Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Învățăm să dăruim” - acțiune de voluntariat la Grădinița Nr. 2 - „Armonia” Marghita

În cadrul săptămânii „Școala altfel”

„Învățăm să dăruim” - acțiune de voluntariat la Grădinița Nr. 2 - „Armonia” Marghita

În cadrul săptămânii „Școala altfel” - „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, am desfășurat multe activități printre care și acțiunea de voluntariat, intitulată sugestiv „Învățăm să dăruim”.

Analizând realizările din cadrul săptămânii  „Școala altfel”, constatăm că fiecare zi a adus ceva nou în viața preșcolarilor noștri.
Luni (7 aprilie 2014), Minte sănătoasă în corp sănătos” – activități practic-gospodărești, jocuri de mișcare, întreceri sportive și evaluarea parțială a proiectului național Viața”, de promovare a unei alimentații sănătoase.
Marți - „Prietenii naturii”, acțiuni de plantare de flori și pomi fructiferi în curtea grădiniței, precum și activități de ecologizare a spațiilor verzi din grădiniță.
Miercuri - „Din suflet de copil”, activitate de voluntariat: donare de jucării, hăinuțe, rechizite din partea preșcolarilor, a familiilor acestora și a personalului din Grădinița Nr. 2 - „Armonia” Marghita.
Joi - „Învățăm să trăim împreună”(Așa-i portul pe la noi), activități de evaluare anuală a proiectului de parteneriat De pe plaiuri bihorene”, cu grădinițele din Berettyoujfalu (ateliere de lucru cu tema Obiceiuri și tradiții, dansuri populare).
Vineri - „În lumea poveștilor”, activități culturale, ateliere de creație, dramatizări.
Dar, de departe, cea mai împlinită este acea zi în care am reușit să aducem un zâmbet pe chipul unor copii, prin efortul comun al educatoarelor, copiilor, părinților, comunității, prin care i-am învățat pe copii importanța gestului de a dărui.
Deci, ziua de miercuri, 9 aprilie, a fost o zi specială, intitulată „Din suflet de copil”,  în care am pus bazele unui parteneriat de voluntariat cu o fundație ce stă în sprijinul copiilor nevoiași, Fundația „Smiles” Oradea, la inițiativa noii noastre colege,  prof. Oros Cristina, care este voluntar activ al acestei asociații. Mesagera Fundației „Smiles”, dna Hava Maria, a preluat pachetele cu microbuzul fundației și ne-a făcut bucuria de a lăsa câteva gânduri și impresii în Cartea de onoare a grădiniței.
Suntem o mână de fete inimoase, educatoare, îngrijitoare, asistenta, așa îmi place mie să spun despre colectivul grădiniței noastre, pe care generic am  denumit-o „Armonia”: Doina, Ana Maria, Ioana M., Carmen, Ioana C., Dana S., Eugenia, Nadia, Dana R., Cristina, Claudia, Elisabeta, Marcela, Edina, Szidonia.
Prin specificul muncii noastre, îi învățăm pe copii să fie buni, să-i respecte pe cei din jur, să ajute, să trăiască în armonie unii cu alții. Și pentru a ne realiza scopul avem activități specifice, cuprinse în curriculum, conform particularităților de vârstă ale copiilor (povestiri, lecturi după imagini, prezentări PPT, jocuri de rol, convorbiri etc), dar  am simțit că e nevoie să punem în practică tot ce am învățat la activități. Așa s-a născut ideea ca în săptămâna „Școala altfel!”, să facem și noi ceva altfel, să învățăm să dăruim. La această vârstă, copiii se despart cu greu de hăinuțele și jucăriile lor, de aceea le-am cerut părinților să ne fie alături, să le explicăm împreună că alți copii au nevoie de ajutorul nostru. Părinții au îmbrățișat imediat această idee și s-au implicat activ și afectiv în realizarea ei, alături de copii:  au colectat hăinuțe și jucării, le-au ambalat în cutii, au scris numele copiilor pe ele, au transmis mesaje pentru acei copii.  Unii părinți au donat și alimente, care cu siguranță că au fost binevenite, mai ales acum, în preajma sărbătorilor de Paști. A fost muncă în echipă! Păcat că emoțiile și trăirile acelor zile de lucru nu pot fi transmise prin cuvinte! Numărul cutiilor a crescut de la o zi la alta și am ajuns ca în ziua acțiunii să avem câte un munte de cutii în mijlocul fiecărei săli de grupă, cutii mari, cutii mici, colorate, frumos ornate, care așteptau să fie ridicate și dăruite copiilor. Și au fost nesperat de multe, au umplut o dubiță.  Povestea acestor cutii nu s-a oprit aici, ea a continuat cu drumul lor lung spre o altă grădiniță de copii, unde o mână de copii le-au așteptat cu sufletul la gură. Ele  au adus zâmbetul pe fețele copiilor și bucurie în sufletele lor, ale copiilor aflați în grija Fundației Smiles - Oradea, de la Grădinița Smiles din Tileagd.
A fost o simplă acțiune de voluntariat, care a pornit din suflet și a alinat suferința altor suflete, cu un simplu gest de dăruire, dar deseori, antrenați în tot felul de treburi cotidiene, în rutina zilnică, uităm cât de important este  pentru sufletul nostru și al celor din jur, să  facem un bine, să ajutăm, să dăruim un zâmbet, să arătăm că ne pasă.
Acțiunea noastră a fost poate o picătură într-un ocean de nevoi, dar dacă știm că astfel reușim să alungăm măcar o parte din ele și să schimbăm în bine viața cuiva, asta ne motivează să perseverăm. Cu siguranță, vom reveni cu alte astfel de acțiuni în care copii, părinți, educatori, să fim parteneri în promovarea întrajutorării comunitare.
Director, prof. Ardelean Mariana
și colectivul Grădiniței Nr. 2 -„Armonia” Marghita

Trimite email

duminică, 9 mai 2021