sportivă vor fi angrenați elevi de la opt instituții de învățământ din Județul Bihor.
Luni, 24 martie
„Politist rutierist pentru o zi” (adresat liceenilor)
*Începând cu ora 9.30, sub genericul „Politist rutierist pentru o zi”, 15 liceeni care au ales profesia de polițist vor fi întâmpinați de polițiștii Serviciului Rutier la sediul S.P.R. (Strada Independenței) și vor avea ocazia să observe îndeaproape, pas cu pas, cum se desfășoară o zi de muncă a polițiștilor rutieri. Totodată, polițiștii rutieri le vor prezenta liceenilor și autoturismele aflate în dotarea acestora. Elevii participanți vor fi răsplătiți cu legitimații de „Polițist pentru o zi” și alte premii.
*Începând cu ora 12.00, la Baza Sportivă „Dinamo”, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul I.P.J., Bihor vor organiza un concurs de îndemânare în conducerea bicicletei.
În competiție vor fi angrenați atât elevi de gimnaziu, cât și liceeni, care vor avea de susținut o probă teoretică (un chestionar) și una practică, constând în conducerea bicicletei în poligon. Participanții vor fi răsplătiți cu diplome și premii. Acțiunile sunt organizate de polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanții Asociației Române pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere (A.R.P.E.R.).
 „Polițist de ordine publică pentru o zi” (adresat gimnaziștilor)
ncepând cu ora 10.00, la sediul Poliției Municipiului Oradea, sub genericul „Polițist de ordine publică pentru o zi”, opt echipaje de polițiști de ordine publică bihoreni le vor dezvălui elevilor de gimnaziu bihoreni tainele meseriei de polițist de ordine publică. Elevii vor avea posibilitatea să însoțească polițiștii în teren, să observe modalitatea de reacție în urma unui apel la numărul 112 și vor putea observa îndeaproape autoturismele din dotarea polițiștilor de ordine publică.
 „Cupa Poliției Bihorene la Tir” pentru jurnaliști
*Începând cu ora 10.30, la Baza Sportivă „Dinamo”, se va desfășura „Cupa Poliției Bihorene la Tir” pentru jurnaliști.
Reprezentanții mass-media locale sunt invitați să participe la competiție, urmând ca cei mai merituoși să fie răsplătiți cu diplome care să le certifice rezultatele obținute.
Marți, 25 martie – Ziua Poliției Române
La ora 10.00, sunteți invitați în Parcul Traian nr.18, pentru a participa, alături de polițiștii bihoreni, la următoarele activități:
*Expoziție cu armamentul și tehnica de ultimă generație din dotarea Poliției Bihorene;
*Demonstrații ale luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale;
*Demonstrații de abilitate ale unității canine;
*Prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al polițiștilor criminaliști bihoreni;
*Stand de documentare – informare în cadrul căruia vor fi distribuite pliante, broșuri și alte materiale de promovare a profesiei de polițist și cu conținut educativ - preventiv;
*Expoziție cu sisteme tehnice de securitate;
*Concursuri în domeniul prevenirii criminalității
La ora 11.00, în sala festivă a I.P.J. Bihor, ceremonia de avansare în gradul profesional următor a polițiștilor bihoreni.
Purtător de cuvânt,
subcomisar de poliție
Alina DINU

Trimite email

miercuri, 25 noiembrie 2020