Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Oamenii care dăruiesc nu vor fi niciodată săraci!”

Vernisajul expoziției „Anne Frank - o istorie pentru prezent”, în prezența ambasadorului Olandei

„Oamenii care dăruiesc nu vor fi niciodată săraci!”

Asociația Tikvah din Oradea, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a organizat miercuri, 2 aprilie 2014, la sediul bibliotecii, vernisajul expoziției itinerante internaționale „Anne Frank - o istorie pentru prezent”, realizată de Anne Frank House din Olanda. Evenimentul s-a bucurat de participarea Excelenței Sale, Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei în România.

Jurnalul și povestea Annei Frank
Expoziția a fost realizată cu sprijinul Claims Conference, Bernad Charitable Trust și Anne Frank House și va rămâne deschisă timp de două săptămâni; cele 32 de panouri cu imagini și text bilingv (în română și maghiară) prezintă istorie vie, trăită de Anne Frank și familia sa. Trista sa poveste a fost pusă și pe pelicula unui film documentar cutremurător, tradus în limba română cu concursul Asociației Tikvah Oradea, după cum aveam să aflăm de la dna Mariana-Emilia Teszler, președintele asociației, organizatorul principal și moderatorul evenimentului.
Expoziția vrea să informeze vizitatorii (între care și grupuri de elevi, cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, dar și studenți) despre Holocaust, despre viața și experiența de coșmar a Annei Frank (o fetiță evreică refugiată în Olanda) și a părinților săi. Vrea să arate că în societăți există diferențe culturale, etnice, religioase, politice între oameni, iar în multe țări, anumite grupuri se consideră superioare, desconsiderându-i și negându-i pe ceilalți, or acest lucru poate să ducă la excludere, persecuție, la discriminare, iar uneori chiar și la crimă, la genocid. Vrea să determine vizitatorii să se gândească la respect mutual, drepturile omului și democrație. Și mai vrea să spună un lucru: că nu este suficient ca drepturile omului să fie protejate de lege. Pentru că noi trăim într-un stat de drept și există legislație care protejează drepturile omului. Este extrem de important ca fiecare dintre noi să le cunoască, să le înțeleagă și să le respecte din convingere, a ținut să sublinieze dna Teszler, președintele asociației.
De la Oradea, expoziția itinerantă va ajunge la Cluj, Târgu Mureș, Zalău și  Timișoara.
„Dăruiește!” „Poți întotdeauna, întotdeauna, să dăruiești ceva”
După un film documentar cutremurător care a așternut o liniște de mormânt peste amfiteatru, am fost sensibilizați în chip special de câteva extrase din eseul „Dăruiește”, scris tot de Anne Frank.
„Cu toții ne naștem egali, respirând același aer și credem mulți dintre noi în același Dumnezeu. Bogățiile, puterea și faima durează doar câțiva ani. De ce ne agățăm cu atâta disperare de aceste lucruri trecătoare? De ce nu pot oamenii care au mai mult decât ar fi necesar să ofere resurse semenilor lor? De ce trebuie să sufere cineva puținii ani pe care îi petrece pe pământ? Noblețea umană nu se traduce în avere sau putere, ci în caracter și bunătate…Oferă un exemplu bun și nu va dura mult până când ceilalți îl vor urma. Astfel, din ce în ce mai mulți oameni vor deveni amabili și generoși… Ce minunat e că nimeni nu trebuie să aștepte, ci poate să înceapă chiar acum să schimbe lumea! Ce minunat e că oricine, bogat sau sărac, poate contribui la dreptate în lume! Majoritatea oamenilor caută dreptatea în locuri diferite și sunt nemulțumiți că rareori au parte de ea. Deschide-ți ochii, fii în primul rând onest în ceea ce privește propriile tale acțiuni; dăruiește tot ce poate fi dăruit. Poți întotdeauna, întotdeauna, să dăruiești ceva, chiar dacă e un simplu gest de prietenie sau amabilitate… Dăruiește și vei primi mult mai mult decât ai crede că este posibil. Dăruiește și dăruiește iar! Continuă să speri, să încerci, să dăruiești. Oamenii care dăruiesc nu vor fi niciodată săraci!... Dumnezeu a creat destule pentru fiecare dintre noi. Să începem să le împărțim în mod echitabil!”
Iată cum, o fetiță de 13 ani, a avut puterea să gândească, sensibilitatea și credința să exprime asemenea lucruri, peste care cei răi călcau cu bocancii, sfidând totul și ucigând idei, vise și oameni nevinovați: evrei, țigani, persoane cu dizabilități, minorități religioase, homosexuali, considerați inferiori și fără importanță pentru ei! A trebuit să se nască Anne Frank, această copilă frumoasă și inteligentă care a scris tot ceea ce a simțit în jurnalul și eseurile sale, într-un moment nefericit al existenței sale (trăind în ascunzătoare), cu frica în sân că în orice moment putea fi descoperită; Anne a fost unul dintre sutele de copii fără copilărie și fără de noroc!
„În Uniunea Europeană sunt încă multe lucruri de rezolvat, dar toți trăim în libertate”
La rândul său, ambasadorul Olandei, Excelența Sa Matthijs van Bonzel a făcut o radiografiere a acelor vremuri trăite de Anne Frank, refugiată în Olanda, amintind și despre un alt caz, asemănător, cazul unei fetițe de etnie romă, dar și cazul propriei sale familii, părinții Excelenței Sale trăiau în Indonezia, unde japonezii au închis oamenii în lagăre, iar bunicul Excelenței Sale nu a supraviețuit acestui tratament.
„Noi toți împărtășim aceste istorii, dar, de asemenea, noi toți împărtășim speranța cu care Anne Frank a scris acest jurnal; speranța pe care o exprimă acest jurnal. Þările din Uniunea Europeană încearcă să asigure o viață pentru toți cetățenii care să fie trăită altfel decât a fost trăită de predecesorii noștri. În Uniunea Europeană sunt încă multe lucruri de rezolvat, dar toți trăim în libertate. Pe voi, tânăra generație, vă așteaptă, de fapt, sarcina de a construi o Uniune Europeană mai bună și mai armonioasă pentru toți locuitorii”, a conchis, Excelența Sa, ambasadorul Olandei.
Vom încheia aceste rânduri îndemnându-vă să vizitați expoziția și să vizionați filmul documentar care se difuzează în fiecare zi de luni și joi, de la orele 11.00, 12.00 și 13.00.
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (57 de poze), accesează Galeria foto: „Oamenii care dăruiesc nu vor fi niciodată săraci!” 

Trimite email
sâmbătă, 18 mai 2024, 23:40:23 Ora de vară a Europei de Est