Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

ALEGE! Este dreptul tău!

Concursul național

ALEGE! Este dreptul tău!

Recent, s-a desfășurat la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, etapa județeană a celei de-a cincea ediții a Concursului național pe teme de protecția consumatorilor „ALEGE! Este dreptul tău!”.

 


Concursul se adresează în mod direct unor grupuri țintă, structurate după vârstă, elevilor din clasele I - V, V - VIII, și IX – XII, și indirect, familiilor copiilor, cadrelor didactice și comunității. Potrivit regulamentului, întrecerile se desfășoară pe trei etape (etapa pe școală, pe județ și etapa națională), diferențiat, pe categorii de vârstă. Elevii din ciclurile primar și gimnazial au avut de realizat desene cu tema „Stil de viață sănătos”, iar liceenii, eseu.

 

În ziua de desfășurare a etapei județene, liceenii și-au prezentat eseul în power point, susținând, totodată și un examen scris tip grilă. În  elaborarea eseurilor,  concurenții au putut opta pentru una din trei variante (Eticheta produsului nealimentar – mijloc de informare pentru consumatori, Implicarea mass-media în protecția consumatorilor, și Importanța serviciilor turistice în economia României.
Desenele au făcut obiectul unei expoziții.
 

Etapa națională – între 18 și 22 iunie

Etapa națională, programată pentru 18-22 iunie, se va desfășura pe două secțiuni: concurs individual (la care vor participa cei 47 de finaliști), și concurs pe echipe (la care vor lua parte cele opt echipe regionale). Bihorul face parte din zona RD6 Nord Vest, alături de județele Bistrița-Nasăud, Cluj-Napoca, Maramureș, Satu Mare, și Sălaj.

La etapa județeană, au fost premiați 11 concurenți la secțiunea desene, dintre care, Cătălina Ionescu și Alex Negrean (de la Șc. nr. 16 din Oradea) – premiul I , la clasele I-IV, și Karina Popa (aceeași școală) – premiul I, la clasele V-VIII, și doar cinci la secțiunea test-eseu a liceenilor : Nădejda Costru (C.N.„Avram Iancu” Ștei) – premiul I, Anamaria David și Alina Gădălean (de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea) - premiile II și III, Carmen Silcău (Gr. Șc. Agr. „Horea” Marghita) – mențiune, și Anca Podaru (C.N. „Avram Iancu” Ștei) – premiu special.

„Concursul urmărește educarea și conștientizarea tânărului consumator asupra  drepturilor și intereselor sale legitime.

În momentul în care tânărul consumator învață să ceară calitate refuzând să cumpere produse de proastă calitate sau neetichetate corespunzator sau să sesizeze abuzurile, agentul economic va fi obligat să ofere calitate.
Prin derularea proiectului, se încearcă formarea unei generații tinere de consumatori, conștientă de drepturile sale legitime, și o mai bună comunicare între participanți, transparență, oferirea unei viziuni asupra lumii profesionale, cunoașterea problemelor concrete ale societății, precum și  învățarea pluridisciplinară”, ține să sublinieze prof. Georgeta Sadoveanu, inspector școlar cu activitatea educativă . (Ov. D.)

În foto: economistele Anamaria David - premiul II, și Alina Gădălean -premiul III.


Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:36:08 Ora de vară a Europei de Est