Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul județean „Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari”, ediția a II-a

Vineri, de Ziua Grădiniței „Voinicel”

Simpozionul județean „Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari”, ediția a II-a

Grădinița Nr. 27 „Voinicel”, structură a Colegiului Național „Iosif Vulcan” din Oradea, și-a sărbătorit, vineri (4 aprilie 2014), ziua, în cadrul celei de-a II-a ediții a simpozionului județean „Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari”.

„Grădinița funcționează în această clădire din 4 aprilie 1977, deci, de 37 de ani, urmând Grădiniței „Înfrățirea”, înființată în 1955, ne-a spus doamna director Georgeta Druța.
Anul trecut ne-am gândit să legăm de ziua grădiniței un alt eveniment drag nouă, un simpozion județean, care a depășit mult granițele județului. Simpozionul se află la cea de-a doua ediție și tratează o temă „la modă” și de mare impact „Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari”.
La cele două secțiuni ale sale, simpozionul a înregistrat un succes nesperat. Cele 48 de povestiri, 17 poezii și 17 jocuri create de educatoare au fost publicate într-o carte (auxiliar didactic), iar la cea de-a doua secțiune, la concursul de desene, am primit peste 200 de lucrări din tot județul, dar și din alte județe: Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Slobozia - județul Ialomița”.
„Ani de zile cadrele didactice s-au focalizat foarte mult pe dezvoltarea competențelor cognitive”
La ediția de vineri a simpozionului, coordonatorii manifestării, doamnele prof. Natalia Coroiu și Ioana Mihuț, au avut bucuria de a avea alături reprezentați ai partenerilor și doi invitați îndrăgiți, lect. univ. dr. Marius Drugaș și Ioana Omuț – Cherecheanu. În abordarea temei, Marius a adus exemple concrete, între care unul întâlnit pe stradă, care l-a marcat profund, dar având satisfacția că în final copilul a învins. Ioana, deși recunoaște că și până acum educatoarele s-au preocupat de educația socio-emoțională a copiilor, ține să sublinieze faptul că „ani de zile cadrele didactice s-au focalizat foarte mult pe dezvoltarea competențelor cognitive. Cel puțin în clasele primare, am văzut că asta era preocuparea numărul unu: socotit, toate metodele de rezolvare a problemelor, cât mai multe teste, 10.000 de culegeri…Conform studiilor, se știe, foarte bine, că nu inteligența cognitivă sau competențele cognitive ne asigură neapărat succesul în viață. Cunoaștem foarte mulți care sunt foarte docți în domeniul în care s-au format și cu toate acestea eșuează. Nu sunt capabili să întrețină relații funcționale cu cei din jur, poate nu reușesc să aibă un partener de viață mult timp. La serviciu au destul de multe probleme… De aici, importanța aceasta a dezvoltării socio-emoționale, care, se spune că e bine să se facă în perioada preșcolară pentru că aceasta este perioada de achiziții fundamentale, la nivel cognitiv, social, emoțional, motric. Acum, de când o am pe Lea (fetița ei), văd puțin altfel lucrurile și nici nu mai știu ce să spun despre dezvoltarea socio-emoțională. Din ceea ce am citit și am văzut, îmi dau seama că este extrem de importantă inclusiv perioada intrauterină. Modul în care naști, ce se întâmplă apoi, alăptezi, nu alăptezi, cine e lângă copil, cum se soluționează diferite probleme în familie înainte de a merge la grădiniță”…
Andra, Andrea și Petra – premiul I
Vizitând expoziția cu lucrări, doamna director Georgeta Druța a ținut să ne prezinte trei dintre lucrările pe care juriul le-a cotat ca fiind premiul I, în prima fază „pentru că jurizarea va continua și după simpozion”, a dorit să ne asigure doamna director. Așadar, deocamdată, premiul I: Andra Marinău, de la Grădinița Nr. 44, educatoare Lucia Caciora; Kalmar Andrea, Grădinița Nr. 47, ed. Biro Sara; Corbuț Petra Rebeca, Grădinița Nr. 47, ed. Þurcaș Valeria.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul județean „Dezvoltarea socio-emoțională a copiilor preșcolari”, ediția a II-a.

Trimite email
sâmbătă, 3 mai 2025, 20:50:46 Ora de vară a Europei de Est