Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Ziua porților deschise la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”

Marți

Ziua porților deschise la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”

Marți, 8 aprilie 2014, Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” a fost gazda unor serii de activități desfășurate în cadrul săptămânii „Școala altfel”, sub egida „Ziua porților deschise”.

Pe parcursul zilei, atât conducerea școlii cât și cadrele didactice au primit la sediul școlii de pe str. C. Brâncoveanu absolvenți ai clasei a VIII-a de la diferite școli din oraș și județ care au vizitat atelierele și laboratoarele școlii și au asistat sau chiar au interacționat cu elevii școlii într-o varietate de activități propuse.
Astfel, la cabinetul de legislație rutieră, sub coordonarea prof. Negrean Alexandrina Simona și prof. Postole Gretta au avut loc activități de simulare-auto, exerciții de conducere, efectuarea unor ornamente de Paște din sârmă în formă de găină și suporturi din sârmă pentru ouăle de Paște, precum și realizarea unor roboței – mașinuță, ladybug și microbug încasetat. Profesorii coordonatori și ceilalți profesori implicați – Goga Ioan și Urdea Elena – au monitorizat implicarea elevilor din toate clasele de mecanică din școală și i-au încurajat și pe vizitatori să se implice în aceste activități antrenante.
În cele două saloane de estetică s-au realizat coafuri și lucrări de fantezie, în armonie cu coafurile executate, precum și manichiură și machiaje diferite. Celor prezenți li s-au explicat diferitele tehnici de coafură și unii invitați au profitat de ocazie și au fost coafați, tunși sau li s-a efectuat o manichiură deosebită de către elevii clasei a IX-a B, a X-a C și a XI-a B. Activitățile din salonul I de coafură au fost coordonate de maistrul Crișan Csilla și prof. Sabău Elisabeta, iar la salonul II, activitățile s-au desfășurat sub îndrumarea maistrului Abrudan Luminița și a prof. Sipos Marta.
O altă activitate derulată, de această dată în laboratorul de gastronomie a fost realizarea de dulciuri de bucătărie și gustări – clătite, plăcinte și fursecuri de către elevii clasei a IX-a A, împreună cu elevii invitați. Maistrul Ciurez Virginia, coordonatorul activității, prof. Bogojel Otilia și  prof. Pop Marina s-au asigurat că toți cei invitați savurează din bunătățile preparate. Totodată, în salonul de tehnici de servire, elevii clasei a XII-a C, de la profilul organizator-banqueting au aranjat o masă festivă pentru a-și demonstra calitățile specifice profilului lor.
La atelierul de tâmplărie, coordonatorii prof. Clitan Dumitru și Chioran Pompei au îndrumat elevii clasei a XI-a C și au organizat o expoziție cu produse de artizanat și sculptură, constând în casete sculptate, rame tablouri, imitând parțial coaja lemnului, farfurii artizanale, oglinzi și figurine (ciobănaș și gheișă). De asemenea, pe secțiuni din lemn tăiat transversal s-au executat picturi cu anotimpul primăvara și toamna. Tablourile au fost executate din piese puzzle, urmând apoi să fie înrămate.
La atelierul mecanic,, sub coordonarea prof. de instruire practică Chiriac Fănel s-a realizat activitatea demonstrativ-practică  de montare și demontare a motorului, precum și explicarea rolului și a funcționării părților componente ale acestuia elevilor clasei a X-a A.
Atelierele de textile au fost și ele inundate de vizitatori curioși. Aceștia au asistat la realizarea de haine din materiale reciclabile și la ornamente de Paște – activitate coordonată de prof. Simona Lăcătușu și prof. Olar Cristina, în laboratorul de industrie textilă, iar maistrul Vicaș Ana a realizat împreună cu elevii școlii și invitații  papioane din mătase la atelierul de croitorie. Prof. Varga Violeta și prof. Koka Camelia au derulat ateliere de creație pe teme pascale efectuând picturi pe figurine de ghips, mandale în vederea realizării unor ghirlande precum și felicitări din origami.
Nici profesorii de discipline teoretice nu s-au lăsat mai prejos. În cadrul unui atelier de lucru, profesorii de limbi moderne Bungău Angela, Chișiu Ramona și Holhoș Felicia au stimulat interacțiunea lingvistică a elevilor clasei a XII-a B, într-o activitate de învățare non-formală cu titlul „Identitate națională britanică și franceză – stereotipuri culturale și iconuri naționale”. S-a urmărit stimularea achiziției lingvistice a elevilor prin implicarea acestora în activități interactive precum: prezentarea de materiale multimedia pe tema francofoniei, audiții melodii reprezentative pentru cele două națiuni, rezolvare de puzzle-uri, ghicitori și cuvinte încrucișate. La finalul activității s-au expus produsele finale ale activității - cele două colaje realizate de echipele de elevi, colaje care  ilustrează specificul național al Franței și al Marii Britanii.
Tot într-o atmosferă relaxată și cu accente practice și-au desfășurat activitatea și prof. Teușdea Alexandrina, prof. Maszarik Dorin și inginer Moț Adrian. Aceștia au dorit să pună în practică cunoștințele teoretice învățate la clasă și au efectuat următoarele experimente: electroliza sulfatului de cupru, circuite electrice din portocale și cartofi, experimentul cu mașina Van der Graff și mici construcții de mașini propulsate de baloane cu aer.
Toți cei implicați în activitățile derulate au constatat impactul pozitiv al acestor activități educative non-formale asupra elevilor, care au interacționat cu profesorii lor, precum și cu colegii din alte școli. Feedback-ul oaspeților a fost, de asemenea, unul favorabil, viitorii liceeni integrându-se cu succes în mijlocul colegilor mai mari.
Director,
prof. ec. dr. Răzvan Vonea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua porților deschise la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 18 decembrie 2018

Poza zilei

Drumul bihorenilor la Alba Iulia

Revista ,,OviDan" nr. 197 cuprinde însemnări, gânduri, impresii, versuri și fotoreportaje despre Drumul bihorenilor la Alba Iulia, în 24 și 25 noiembrie 2018, acțiune organizată de Uniunea ,,Vatra Românească", Filiala Bihor, din inițiativa prim-vicepreședintelui Ioan Chivari.
Revista a ieșit pentru prima oară în 20 de pagini, din care patru pagini color.