Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Săptămâna Poliției Bihorene

17 – 25 martie 2014

Săptămâna Poliției Bihorene

Poliția Română aniversează marți, 25 martie 2014, 192 de ani de la înființare.

A devenit deja o tradiție, ca în contextul aniversării Zilei Poliției Române, oamenii legii să fie alături de cetățeni pentru a sărbători.
Ziua Poliției Române va fi marcată în Județul Bihor printr-o serie de evenimente menite să exprime recunoștința față de cetățean, cel în slujba căruia se află în permanență polițistul bihorean.
Evenimentele vor debuta luni, 17 martie a.c., odată cu „Săptămâna Poliției Bihorene”.
Calendarul activităților
Luni, 17 martie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor
*În intervalul orar 9.00 - 12.00, la sediul I.P.J. Bihor din Oradea (Parcul Traian nr.18), în sala festivă, se va desfășura Conferința științifică cu tema „Grafologia – referințe în Criminalistică”, prin implicarea Compartimentului „Expertize și Constatări Tehnico-Științifice” din cadrul Serviciului Criminalistic al I.P.J. Bihor. Invitat special este doamna profesor expert grafolog Gaspar Jolan Andrea, președinta Asociației Grafologice din România.
Vor fi prezentate materiale referitoare la: psihologia scrisului; autocunoașterea și cunoașterea personalității individului prin intermediul scrisului. Experții din cadrul Serviciului Criminalistic vor prezenta următoarele materiale: Inspector principal de poliție, expert și artist criminalist certificat, Lăzău Florin – Arta criminalistică – prezentare; Comisar șef de poliție, expert criminalist autorizat în grafică și tehnica documentelor, Teșan Radu Nicolae – Scrisul olograf - subiect al analizei grafoscopice;  Comisar șef de poliție, ofițer psiholog dr. Vaida Hadrian – Implicarea factorilor psihologici în manifestări particulare ale scrisului.
*La ora 13.00, tot la sediul I.P.J. Bihor (Parcul Traian nr. 18), în sala festivă, se va desfășura un spectacol de teatru interactiv pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani, pus în scenă de Compania Teatrală „Comoara cu povești”. În acest context, copiii polițiștilor vor avea ocazia să vizioneze spectacolul „Făt Frumos cel mofturos și un zmeu întors pe dos”.
*Tot luni, 17 martie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității alături de polițiștii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul P.M.O, vor demara Campania preventivă „Alege siguranța!” Scopul campaniei îl reprezintă informarea cetățenilor cu privire la măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru reducerea riscului de victimizare pentru diverse tipuri de criminalitate, respectiv furturi din locuințe, autoturisme, poșete, buzunare, tâlhării.
În perioada 17 – 20 martie, între orele 11 și 13
Plecând de la necesitatea de a diversifica și intensifica modalitățile de comunicare cu cetățenii, campania își va transmite mesajul în cadrul unor întâlniri cu cetățenii, care se vor desfășura în perioada 17 – 20 martie, între orele 11.00 și 13.00, în următoarele locații: Piața Rogerius, Piața Decebal, Piața Cetate din Municipiul Oradea și Lotus Center, astfel: luni, 17 martie, în Piața Cetate; marți, 18 martie, în Piața Rogerius; miercuri, 19 martie, în Piața Decebal; joi, 20 martie, la Lotus Center.
Marți, 18 martie
Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor sta la dispoziția cetățenilor în cu informații utile, pliante și recomandări preventive.   
*La ora 11.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, se va desfășura cea de-a șaptea ediție a Concursului preventiv „Școala fără violență”, competiție cu tradiție în Județul Bihor, atât pentru liceeni, cât și pentru elevii de gimnaziu. Concursul este organizat de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bihor și cu cei ai Liceului Teoretic „O. Ghibu”. Competiția are ca scop formarea unei conduite în rândul tinerilor, menită să prevină manifestarea violenței în mediul școlar. Printre obiectivele concursului se numără: implicarea tinerilor în activități preventive, optimizarea mesajelor preventive și diversificarea canalelor prin care acestea sunt transmise tinerilor, astfel încât să fie cât mai apropiate caracteristicilor de vârstă ale acestora și, nu în ultimul rând, consolidarea parteneriatului Poliție – Școală.
13 echipaje de elevi din cadrul unor instituții de învățământ gimnaziale din Județul Bihor, respectiv din Municipiul Oradea, Remeți, Aușeu, Măgești, Rieni, Remetea, Roșia vor concura pentru a-și dovedi cunoștințele în materie de prevenire a violenței în mediul școlar.
 În competiție sunt angrenați peste 100 de elevi din clasele V- VIII, care vor avea de susținut trei probe, una teoretică (de răspuns la 10 întrebări cu tematică preventivă), una practică, în cadrul căreia concurenții vor prezenta o scenetă cu mesaj nonviolent și proba privind realizarea unui afiș în domeniul prevenirii criminalității.
*În Piața Rogerius, în intervalul orar 11.00 - 13.00, activitate de informare și distribuire de materiale preventive în cadrul campaniei, realizată de polițiștii de prevenire și proximitate.
Miercuri, 19 martie
*La ora 11.00, în Piața Decebal - activități de informare și distribuire de materiale informativ - preventive în cadrul Campaniei „Alege Siguranța - Nu le face viața ușoară infractorilor!”
Joi, 20 martie
