Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Rezultatele de la simularea examenelor naționale

Miercuri, la conferința de presă

Rezultatele de la simularea examenelor naționale

La conferința de presă de miercuri, 19 martie 2014, inspectorul școlar general Daniel Negrean a prezentat și analizat rezultate obținute la simulările examenelor naționale: Evaluarea națională la clasa a VIII-a și Bacalaureatul (simulare la clasele a XI-a și a XII-a).

„Rezultatele eu le apreciez ca fiind slabe spre medii”, afirmă generalul ISJ Bihor.
La Evaluarea naÈ›ională suntem în prima jumătate la nivelul țării, adică în primele 20 de judeÈ›e, cu un procent de promovabilitate de 47,7 %, sub media naÈ›ională, de 48,8 la sută; la Limba română, procentul de promovabilitate este de 62, 9 la sută, sub media naÈ›ională, care este de 67; la Matematică, 26, 4%,  sub media naÈ›ională, de 30,4%; la Limba maternă, 69,4, sub media naÈ›ională, de 76 la sută.
„Ne îngrijorează acest procent de 26,4 la sută la Matematică; un procent care arată că abia un sfert dintre elevii de clasa a VIII-a din Bihor ar putea lua note peste cinci la examenul de Evaluare naÈ›ională”, apreciază inspectorul general. ÃŽn atari condiÈ›ii, însă, unii au reuÈ™it note de 10: 8 note de 10 la Lb. română, la Mate -17, iar la Limba maternă – 5 note de 10. S-au realizat statistici È™i în ceea ce priveÈ™te mediul rural È™i cel urban, dar È™i fete-băieÈ›i. Procentul de promovabilitate la Limba română în mediul urban este de 76,41, iar în mediul rural, doar de 48,39 la sută; fetele învață mai bine, procentul fiind de 71,68, față de 54,64 al băieÈ›ilor. La Mate, urban – 36,04, rural – 15,89; fetele – 28,54, băieÈ›ii – 24,23; la Limba maternă, în urban – 75,21, în rural – 62,32; fetele – 77,19, băieÈ›ii – 62,61.
„Aceste date statistice au venit cumva să ne arate o realitate pe care o cunoaÈ™tem, aceea că în mediul urban nivelul educaÈ›iei este mai ridicat decât în mediul rural, sigur, cu excepÈ›iile de rigoare”, afirmă generalul ISJ.
Cerându-le inspectorilor È™colari de specialitate de la cele trei discipline să identifice cauzele care au condus la aceste rezultate, s-au desprins câteva concluzii. „La Mate, acest procent foarte scăzut se datorează în mare parte dificultății subiectului la Matematică, care la simulare a fost mai greu decât subiectul din vara trecută la examenul de Evaluare naÈ›ională. De asemenea, lipsa perioadei de lucru pe subiecte tip. Și astăzi, se dovedeÈ™te că elevii învață mai mult dacă au modele de subiecte È™i nu au un parcurs de învățare constant, aÈ™a cum ar trebui să-l aibă. La Lb. română, s-a făcut confuzie între valoarea morfologică È™i valoarea sintactică; compunerea narativă a depășit numărul de rânduri È™i a avut un pronunÈ›at caracter descriptiv. Se înregistrează în partea de nord a judeÈ›ului, în comunele CurtuiÈ™eni, Tarcea È™i Șimian, un procent foarte scăzut de promovabilitate la toate disciplinele, unele È™coli au 0 (zero) promovabilitate. Acolo se pare că avem o problemă în ceea ce însemnă înÈ›elegerea limbii române. De asemenea, o lipsă de preocupare a elevilor pentru învățat, deoarece aceÈ™tia sunt deseori folosiÈ›i la munci agricole È™i munci casnice È™i o anumită condiÈ›ie socială”, a conchis dl inspector general. La polul opus, în topul unităților cu grad înalt de educaÈ›ie se menÈ›in: C.N. „Gojdu” – 98, 48 la sută,  Lic. T. German „Fr. Schiller” – 100 la sută (dar cu un număr relativ mic de elevi, doar 17), „Betel”, „Ady Endre”, Școala din Butani, Balc, C.N. „Avram Iancu”, „Mihai Eminescu”, „Emanuel”, Lic. „Don Orione” , „Lazăr”, „Iosif Vulcan”, „Dacia”, „Oltea Doamna” È™i C.N. „Samuil Vulcan” BeiuÈ™.  La polul opus înregistrăm 12 unități de învățământ care au un procent de 0 (È™colile din Petreu, UrviÈ™ de BeiuÈ™, Lic. Tehnologic Cadea, „Iosif  Vulcan” Holod, CurtuiÈ™eni, Vășad, Otomani, Adoni, GaloÈ™petreu, Mădăras, Cetariu, Cheresig)
