Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Programul de educație ecologică „Viață pentru mediu, viață pentru om”

În atenția profesorilor!!!

Programul de educație ecologică „Viață pentru mediu, viață pentru om”

La nivelul regiunii Nord-Vest se desfășoară Programul de educație ecologică „Viață pentru mediu, viață pentru om” - ediția a VIII-a, inițiat de către Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, în colaborare cu APM Bihor, APM Bistrița-Năsăud, APM Cluj și APM Maramureș.

Proiectul se adresează școlilor gimnaziale și liceelor din județele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Cluj și Maramureș și din județul Szabolcs Szatmar-Bereg (din Ungaria). Tema concursurilor din cadrul proiectului este axată pe un domeniu de interes major: Ecoturismul în contextul gestiunii deșeurilor.
Scopul proiectului constă în informarea și conștientizarea tinerei generații privind importanța promovării ecoturismului în contextul  gestiunii deșeurilor. 
Proiectul se desfășoară în perioada 1.10.2013 - 1.06.2014 și constă în derularea unui concurs teoretic (etapa județeană) și a unui concurs practic (etapa regională/internațională).
În data de  13.12.2013  Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și Inspectoratul Județean Bihor au organizat în 13.12.2013 concursul teoretic de educație ecologică – etapa județeană.
Concursul s-a adresat celor 28 de unități școlare (16 din ciclul gimnazial și 12 din cel liceal) înscrise în cadrul acestui proiect și a constat în susținerea a 3 probe: test grilă, menționarea unor reguli de comportament ecologic pe baza vizionării unei prezentări PowerPoint; proba 3 (gimnaziu): test Adevarat/Fals, (liceu) completarea cu argumente a  unei analize Swot privind ecotursimul în România).
Rezultatele concursului
La liceu
Locul I – C.T. „Alexandru Roman” Aleșd – 20 puncte; locul II -  Lic. Tehnologic Nr. 1 Salonta – 19,5 puncte; locul III – Lic. T. „Aurel Lazăr” – 16,25 p.; mențiune – C. Agricol Nr. 1 Valea lui Mihai – 15,75 p.
La gimnaziu
Locul I – Școala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea – 19,25 puncte; locul II -       Șc. Gim. Nr. 1 Sântandrei – 19,20 p.;
locul III – Șc. Gim. „D. Cantemir” – 19,15 p.; mențiune – Lic.T. „L. Blaga”– 19 p.
Fiecare școală a primit diplome de participare, iar unitățile de învățământ câștigătoare au fost recompensate cu echipamente sportive care au fost asigurate de către CCR Logistics Syistems RO București.
Cadrele didactice menționate mai jos sunt rugate să se prezinte la sediul APM Bihor pentru a-și ridica adeverințele care au fost emise pentru participarea în cadrul acestui proiect: prof. Vîlceanu Daniela – C.T. „C-tin Brâncuși”, prof. Roman Doboș Gabriela – C.T. „A. Șaguna”, prof. Șchiop Adina – C.T. Nr. 1 Vadu Crișului, prof. Gabrian Mihaela – Șc. Gim. Nr. 1 Aștileu, prof. Beladi Tamara – Șc. Gim. „Gaspar Andras” Biharia, prof. Peșel Lavinia – Șc. Gim. Nr. 2 Chișcău, prof. Filip Livia – Șc. Gim. Nr. 1 Abram, prof. Duma Elena – Șc. Gim. Nr. 1 Sântandrei, prof. Drugaș Corina – C.T. „Traian Vuia”, prof. Filip Marinela – C.T. „Mihai Viteazul”.
Etapa zonală/internațională, la Jojib, jud. Satu Mare
Primele 3 echipaje de la gimnaziu si primele trei echipaje de la liceu vor participa la etapa regională/ internațională care se va desfășura la începutul lunii iunie 2014, în localitatea Jojib, din județul Satu Mare.
Aceste echipaje trebuie să pregătească pentru etapa internațională
Fiecare echipaj va identifica de pe raza județului pe care îl reprezintă, o locație turistică (stațiune, zonă de agrement etc) și având la bază informațiile dobândite pe parcursul programului, va pregăti o machetă (format A2 – aprox. 420mmX594mm) care să reprezinte aspectul pe viitor cu îmbunătățirile care se impun pentru ca locația aleasă că corespundă cerințelor europene impuse obiectivelor ecoturistice; prezentarea machetei va fi susținută de o prezentare PowerPoint ( max. 5 min) în care va fi prezentat un mic istoric al zonei identificate (caracterizare, imagini) și modalitățile de îmbunătățire a zonei alese (cum ar trebui reamenajate zone, ce tehnologii verzi s-ar putea realiza, eventual și imagini cu modul de realizare a machetei).
La jurizare se va ține cont de creativitatea de care au da dovadă echipajele, modul de prezentare și sustenabilitatea propunerilor.
Premii
Pentru ocupanții locurilor 1,2,3 la secțiunea gimnaziu, respectiv liceu, recompensa este o săptămână de relaxare la Tabăra ecologică de la Tarna Mare jud. Satu Mare. Alături de ei, se vor regăsi și membrii echipajului de la școala care a colectat cea mai mare cantitate de deșeuri (DEEE, hârtie, pet) pe toată perioada implementării programului septembrie 2013 - mai 2014. Colectarea acestor deșeuri se poate realiza de TOATE  instituțiile de învățământ înscrise în program, nu doar de cele câștigătoare ale etapei județene.
Deșeurile colectate vor fi predate operatorului economic cu care s-a semnat contractul pe perioada implementării programului, până la data de 30.05.2014.
Ing. Loredana Þîrț

Trimite email

marţi, 4 august 2020