Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Învățăm să dăruim” - acțiune de voluntariat la Grădinița Nr. 2 - „Armonia” Marghita

În cadrul săptămânii „Școala altfel”

„Învățăm să dăruim” - acțiune de voluntariat la Grădinița Nr. 2 - „Armonia” Marghita

În cadrul săptămânii „Școala altfel” - „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, am desfășurat multe activități printre care și acțiunea de voluntariat, intitulată sugestiv „Învățăm să dăruim”.

Analizând realizările din cadrul săptămânii  „Școala altfel”, constatăm că fiecare zi a adus ceva nou în viața preșcolarilor noștri.
Luni (7 aprilie 2014), Minte sănătoasă în corp sănătos” – activități practic-gospodărești, jocuri de mișcare, întreceri sportive și evaluarea parțială a proiectului național Viața”, de promovare a unei alimentații sănătoase.
Marți - „Prietenii naturii”, acțiuni de plantare de flori și pomi fructiferi în curtea grădiniței, precum și activități de ecologizare a spațiilor verzi din grădiniță.
Miercuri - „Din suflet de copil”, activitate de voluntariat: donare de jucării, hăinuțe, rechizite din partea preșcolarilor, a familiilor acestora și a personalului din Grădinița Nr. 2 - „Armonia” Marghita.
Joi - „Învățăm să trăim împreună”(Așa-i portul pe la noi), activități de evaluare anuală a proiectului de parteneriat De pe plaiuri bihorene”, cu grădinițele din Berettyoujfalu (ateliere de lucru cu tema Obiceiuri și tradiții, dansuri populare).
Vineri - „În lumea poveștilor”, activități culturale, ateliere de creație, dramatizări.
Dar, de departe, cea mai împlinită este acea zi în care am reușit să aducem un zâmbet pe chipul unor copii, prin efortul comun al educatoarelor, copiilor, părinților, comunității, prin care i-am învățat pe copii importanța gestului de a dărui.
Deci, ziua de miercuri, 9 aprilie, a fost o zi specială, intitulată „Din suflet de copil”,  în care am pus bazele unui parteneriat de voluntariat cu o fundație ce stă în sprijinul copiilor nevoiași, Fundația „Smiles” Oradea, la inițiativa noii noastre colege,  prof. Oros Cristina, care este voluntar activ al acestei asociații. Mesagera Fundației „Smiles”, dna Hava Maria, a preluat pachetele cu microbuzul fundației și ne-a făcut bucuria de a lăsa câteva gânduri și impresii în Cartea de onoare a grădiniței.
Suntem o mână de fete inimoase, educatoare, îngrijitoare, asistenta, așa îmi place mie să spun despre colectivul grădiniței noastre, pe care generic am  denumit-o „Armonia”: Doina, Ana Maria, Ioana M., Carmen, Ioana C., Dana S., Eugenia, Nadia, Dana R., Cristina, Claudia, Elisabeta, Marcela, Edina, Szidonia.
Prin specificul muncii noastre, îi învățăm pe copii să fie buni, să-i respecte pe cei din jur, să ajute, să trăiască în armonie unii cu alții. Și pentru a ne realiza scopul avem activități specifice, cuprinse în curriculum, conform particularităților de vârstă ale copiilor (povestiri, lecturi după imagini, prezentări PPT, jocuri de rol, convorbiri etc), dar  am simțit că e nevoie să punem în practică tot ce am învățat la activități. Așa s-a născut ideea ca în săptămâna „Școala altfel!”, să facem și noi ceva altfel, să învățăm să dăruim. La această vârstă, copiii se despart cu greu de hăinuțele și jucăriile lor, de aceea le-am cerut părinților să ne fie alături, să le explicăm împreună că alți copii au nevoie de ajutorul nostru. Părinții au îmbrățișat imediat această idee și s-au implicat activ și afectiv în realizarea ei, alături de copii:  au colectat hăinuțe și jucării, le-au ambalat în cutii, au scris numele copiilor pe ele, au transmis mesaje pentru acei copii.  Unii părinți au donat și alimente, care cu siguranță că au fost binevenite, mai ales acum, în preajma sărbătorilor de Paști. A fost muncă în echipă! Păcat că emoțiile și trăirile acelor zile de lucru nu pot fi transmise prin cuvinte! Numărul cutiilor a crescut de la o zi la alta și am ajuns ca în ziua acțiunii să avem câte un munte de cutii în mijlocul fiecărei săli de grupă, cutii mari, cutii mici, colorate, frumos ornate, care așteptau să fie ridicate și dăruite copiilor. Și au fost nesperat de multe, au umplut o dubiță.  Povestea acestor cutii nu s-a oprit aici, ea a continuat cu drumul lor lung spre o altă grădiniță de copii, unde o mână de copii le-au așteptat cu sufletul la gură. Ele  au adus zâmbetul pe fețele copiilor și bucurie în sufletele lor, ale copiilor aflați în grija Fundației Smiles - Oradea, de la Grădinița Smiles din Tileagd.
A fost o simplă acțiune de voluntariat, care a pornit din suflet și a alinat suferința altor suflete, cu un simplu gest de dăruire, dar deseori, antrenați în tot felul de treburi cotidiene, în rutina zilnică, uităm cât de important este  pentru sufletul nostru și al celor din jur, să  facem un bine, să ajutăm, să dăruim un zâmbet, să arătăm că ne pasă.
Acțiunea noastră a fost poate o picătură într-un ocean de nevoi, dar dacă știm că astfel reușim să alungăm măcar o parte din ele și să schimbăm în bine viața cuiva, asta ne motivează să perseverăm. Cu siguranță, vom reveni cu alte astfel de acțiuni în care copii, părinți, educatori, să fim parteneri în promovarea întrajutorării comunitare.
Director, prof. Ardelean Mariana
și colectivul Grădiniței Nr. 2 -„Armonia” Marghita

Trimite email
vineri, 13 iunie 2025, 07:16:49 Ora de vară a Europei de Est