Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Inginerie Electronică și Telecomunicații la Universitatea din Oradea

În atenția ABSOLVENÞILOR, astăzi, vă prezentăm

Inginerie Electronică și Telecomunicații la Universitatea din Oradea

Absolvirea bacalaureatului oferă elevilor prilejul de a studia la o universitate dinamică și în plină dezvoltare, așa cum este și cazul Universității din Oradea.

„Electronică Aplicată” și „Rețele și Software de Telecomunicații”
În acest context, Departamentul de Electronică și Telecomunicații al Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Universitatea din Oradea, oferă celor interesați de dezvoltarea unei cariere profesionale într-un domeniu de top posibilitatea de a urma studiile la programele de studii de licență: „Electronică Aplicată” și „Rețele și Software de Telecomunicații”.
Programul de studii „Electronică Aplicată” funcționează la Universitatea din Oradea din anul universitar 1990-1991, cu acreditare din anul 1998.
Programul de studii „Rețele și Software de Telecomunicații” a fost acreditat recent și este organizat începând cu anul 2006.
De-a lungul celor peste 20 ani de școală academică în domeniul electronicii la Oradea, cadrele didactice și foștii absolvenți dezvoltă în permanență parteneriate, întrucât cei mai mulți dintre absolvenții Departamentului de Electronică și Telecomunicații lucrează la companii de profil din zonă, cu specific electronic și de telecomunicații: Connectronics, Celestica, Plexus, Romtelecom, RDS-RCS, Alien Concept, Onaxa, Nexia Oradea.
Grupurile de cercetare din cadrul departamentului colaborează cu cercetători ai universităților din Timișoara, București, Cluj-Napoca, dar și din străinătate (din Lyon, Reims, Poitiers, Clermont-Ferrand, din Franța, din Atena – Grecia, din Budapesta – Ungaria și din Kosice – Slovacia). În mod periodic, la Oradea sunt invitați profesori de la universități din București, Timișoara și Cluj-Napoca pentru prelegeri de specialitate.
Departamentul este implicat în granturi de cercetare naționale și internaționale (PNCDI, Phare, Programul Cadru 7, LLP, HURO, POSDRU etc).
Obiectivele acestor programe de studii din cadrul Departamentului de Electronică și Telecomunicații sunt:
*dezvoltarea competențelor necesare studenților pentru a proiecta, optimiza și implementa aplicații din radiocomunicații, decizie și estimare în teoria informației, prelucrarea semnalelor, comunicații mobile, rețele numerice integrate, transmisii telefonice, protocoale de telecomunicații, software de telecomunicații, etc;
*cunoașterea modului de realizare a comunicațiilor de date și a suportului necesar transmisiei acestora;
*însușirea principiilor constructive, de utilizare, proiectare și testare a echipamentelor electronice și de telecomunicații;
*cunoașterea și dezvoltarea aplicațiilor software specifice electronicii aplicate și telecomunicațiilor;
 Cooperarea cu facultăți de profil din țară și străinătate cât și cu unități economice contribuie la deschiderea orizontului profesional al viitorilor absolvenți. Aceștia pot participa la unele proiecte de echipă, își pot forma o concepție despre educația profesională continuă văzută ca o necesitate, nu ca obligație.
Există un sprijin reciproc între mediul socio-economic și departament, cel care îi furnizează resursele umane. La rândul lor, companiile au ușile deschise pentru studenții departamentului, care își desfășoară orele de practică în cadrul acestor companii și chiar sunt încurajați să-și ia teme pentru lucrările lor de licență, cu finalizare și aplicabilitate în respectivele companii.
Studenții de la programele de studii Electronică aplicată și Rețele și Software de Telecomunicații sunt evaluați la examenele de licență nu doar de profesorii din facultate, ci și de reprezentanții companiilor de profil. La examenul de licență din iulie 2013 au participat reprezentanții ai Plexus, Celestica, Connectronics, Continental Automotive Timișoara, cea din urmă companie fiind pentru prima oară prezentă la un astfel de examen la Oradea.
În cazul în care studenții își aleg, pentru proiectul de diplomă sau pentru lucrarea de disertație, subiecte propuse de companiile menționate, ei sunt coordonați în realizarea lucrărilor respective de un cadru didactic din departament și de un inginer al companiei. Aceste lucrări de finalizare a studiilor se realizează pe fluxul tehnologic al companiilor, subiectele alese fiind cu aplicabilitate tehnologică practică. În acest mod studenții iau contact cu firmele care în viitor i-ar putea angaja.
Totodată studenții participă la cursuri și laboratoare organizate la sediul companiilor Celestica și Plexus, utilizând aparatura și echipamentele acestora. Colaborarea dintre departament și companiile de profil a dus și la dotarea cu mobilier și echipamente a unor laboratoare ale departamentului. Ultimul eveniment de acest fel a avut loc la începutul anului universitar 2013-2014, când s-a inaugurat un laborator de aplicații electronice, realizat cu sprijinul financiar și logistic al companiei Celestica printr-o investiție de 15.000 Euro.
