Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua porților deschise la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”

Marți

Ziua porților deschise la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”

Marți, 8 aprilie 2014, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” a fost gazda unor serii de activități desfășurate în cadrul săptămânii „Școala altfel”, sub egida „Ziua porților deschise”.

Pe parcursul zilei, atât conducerea școlii cât și cadrele didactice au primit la sediul școlii de pe str. C. Brâncoveanu absolvenți ai clasei a VIII-a de la diferite școli din oraș și județ care au vizitat atelierele și laboratoarele școlii și au asistat sau chiar au interacționat cu elevii școlii într-o varietate de activități propuse.
Astfel, la cabinetul de legislație rutieră, sub coordonarea prof. Negrean Alexandrina Simona și prof. Postole Gretta au avut loc activități de simulare-auto, exerciții de conducere, efectuarea unor ornamente de Paște din sârmă în formă de găină și suporturi din sârmă pentru ouăle de Paște, precum și realizarea unor roboței – mașinuță, ladybug și microbug încasetat. Profesorii coordonatori și ceilalți profesori implicați – Goga Ioan și Urdea Elena – au monitorizat implicarea elevilor din toate clasele de mecanică din școală și i-au încurajat și pe vizitatori să se implice în aceste activități antrenante.
În cele două saloane de estetică s-au realizat coafuri și lucrări de fantezie, în armonie cu coafurile executate, precum și manichiură și machiaje diferite. Celor prezenți li s-au explicat diferitele tehnici de coafură și unii invitați au profitat de ocazie și au fost coafați, tunși sau li s-a efectuat o manichiură deosebită de către elevii clasei a IX-a B, a X-a C și a XI-a B. Activitățile din salonul I de coafură au fost coordonate de maistrul Crișan Csilla și prof. Sabău Elisabeta, iar la salonul II, activitățile s-au desfășurat sub îndrumarea maistrului Abrudan Luminița și a prof. Sipos Marta.
O altă activitate derulată, de această dată în laboratorul de gastronomie a fost realizarea de dulciuri de bucătărie și gustări – clătite, plăcinte și fursecuri de către elevii clasei a IX-a A, împreună cu elevii invitați. Maistrul Ciurez Virginia, coordonatorul activității, prof. Bogojel Otilia și  prof. Pop Marina s-au asigurat că toți cei invitați savurează din bunătățile preparate. Totodată, în salonul de tehnici de servire, elevii clasei a XII-a C, de la profilul organizator-banqueting au aranjat o masă festivă pentru a-și demonstra calitățile specifice profilului lor.
La atelierul de tâmplărie, coordonatorii prof. Clitan Dumitru și Chioran Pompei au îndrumat elevii clasei a XI-a C și au organizat o expoziție cu produse de artizanat și sculptură, constând în casete sculptate, rame tablouri, imitând parțial coaja lemnului, farfurii artizanale, oglinzi și figurine (ciobănaș și gheișă). De asemenea, pe secțiuni din lemn tăiat transversal s-au executat picturi cu anotimpul primăvara și toamna. Tablourile au fost executate din piese puzzle, urmând apoi să fie înrămate.
La atelierul mecanic,, sub coordonarea prof. de instruire practică Chiriac Fănel s-a realizat activitatea demonstrativ-practică  de montare și demontare a motorului, precum și explicarea rolului și a funcționării părților componente ale acestuia elevilor clasei a X-a A.
Atelierele de textile au fost și ele inundate de vizitatori curioși. Aceștia au asistat la realizarea de haine din materiale reciclabile și la ornamente de Paște – activitate coordonată de prof. Simona Lăcătușu și prof. Olar Cristina, în laboratorul de industrie textilă, iar maistrul Vicaș Ana a realizat împreună cu elevii școlii și invitații  papioane din mătase la atelierul de croitorie. Prof. Varga Violeta și prof. Koka Camelia au derulat ateliere de creație pe teme pascale efectuând picturi pe figurine de ghips, mandale în vederea realizării unor ghirlande precum și felicitări din origami.
Nici profesorii de discipline teoretice nu s-au lăsat mai prejos. În cadrul unui atelier de lucru, profesorii de limbi moderne Bungău Angela, Chișiu Ramona și Holhoș Felicia au stimulat interacțiunea lingvistică a elevilor clasei a XII-a B, într-o activitate de învățare non-formală cu titlul „Identitate națională britanică și franceză – stereotipuri culturale și iconuri naționale”. S-a urmărit stimularea achiziției lingvistice a elevilor prin implicarea acestora în activități interactive precum: prezentarea de materiale multimedia pe tema francofoniei, audiții melodii reprezentative pentru cele două națiuni, rezolvare de puzzle-uri, ghicitori și cuvinte încrucișate. La finalul activității s-au expus produsele finale ale activității - cele două colaje realizate de echipele de elevi, colaje care  ilustrează specificul național al Franței și al Marii Britanii.
Tot într-o atmosferă relaxată și cu accente practice și-au desfășurat activitatea și prof. Teușdea Alexandrina, prof. Maszarik Dorin și inginer Moț Adrian. Aceștia au dorit să pună în practică cunoștințele teoretice învățate la clasă și au efectuat următoarele experimente: electroliza sulfatului de cupru, circuite electrice din portocale și cartofi, experimentul cu mașina Van der Graff și mici construcții de mașini propulsate de baloane cu aer.
Toți cei implicați în activitățile derulate au constatat impactul pozitiv al acestor activități educative non-formale asupra elevilor, care au interacționat cu profesorii lor, precum și cu colegii din alte școli. Feedback-ul oaspeților a fost, de asemenea, unul favorabil, viitorii liceeni integrându-se cu succes în mijlocul colegilor mai mari.
Director,
prof. ec. dr. Răzvan Vonea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua porților deschise la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:13:56 Ora de vară a Europei de Est