La simularea Bacalaureatului
„La clasa a XI-a, stăm mai prost decât la Evaluarea naÈ›ională”, precizează È™eful ISJ, deoarece ne situăm în a doua jumătate a clasamentului. La Limba română, Bihorul a înregistrat un procent de 39,96 la sută, sub media naÈ›ională care este de 44,22, la Lb. maternă – 63,68 la sută, peste media naÈ›ională, care este de 62, 42. La proba E,C, 33,50 la sută, sub media naÈ›ională, de 36,32. Și aici sunt È™coli cu promovabilitate 0, dar È™i unități cu procente mari cum sunt, la Limba română: „Emanuel”, „Gojdu”, „C.N. „Teodor  NeÈ™” Salonta, „Betel”, „Lazăr”, „Ghibu”, Eminescu”. La proba EC, apare o surpriză, C.N. „E. Gojdu”, are un procent de promovabilitate la Matematică de 52,76, inexplicabil la un asemenea colegiu naÈ›ional.
„La clasa a XII-a, Bihorul la proba E,A  are un procent la Limba română de 52,37, media pe È›ară fiind de 52,80, suntem foarte aproape de medie, dar tot sub. La proba E,B la Limba maternă, procentul Bihorului este de 76,21, procentul pe È›ară este de 67,78, suntem mai buni la maternă. La proba E,C (matematică È™i istorie), procentul Bihorului este de 38,99, iar media pe È›ară, 42,51; la proba E,D proba la alegere avem 55,60, pe È›ară este 53,92, aici suntem peste. Avem practic la a XII-a rezultate mai bune decât la a XI-a, apreciază dl inspector È™colar general Daniel Negrean. La aceste simulări, ceea ce am constatat sunt rezultatele proaste la Matematică, în special. Dar avem È™i unități cu procente mari: „Betel” - 100 la sută, „Emanuel” – 96%, Budoi – 92, „Don Orione” – 85, „A.Lazăr” – 84, „Episcop Roman Ciorogariu” – 71, „Iuliu Maniu” – 68, „Partenie Cosma” – 66, „Mihai Eminescu” – 66; È™i aici, la clasa a XII-a, „Gojdu” este la 51,60.  Surpriza este la „Partenie Cosma” din perspectiva mea, È›inând cont de numărul foarte mare de elevi, procentul de promovabilitate este bun, È›inând cont că È™i acolo la 10 clase, evident că ai trei-patru clase care sunt mai slabe. ÃŽn schimb, la Matematică, la „Gojdu”, trebuie văzut  ce s-a întâmplat.
Aceste rezultate au fost prelucrate în cadrul È™edinÈ›elor dintre inspectorii de specialitate È™i consiliile consultative, în cadrul È™edinÈ›elor cu directorii unităților de învățământ, de asemenea,  organizarea în cadrul cercurilor pedagogice a unor dezbateri cu profesorii de specialitate implicaÈ›i în vederea identificării cauzelor nepromovabilității È™i necorelării notelor obÈ›inute de elevi la simulare cu notele la clasă, după care la nivelul fiecărei unități de învățământ trebuie realizate următoarele măsuri: monitorizarea modului de aplicare a curriculumului naÈ›ional, nivelului performanÈ›elor realizate de elevi în învățare raportat la standarde educaÈ›ionale, o mai bună mobilizare a personalului didactic, o reglare È™i o mediere, o diferenÈ›iere a demersului educaÈ›ional, conform unui grafic care să fie prezentat în cadrul consiliului profesoral È™i la nivelul consiliului de administraÈ›ie. De asemenea, aceste rezultate trebuie prezentate părinÈ›ilor, în cadrul  È™edinÈ›elor cu părinÈ›ii, astfel încât fiecare părinte să cunoască nivelul de pregătire al propriului copil. ÃŽncât să existe o mobilizare mai bună în vederea susÈ›inerii examenului din vară”, a conchis dl inspector È™colar general Daniel Negrean.
Ovidiu Dan   

Trimite email

sâmbãtã, 23 februarie 2019