Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul de educație ecologică „Viață pentru mediu, viață pentru om”

În atenția profesorilor!!!

Programul de educație ecologică „Viață pentru mediu, viață pentru om”

La nivelul regiunii Nord-Vest se desfășoară Programul de educație ecologică „Viață pentru mediu, viață pentru om” - ediția a VIII-a, inițiat de către Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, în colaborare cu APM Bihor, APM Bistrița-Năsăud, APM Cluj și APM Maramureș.

Proiectul se adresează școlilor gimnaziale și liceelor din județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Cluj și Maramureș și din județul Szabolcs Szatmar-Bereg (din Ungaria). Tema concursurilor din cadrul proiectului este axată pe un domeniu de interes major: Ecoturismul în contextul gestiunii deșeurilor.
Scopul proiectului constă în informarea și conștientizarea tinerei generații privind importanța promovării ecoturismului în contextul  gestiunii deșeurilor. 
Proiectul se desfășoară în perioada 1.10.2013 - 1.06.2014 și constă în derularea unui concurs teoretic (etapa județeană) și a unui concurs practic (etapa regională/internațională).
În data de  13.12.2013  Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și Inspectoratul Județean Bihor au organizat în 13.12.2013 concursul teoretic de educație ecologică – etapa județeană.
Concursul s-a adresat celor 28 de unități școlare (16 din ciclul gimnazial și 12 din cel liceal) înscrise în cadrul acestui proiect și a constat în susținerea a 3 probe: test grilă, menționarea unor reguli de comportament ecologic pe baza vizionării unei prezentări PowerPoint; proba 3 (gimnaziu): test Adevarat/Fals, (liceu) completarea cu argumente a  unei analize Swot privind ecotursimul în România).
Rezultatele concursului
La liceu
Locul I – C.T. „Alexandru Roman” Aleșd – 20 puncte; locul II -  Lic. Tehnologic Nr. 1 Salonta – 19,5 puncte; locul III – Lic. T. „Aurel Lazăr” – 16,25 p.; mențiune – C. Agricol Nr. 1 Valea lui Mihai – 15,75 p.
La gimnaziu
Locul I – Școala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea – 19,25 puncte; locul II -       Șc. Gim. Nr. 1 Sântandrei – 19,20 p.;
locul III – Șc. Gim. „D. Cantemir” – 19,15 p.; mențiune – Lic.T. „L. Blaga”– 19 p.
Fiecare școală a primit diplome de participare, iar unitățile de învățământ câștigătoare au fost recompensate cu echipamente sportive care au fost asigurate de către CCR Logistics Syistems RO București.
Cadrele didactice menționate mai jos sunt rugate să se prezinte la sediul APM Bihor pentru a-și ridica adeverințele care au fost emise pentru participarea în cadrul acestui proiect: prof. Vîlceanu Daniela – C.T. „C-tin Brâncuși”, prof. Roman Doboș Gabriela – C.T. „A. Șaguna”, prof. Șchiop Adina – C.T. Nr. 1 Vadu Crișului, prof. Gabrian Mihaela – Șc. Gim. Nr. 1 Aștileu, prof. Beladi Tamara – Șc. Gim. „Gaspar Andras” Biharia, prof. Peșel Lavinia – Șc. Gim. Nr. 2 Chișcău, prof. Filip Livia – Șc. Gim. Nr. 1 Abram, prof. Duma Elena – Șc. Gim. Nr. 1 Sântandrei, prof. Drugaș Corina – C.T. „Traian Vuia”, prof. Filip Marinela – C.T. „Mihai Viteazul”.
Etapa zonală/internațională, la Jojib, jud. Satu Mare
Primele 3 echipaje de la gimnaziu si primele trei echipaje de la liceu vor participa la etapa regională/ internațională care se va desfășura la începutul lunii iunie 2014, în localitatea Jojib, din județul Satu Mare.
Aceste echipaje trebuie să pregătească pentru etapa internațională
Fiecare echipaj va identifica de pe raza județului pe care îl reprezintă, o locație turistică (stațiune, zonă de agrement etc) și având la bază informațiile dobândite pe parcursul programului, va pregăti o machetă (format A2 – aprox. 420mmX594mm) care să reprezinte aspectul pe viitor cu îmbunătățirile care se impun pentru ca locația aleasă că corespundă cerințelor europene impuse obiectivelor ecoturistice; prezentarea machetei va fi susținută de o prezentare PowerPoint ( max. 5 min) în care va fi prezentat un mic istoric al zonei identificate (caracterizare, imagini) și modalitățile de îmbunătățire a zonei alese (cum ar trebui reamenajate zone, ce tehnologii verzi s-ar putea realiza, eventual și imagini cu modul de realizare a machetei).
La jurizare se va ține cont de creativitatea de care au da dovadă echipajele, modul de prezentare și sustenabilitatea propunerilor.
Premii
Pentru ocupanții locurilor 1,2,3 la secțiunea gimnaziu, respectiv liceu, recompensa este o săptămână de relaxare la Tabăra ecologică de la Tarna Mare jud. Satu Mare. Alături de ei, se vor regăsi și membrii echipajului de la școala care a colectat cea mai mare cantitate de deșeuri (DEEE, hârtie, pet) pe toată perioada implementării programului septembrie 2013 - mai 2014. Colectarea acestor deșeuri se poate realiza de TOATE  instituțiile de învățământ înscrise în program, nu doar de cele câștigătoare ale etapei județene.
Deșeurile colectate vor fi predate operatorului economic cu care s-a semnat contractul pe perioada implementării programului, până la data de 30.05.2014.
Ing. Loredana Þîrț

Trimite email
duminică, 13 iulie 2025, 09:15:11 Ora de vară a Europei de Est