Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Votează! Contează!

La Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea

Votează! Contează!

Vineri, 11 aprilie 2014, în cadrul programului „Să știi mai multe, să fii mai bun” s-a desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea activitatea „Votează! Contează!”, coordonată de d-na profesoară Florea Camelia Simona.

Prin această activitate s-a urmărit responsabilizarea elevilor și părinților acestora în ceea ce privește participarea la alegerile europarlamentare din 25 mai. La discuții au luat parte dna Ana Angela Pop din partea Uniunii Femeilor din județul Bihor, dl conf. univ. dr. Vasile Creț, Universitatea AGORA, două studente voluntare din partea Europe Direct, directoarea adjunctă a Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, dna prof. Lezeu Eugenia, dna Șora Silvia, profesoară de istorie de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Beiuș și dl Maurice Sikes, cetățean  american. Alături de invitați s-a aflat și primarul comunei Remetea, dl Ștefănică Adrian, care a apreciat colectivul de cadre didactice  pentru inițiativa unei astfel de activități, precum și pentru proiectele internaționale derulate în ultimul an în școală.
Dl director Copil Ionel Stelian a adresat invitaților un cuvânt de bun venit și a prezentat scopul activității: prezentarea proiectelor europene în care este implicată școala și promovarea participării la alegerile europarlamentare.
Dna profesoară Florea Camelia a prezentat proiectul internațional ACES, „WE ARE DIFFERENT, BUT WE THINK AND FEEL ALIKE” care tocmai s-a încheiat și a cărui diseminare a avut loc la Senec, în Slovacia. Au participat în jur de 300 de  profesori și elevi din peste 100 de școli din 15 țări europene. La ceremonia de înmânare a premiilor au luat parte reprezentanți ai ministerelor țărilor participant, dl  ministru al învățământului din Slovacia, reprezentanți ai organizației Interkulturelles Zentrum, VCELI DOM din Austria și fundația Erste. Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea a primit distincția care o atestă  ca făcând parte din comunitatea școlilor ACES. Dna profesoară Fuciu Cristina Laura, coordonatoarea proiectului multilateral Comenius TOGETHER WE MAKE THE WAY a subliniat scopul și obiectivele proiectului, precum și importanța lui pentru elevi, profesori  și comunitatea locală. În cadrul acestui proiect sunt 7 școli partenere, din 7 țări: România, Italia, Spania, Slovacia, Polonia, Turcia și Bulgaria. Proiectul se derulează pe o perioadă de doi ani, iar grantul acordat este în valoare de 24 000 euro.
În continuare, fiecare invitat a reliefat rolul Parlamentului European și necesitatea participării la alegerile din 25 mai. Dl conf. univ. dr. Vasile Creț a evidențiat importanța acestui act civic pentru noi ca și cetățeni ai Europei. Dna Ana Angela Pop a făcut un apel la femeile din sală, a încurajat tinerii  să se implice, pentru că de ei depinde viitorul nostru ca și popor. Dna profesoară Lezeu Eugenia a reamintit virtuțile creștine și, așa cum  Mântuitorul a spus să i se dea Cezarului ce e al lui, tot la fel și noi avem datoria morală să ne exercităm  dreptul  la vot, ca o responsabilitate civică a fiecăruia. Dna prof. Șora Silvia a făcut o incursiune în istorie și a reamintit înființarea Uniunii Europene, prezentând Parlamentul ca fiind cea mai importantă instituție europeană. Dânsa a încurajat tinerii să înțeleagă necesitatea participării la evenimentele sociale. Dra  Cotuna Denisa  și dra Simona Teodora Avram  din partea Europe Direct au subliniat șansa uriașă pe care o au tinerii români de a studia în țări europene, iar apelul lor s-a adresat în primul rând celor tineri: „Trebuie să vă implicați. Europa are nevoie de  voi!” Dl Maurice Sikes a accentuat ideea că  votul nostru, al fiecăruia, contează. Cu o experiență vastă, de cetățean american, care a participat la toate acțiunile electorale din țara sa, dânsul a explicat cum un singur vot poate face diferența.
În continuare, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Remetea au participat la un concurs pe teme europene. Pe parcursul celor patru probe (cultură generală, desen, dans și muzică), cele patru echipe au dovedit  că Europa nu are granițe când e vorba de exprimarea artistică. Elevii au avut răspuns la întrebări legate de Uniunea Europeană și instituțiile acesteia, au desenat, au cântat în limba engleză și au dansat dansuri specifice diferitelor țări europene.
Chiar dacă elevii de gimnaziu nu vor vota la 25 mai, promovarea spiritului civic este un obiectiv permanent, iar Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, dascăli și elevi deopotrivă, înțeleg  că a fi european înseamnă a te implica, a dovedi responsabilitate și seriozitate. Europa e a noastră, a tuturor, ne dorim să facem parte din ea și suntem în măsura în care înțelegem transmiterea valorilor europene.
Prof. Camelia Florea
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:01:48 Ora de vară a Europei de Est