Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

ALEGE! Este dreptul tău!

Concursul național

ALEGE! Este dreptul tău!

Recent, s-a desfășurat la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, etapa județeană a celei de-a cincea ediții a Concursului național pe teme de protecția consumatorilor „ALEGE! Este dreptul tău!”.

 


Concursul se adresează în mod direct unor grupuri țintă, structurate după vârstă, elevilor din clasele I - V, V - VIII, și IX – XII, și indirect, familiilor copiilor, cadrelor didactice și comunității. Potrivit regulamentului, întrecerile se desfășoară pe trei etape (etapa pe școală, pe județ și etapa națională), diferențiat, pe categorii de vârstă. Elevii din ciclurile primar și gimnazial au avut de realizat desene cu tema „Stil de viață sănătos”, iar liceenii, eseu.

 

În ziua de desfășurare a etapei județene, liceenii și-au prezentat eseul în power point, susținând, totodată și un examen scris tip grilă. În  elaborarea eseurilor,  concurenții au putut opta pentru una din trei variante (Eticheta produsului nealimentar – mijloc de informare pentru consumatori, Implicarea mass-media în protecția consumatorilor, și Importanța serviciilor turistice în economia României.
Desenele au făcut obiectul unei expoziții.
 

Etapa națională – între 18 și 22 iunie

Etapa națională, programată pentru 18-22 iunie, se va desfășura pe două secțiuni: concurs individual (la care vor participa cei 47 de finaliști), și concurs pe echipe (la care vor lua parte cele opt echipe regionale). Bihorul face parte din zona RD6 Nord Vest, alături de județele Bistrița-Nasăud, Cluj-Napoca, Maramureș, Satu Mare, și Sălaj.

La etapa județeană, au fost premiați 11 concurenți la secțiunea desene, dintre care, Cătălina Ionescu și Alex Negrean (de la Șc. nr. 16 din Oradea) – premiul I , la clasele I-IV, și Karina Popa (aceeași școală) – premiul I, la clasele V-VIII, și doar cinci la secțiunea test-eseu a liceenilor : Nădejda Costru (C.N.„Avram Iancu” Ștei) – premiul I, Anamaria David și Alina Gădălean (de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea) - premiile II și III, Carmen Silcău (Gr. Șc. Agr. „Horea” Marghita) – mențiune, și Anca Podaru (C.N. „Avram Iancu” Ștei) – premiu special.

„Concursul urmărește educarea și conștientizarea tânărului consumator asupra  drepturilor și intereselor sale legitime.

În momentul în care tânărul consumator învață să ceară calitate refuzând să cumpere produse de proastă calitate sau neetichetate corespunzator sau să sesizeze abuzurile, agentul economic va fi obligat să ofere calitate.
Prin derularea proiectului, se încearcă formarea unei generații tinere de consumatori, conștientă de drepturile sale legitime, și o mai bună comunicare între participanți, transparență, oferirea unei viziuni asupra lumii profesionale, cunoașterea problemelor concrete ale societății, precum și  învățarea pluridisciplinară”, ține să sublinieze prof. Georgeta Sadoveanu, inspector școlar cu activitatea educativă . (Ov. D.)

În foto: economistele Anamaria David - premiul II, și Alina Gădălean -premiul III.


Trimite email
marți, 18 iunie 2024, 01:18:40 Ora de vară a Europei de Est