*La ora 11.00Concursul preventiv „Școala fără violență” - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, cu participarea a peste 200 de liceeni din Județul Bihor; 12 echipaje de elevi din Oradea, Tinca, Aleșd și Dobrești vor avea de susținut patru probe de concurs: o probă  teoretică (de răspuns la 10 întrebări cu tematică preventivă), una practică, în cadrul căreia concurenții vor prezenta o scenetă cu mesaj nonviolent, o a treia probă constă în realizarea unui afiș în domeniul prevenirii criminalității, iar cea de-a patra probă constă în realizarea unui eseu intitulat „Mesajul meu antiviolență”. Concursul va fi evaluat de un juriu format din polițiști, profesori psihologi, coregrafi, reprezentanți ai Companiei Teatrale „Comoara cu povești”, ai Palatului Copiilor și Elevilor și ai Inspectoratului Școlar. Toți participanții vor fi răsplătiți cu premii, diplome și alte recompense.
*Tot la ora 11.00, la Lotus Center  - activități de informare și distribuire de materiale informativ preventiv în cadrul Campaniei „Alege Siguranța, nu le face viața ușoară infractorilor”.
*La ora 13.00, pe terenul de sport de la LPS „Bihorul” se va desfășura „Cupa Poliției Bihorene la Fotbal”, adresată instituțiilor partenere ale Inspectoratului de Poliției Județean Bihor, respectiv: I.J.J. Bihor, I.S.U. „Crișana”, I.T.P.F. Oradea, Penitenciarul Oradea, Poliția Locală Oradea, D.G.F.P. Bihor și reprezentanți mass-media locale.
Vineri, 21 martie
*Între orele 11.00 și 13.00, la poligonul de tir din cadrul Bazei Sportive „Dinamo”, se va desfășura un concurs de tir adresat elevilor de gimnaziu, din cadrul instituțiilor de învățământ orădene.
*La ora 11.00, la Baza Sportivă „Dinamo” - „Cupa Poliției Bihorene la Fotbal”, adresată unor echipe de fotbal din cadrul I.P.J. Bihor (servicii, birouri, poliții municipale și orășenești).
Sâmbătă,  22 martie
Turneul de fotbal „Cupa Poliției Bihorene la Fotbal”
Meciurile care vor fi disputate în cadrul „Cupei Poliției Bihorene la Fotbal”, competiție adresată liceenilor, se vor desfășura pe terenul de sport „5x5” din Ioșia.
În competiția sportivă vor fi angrenați elevi de la opt instituții de învățământ din Județul Bihor.
Luni, 24 martie
„Politist rutierist pentru o zi” (adresat liceenilor)
*Începând cu ora 9.30, sub genericul „Politist rutierist pentru o zi”, 15 liceeni care au ales profesia de polițist vor fi întâmpinați de polițiștii Serviciului Rutier la sediul S.P.R. (Strada Independenței) și vor avea ocazia să observe îndeaproape, pas cu pas, cum se desfășoară o zi de muncă a polițiștilor rutieri. Totodată, polițiștii rutieri le vor prezenta liceenilor și autoturismele aflate în dotarea acestora. Elevii participanți vor fi răsplătiți cu legitimații de „Polițist pentru o zi” și alte premii.
*Începând cu ora 12.00, la Baza Sportivă „Dinamo”, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul I.P.J., Bihor vor organiza un concurs de îndemânare în conducerea bicicletei.
În competiție vor fi angrenați atât elevi de gimnaziu, cât și liceeni, care vor avea de susținut o probă teoretică (un chestionar) și una practică, constând în conducerea bicicletei în poligon. Participanții vor fi răsplătiți cu diplome și premii. Acțiunile sunt organizate de polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu reprezentanții Asociației Române pentru Promovarea Educației și Siguranței Rutiere (A.R.P.E.R.).
 „Polițist de ordine publică pentru o zi” (adresat gimnaziștilor)
ncepând cu ora 10.00, la sediul Poliției Municipiului Oradea, sub genericul „Polițist de ordine publică pentru o zi”, opt echipaje de polițiști de ordine publică bihoreni le vor dezvălui elevilor de gimnaziu bihoreni tainele meseriei de polițist de ordine publică. Elevii vor avea posibilitatea să însoțească polițiștii în teren, să observe modalitatea de reacție în urma unui apel la numărul 112 și vor putea observa îndeaproape autoturismele din dotarea polițiștilor de ordine publică.
 „Cupa Poliției Bihorene la Tir” pentru jurnaliști
*Începând cu ora 10.30, la Baza Sportivă „Dinamo”, se va desfășura „Cupa Poliției Bihorene la Tir” pentru jurnaliști.
Reprezentanții mass-media locale sunt invitați să participe la competiție, urmând ca cei mai merituoși să fie răsplătiți cu diplome care să le certifice rezultatele obținute.
Marți, 25 martie – Ziua Poliției Române
La ora 10.00, sunteți invitați în Parcul Traian nr.18, pentru a participa, alături de polițiștii bihoreni, la următoarele activități:
*Expoziție cu armamentul și tehnica de ultimă generație din dotarea Poliției Bihorene;
*Demonstrații ale luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale;
*Demonstrații de abilitate ale unității canine;
*Prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al polițiștilor criminaliști bihoreni;
*Stand de documentare – informare în cadrul căruia vor fi distribuite pliante, broșuri și alte materiale de promovare a profesiei de polițist și cu conținut educativ - preventiv;
*Expoziție cu sisteme tehnice de securitate;
*Concursuri în domeniul prevenirii criminalității
La ora 11.00, în sala festivă a I.P.J. Bihor, ceremonia de avansare în gradul profesional următor a polițiștilor bihoreni.
Purtător de cuvânt,
subcomisar de poliție
Alina DINU

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 02:25:14 Ora de vară a Europei de Est