Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

„Oamenii care dăruiesc nu vor fi niciodată săraci!”

Vernisajul expoziției „Anne Frank - o istorie pentru prezent”, în prezența ambasadorului Olandei

„Oamenii care dăruiesc nu vor fi niciodată săraci!”

Asociația Tikvah din Oradea, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, a organizat miercuri, 2 aprilie 2014, la sediul bibliotecii, vernisajul expoziției itinerante internaționale „Anne Frank - o istorie pentru prezent”, realizată de Anne Frank House din Olanda. Evenimentul s-a bucurat de participarea Excelenței Sale, Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei în România.

Jurnalul și povestea Annei Frank
Expoziția a fost realizată cu sprijinul Claims Conference, Bernad Charitable Trust și Anne Frank House și va rămâne deschisă timp de două săptămâni; cele 32 de panouri cu imagini și text bilingv (în română și maghiară) prezintă istorie vie, trăită de Anne Frank și familia sa. Trista sa poveste a fost pusă și pe pelicula unui film documentar cutremurător, tradus în limba română cu concursul Asociației Tikvah Oradea, după cum aveam să aflăm de la dna Mariana-Emilia Teszler, președintele asociației, organizatorul principal și moderatorul evenimentului.
Expoziția vrea să informeze vizitatorii (între care și grupuri de elevi, cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani, dar și studenți) despre Holocaust, despre viața și experiența de coșmar a Annei Frank (o fetiță evreică refugiată în Olanda) și a părinților săi. Vrea să arate că în societăți există diferențe culturale, etnice, religioase, politice între oameni, iar în multe țări, anumite grupuri se consideră superioare, desconsiderându-i și negându-i pe ceilalți, or acest lucru poate să ducă la excludere, persecuție, la discriminare, iar uneori chiar și la crimă, la genocid. Vrea să determine vizitatorii să se gândească la respect mutual, drepturile omului și democrație. Și mai vrea să spună un lucru: că nu este suficient ca drepturile omului să fie protejate de lege. Pentru că noi trăim într-un stat de drept și există legislație care protejează drepturile omului. Este extrem de important ca fiecare dintre noi să le cunoască, să le înțeleagă și să le respecte din convingere, a ținut să sublinieze dna Teszler, președintele asociației.
De la Oradea, expoziția itinerantă va ajunge la Cluj, Târgu Mureș, Zalău și  Timișoara.
„Dăruiește!” „Poți întotdeauna, întotdeauna, să dăruiești ceva”
După un film documentar cutremurător care a așternut o liniște de mormânt peste amfiteatru, am fost sensibilizați în chip special de câteva extrase din eseul „Dăruiește”, scris tot de Anne Frank.
„Cu toții ne naștem egali, respirând același aer și credem mulți dintre noi în același Dumnezeu. Bogățiile, puterea și faima durează doar câțiva ani. De ce ne agățăm cu atâta disperare de aceste lucruri trecătoare? De ce nu pot oamenii care au mai mult decât ar fi necesar să ofere resurse semenilor lor? De ce trebuie să sufere cineva puținii ani pe care îi petrece pe pământ? Noblețea umană nu se traduce în avere sau putere, ci în caracter și bunătate…Oferă un exemplu bun și nu va dura mult până când ceilalți îl vor urma. Astfel, din ce în ce mai mulți oameni vor deveni amabili și generoși… Ce minunat e că nimeni nu trebuie să aștepte, ci poate să înceapă chiar acum să schimbe lumea! Ce minunat e că oricine, bogat sau sărac, poate contribui la dreptate în lume! Majoritatea oamenilor caută dreptatea în locuri diferite și sunt nemulțumiți că rareori au parte de ea. Deschide-ți ochii, fii în primul rând onest în ceea ce privește propriile tale acțiuni; dăruiește tot ce poate fi dăruit. Poți întotdeauna, întotdeauna, să dăruiești ceva, chiar dacă e un simplu gest de prietenie sau amabilitate… Dăruiește și vei primi mult mai mult decât ai crede că este posibil. Dăruiește și dăruiește iar! Continuă să speri, să încerci, să dăruiești. Oamenii care dăruiesc nu vor fi niciodată săraci!... Dumnezeu a creat destule pentru fiecare dintre noi. Să începem să le împărțim în mod echitabil!”
Iată cum, o fetiță de 13 ani, a avut puterea să gândească, sensibilitatea și credința să exprime asemenea lucruri, peste care cei răi călcau cu bocancii, sfidând totul și ucigând idei, vise și oameni nevinovați: evrei, țigani, persoane cu dizabilități, minorități religioase, homosexuali, considerați inferiori și fără importanță pentru ei! A trebuit să se nască Anne Frank, această copilă frumoasă și inteligentă care a scris tot ceea ce a simțit în jurnalul și eseurile sale, într-un moment nefericit al existenței sale (trăind în ascunzătoare), cu frica în sân că în orice moment putea fi descoperită; Anne a fost unul dintre sutele de copii fără copilărie și fără de noroc!
„În Uniunea Europeană sunt încă multe lucruri de rezolvat, dar toți trăim în libertate”
La rândul său, ambasadorul Olandei, Excelența Sa Matthijs van Bonzel a făcut o radiografiere a acelor vremuri trăite de Anne Frank, refugiată în Olanda, amintind și despre un alt caz, asemănător, cazul unei fetițe de etnie romă, dar și cazul propriei sale familii, părinții Excelenței Sale trăiau în Indonezia, unde japonezii au închis oamenii în lagăre, iar bunicul Excelenței Sale nu a supraviețuit acestui tratament.
„Noi toți împărtășim aceste istorii, dar, de asemenea, noi toți împărtășim speranța cu care Anne Frank a scris acest jurnal; speranța pe care o exprimă acest jurnal. Þările din Uniunea Europeană încearcă să asigure o viață pentru toți cetățenii care să fie trăită altfel decât a fost trăită de predecesorii noștri. În Uniunea Europeană sunt încă multe lucruri de rezolvat, dar toți trăim în libertate. Pe voi, tânăra generație, vă așteaptă, de fapt, sarcina de a construi o Uniune Europeană mai bună și mai armonioasă pentru toți locuitorii”, a conchis, Excelența Sa, ambasadorul Olandei.
Vom încheia aceste rânduri îndemnându-vă să vizitați expoziția și să vizionați filmul documentar care se difuzează în fiecare zi de luni și joi, de la orele 11.00, 12.00 și 13.00.
Moise-Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (57 de poze), accesează Galeria foto: „Oamenii care dăruiesc nu vor fi niciodată săraci!” 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 11 June 2023