Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri transfrontaliere

Proiectul s-a finalizat cu

Dezvoltarea infrastructurii de afaceri transfrontaliere

Vineri, 21 martie 2014, la Liceul „Don Orione” din Oradea, Societatea de Binefacere „Don Orione” și partenerul său de proiect din Ungaria, Camera de Comerț și Industrie a Județului Békés, au prezentat rezultatele proiectului „Acces transfrontalier la sprijin în afaceri”, care se va încheia pe 31 martie 2014.

La reuniune au participat, pe lângă reprezentanții celor doi parteneri din România și Ungaria, dna Daniela Călinescu, consilier pentru afaceri europene al Prefecturii Bihor, dna Smaranda Scridon, consilier județean și dl viceprimar Ovidiu Mureșan. Partenerul din Ungaria a fost reprezentat de președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Békés, dl Hodsagi Tamas, secretarul Camerei, dl Toth Zsolt, alți reprezentanți.
Dl manager Miheller Martin a prezentat distinșii invitați și scopul evenimentului, după care l-a invitat pe dl viceprimar să ia cuvântul în deschiderea reuniunii. Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a asigurat Societatea de Binefacere „Don Orione” de tot sprijinul Primăriei Oradea și de aprecieri pentru implementarea proiectelor menite să dezvolte infrastructura și baza materială a școlii, domnia sa a apreciat realizările și a felicitat conducerea Societății de Binefacere și a liceului pentru realizarea incubatorului de afaceri. Adresându-se elevilor, dl viceprimar și-a exprimat bucuria pentru performanțele lor.
„Performanțele voastre se văd și ce ne bucură pe noi, Primăria Municipiului Oradea, este faptul că voi continuați o linie pe care vrem să o extrapolăm la majoritatea unităților de învățământ liceal. Am spus cu mai multor prilejuri că nu ne propunem în Municipiul Oradea s-avem studenți și ulterior absolvenți de facultate care să nu-și găsească locuri de muncă. Din acest punct de vedere, la „Don Orione”, pragmatismul este demn de apreciat”, a subliniat dl viceprimar Ovidiu Mureșan.
Mulțumind dlui viceprimar pentru aprecieri, dl manager a accentuat importanța incubatorului de afaceri. „Preluând ideea dlui viceprimar, decât a fi șomer cu diplomă de facultate, este mult mai bine să ai firma ta și afacerea ta pe care să știi să o conduci. Noi o considerăm această investiție în tineri, în speță în voi, cei care sunteți aici, și vă invităm să participați la ea”, a concluzionat managerul liceului, dl Miheller Martin. În intervenția sa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Județului Békés, dl Hodsagi Tamas, s-a referit la rolul Camerei de Comerț și Industrie în sprijinirea practică a formării profesionale prin firmele care sunt membre ale Camerei de Comerț și la rezultatele proiectului, apreciind buna colaborare pe care a avut-o cu președintele Societății de Binefacere „Don Orione”, părintele Mihai Fechetă și cu managerul școlii, dl Miheller Martin.
În cuvântul său, părintele Mihai a ținut să se asigure că elevii înțeleg bine ceea ce se întâmplă la această reuniune finală de proiect. De când Don Orione se ocupă de afaceri, pentru că au citit că Don Orione se ocupă de caritate, de slujire, de învățământ. Cum de a ajuns la afaceri? Pentru înțelegerea exactă a lucrurilor, părintele le-a spicuit fragmente dintr-o scrisoare a lui Don Orione, scrisă în 1920.
„Noi nu facem politică; politica noastră este marea și sfânta caritate, de a face binele tuturor. Da, pentru a reuși mai bine să-i ajutăm pe copii, tineri…trebuie totuși să știm, să adoptăm metode noi și să nu încremenim în anumite tipare care au devenit depășite, demodate”. Părintele a lăsat să se înțeleagă că pentru a merge înainte, toată lumea trebuie să se adapteze la noile condiții ivite, la vremurile pe care le trăim.  
Prin intermediul acestui proiect, Societatea de Binefacere „Don Orione”, în colaborare cu partenerul său de proiect din Ungaria, și-a propus îmbunătățirea colaborării transfrontaliere dintre România și Ungaria prin dezvoltarea infrastructurii de afaceri transfrontaliere. Rezultatul principal al proiectului este înființarea unui Incubator de afaceri la Oradea, destinat tinerilor întreprinzători și crearea unui Centru de afaceri la Békéscsaba. Proiectul, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, a dispus de un buget total de 696.222,52 euro, din care 439.500 euro au revenit liderului de proiect, respectiv Societății de Binefacere „Don Orione”, iar 256.722,52 euro au revenit partenerului de proiect, Camera de Comerț și Industrie a Județului Békés. Perioada de derulare a proiectului a fost de 24 luni și s-a desfășurat în perioada 1 aprilie 2012 - 31 martie 2014.
Principalele activități ale proiectului au fost: construirea Incubatorului de afaceri la Oradea, amenajarea și dotarea acestuia, achiziționarea, reabilitarea, amenajarea și dotarea viitoarei clădiri a Centrului de afaceri din Békéscsaba, promovarea celor două investiții, demararea procesului de incubare, organizarea unor conferințe, întâlniri de afaceri, participarea firmelor la târguri și expoziții și organizarea unor cursuri de formare profesională.
Prin implementarea acestui proiect s-a urmărit creșterea calității infrastructurii de afaceri în regiunea de frontieră româno – maghiară. Spațiul destinat Incubatorului  de afaceri din Oradea și cursurilor de formare profesională are o suprafață de peste 870 mp, fiind dotat și mobilat complet. Până acum au fost incubate 4 firme și s-au desfășurat un mare număr de cursuri. Centrul de afaceri la Békéscsaba are o suprafață de 216 mp și oferă servicii de consultanță în domeniul colaborării economice maghiaro – române, după cum aveam să aflăm de la dl manager Miheller Martin.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dezvoltarea infrastructurii de afaceri transfrontaliere.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:56:02 Ora de vară a Europei de Est