Celestica este o companie multi-națională producătoare de componente pentru echipamente electronice, cu sediul în Canada. O dovadă a faptului că această companie oferă studenților oportunități de angajare o constituie evenimentul ce a avut loc la finele anului trecut, când Vicepreședintele Global & East-Europe Operations și General Manager al Celestica România, Robert Schormans, le-a vorbit studenților prezenți la întâlnirea din 17.12.2013 despre competențele necesare angajării pe piața forței de muncă, despre nevoia adaptabilității, a curajului, despre succesul unei companii: „Pentru mine este vorba despre modul în care se poate crea valoare pentru clienți. Nu este de ajuns să construiești un produs, ci este nevoie și să îl faci pe clientul tău să aibă succes. Devotamentul vostru pentru succesul clientului trebuie să fie de maximă importanță. Pe lângă toate acestea avem nevoie de curaj și să răspundem tuturor provocărilor.”
Compania Plexus folosește un model de servicii unic pentru a transforma concepte în produse de marcă. Plexus inovează dezvoltând produse care integrează servicii de: conceptualizare, proiectare, fabricare, comercializare și susținere. Clienții Plexus beneficiază de bogata lor experiență în administrarea proiectelor atât de dimensiuni mici și medii, cât și a celor care dezvoltă produse de înaltă complexitate. 
Pentru dezvoltarea și susținerea performanțelor profesionale ale celor mai buni studenți de la programele de studii amintite, compania Plexus oferă burse de studii de 4.000 RON pe semestru, iar Celestica de 2.500 RON pe semestru.
Studenții din anii II și III ai specializării Rețele și Software de Telecomunicații vor efectua în semestrul al II-lea al anului universitar 2013-2014, unele lucrări de laborator de la disciplinele: „Prelucrarea și analiza imaginilor”, respectiv „Instrumentație Electronică de Măsurare”, la compania Plexus. 
O reuniune inițiată de Departamentul de Electronică și Telecomunicații a avut loc în 26.11.2013 în cadrul căreia reprezentanții Connectronics România (șeful departamentului Tehnologic Connect Group, dr. Peter Verrept) au prezentat studenților din anii I-IV, de la programele de studii Electronică Aplicată și Rețele și Software de Telecomunicații, oportunitățile de dezvoltare profesională în cadrul firmei lor. Connectronics România este parte a companiei belgiene Connect Group și dorește să deschidă un nou departament în Oradea pe segmentul de tehnologie, care va implica activități de design/layout și test development. Pentru a se familiariza cu activitățile companiei se dorește inițierea de cursuri practice în cadrul companiei din Oradea. Studenții noștri își desfășoară deja practica în cadrul firmei, iar Connectronics România este parte în Comisia de Calitate a facultății, prin managerul de operațiuni Octavian Mălan, absolvent al primelor generații ale specializării Electronică Aplicată.
Cea mai nouă companie interesată de studenții de la specializările Electronică Aplicată și Rețele și Software de Telecomunicații din Oradea este Emerson, care la finalul anului 2013, a participat prin reprezentanții săi la o întâlnire cu cadrele didactice ale departamentului.
Acest prim contact a urmărit crearea unei baze de pornire pentru un parteneriat orientat pe promovarea tehnologiilor actuale din domeniul electronicii de putere și a procesării inteligente a energiei electrice.
Studenții noștri pot beneficia de burse de studiu în străinătate prin intermediul programului ERASMUS+, dar participă și la activități de tip EXCHANGE  în alte centre universitare din țară, la programe de studii similare. Aceste acțiuni sunt organizate și coordonate de ligile studenților de la „Electronică și Telecomunicații” din toată țara și au suportul tuturor facultăților și departamentelor de profil. În fiecare semestru, pe durata unei săptămâni, în lunile noiembrie și martie, studenții au oportunitatea să-și desfășoare activitățile didactice din orar într-un alt centru universitar (București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Sibiu, Alba-Iulia). În același timp, pe durata săptămânilor respective, la programele de studii Electronică Aplicată și Rețele și Software de Telecomunicații de la Oradea pot să-și desfășoare activitățile studenți din centrele menționate.
Obiectivul acestor acțiuni este de a promova ideea de mobilitate națională în rândul studenților și de a oferi studenților șansa să experimenteze mediul academic și viața socio-culturală din alte centre universitare. Experiența pe care studentul o poate acumula pe plan academic sau social în această perioadă este una importantă pentru că oferă acestuia un termen de comparație între facultăți de același profil. Un alt obiectiv al acestui proiect este șansa de a experimenta o altă abordare asupra materiilor studiate în curricula actuală sau a unor materii diferite.
În contextul susținerii dezvoltării profesionale a viitorilor ingineri, Guvernul României a emis un ordin interministerial publicat în 10.09.2013 în Monitorul Oficial, care cuprinde lista absolvenților de inginerie, care beneficiază de scutiri de impozit, dacă sunt îndeplinite cumulativ câteva condiții. Una dintre aceste condiții face referire la obținerea unei diplome în specializarea Electronică, Electronică aplicată, Electronică și Telecomunicații, Comunicații.
Descrierea activităților Departamentului de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității din Oradea este prezentată la adresa:      www.etc-oradea.org

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 20:03:37 Ora de vară a Europei de Est