Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul Femina continuă cu proiectele echipelor!

Fundația Comunitară Oradea

Programul Femina continuă cu proiectele echipelor!

În septembrie 2013, prin Programul FEMINA, Fundația Comunitară Oradea și-a propus:

1.Organizarea a 4 „Seri și dimineți de Feminitate”, susținute de 9 femei de succes din comunitatea orădeană, cu participarea gratuită a publicului feminin, evenimente care s-au desfășurat la finalul anului 2013.
2.Formarea a 9 echipe de coaching/mentorat (între cele 9 femei de succes și 9 femei alese prin program), care să deruleze câte un program individual de coaching și mentoring și să implementeze în echipă câte un proiect cu impact în comunitate. Aceste echipe s-au format în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2014. Datorită faptului că fiecare coach/mentor a primit multe cereri de la participantele la program, majoritatea au ales să meargă mai departe cu 2-6 persoane, nu doar cu 1 persoană. Astfel, mai multe doamne au ajuns să beneficieze de atenția individuală a coachilor/mentorilor.
Reamintim femeile de succes care și-au asumat rolul de coach și mentor: Mihaela TATU – realizator media/TV; Lumiția POPA – director general „Active Job Consulting”; Anca DODESCU – profesor universitar la „Facultatea de Științe Economice”, Universitatea din Oradea; Florica CHERECHEȘ – deputat, Parlamentul României; Sorina BRADEA – senior consultant „RoMarketing SRL”; Ligia BURTĂ – director „Centru de Transfuzie Sanguină”; Oana MUDURA – coordonator „Digi24 Oradea”; Codruța BALA – director Resurse Umane, „Celestica” România și Andreea MAIER – fondator site www.lifetango.ro
3. Desfășurarea pentru o perioadă de 3 luni a Programului individual de coaching și mentoring. Menționăm că aceste programe se desfășoară de la finalul lunii ianuarie 2014.
4. Identificarea și implementarea de către fiecare echipă a unui proiect cu impact în comunitate.
În ce privește ultima etapă a programului Femina, Fundația Comunitară Oradea anunță că a început implementarea proiectelor. Astfel:
Anca Dodescu împreună cu Ioana Maria Mureșan au dat start-ul proiectului „TanGOradea”, în parteneriat cu Universitatea din Oradea - vineri - 4 aprilie 2014, printr-o lecție deschisă de tango argentinian cu acces gratuit, desfășurată la Biblioteca Universității din Oradea. Evenimentul a fost de mare succes, participând peste 100 de persoane, din care 80 de studenți ai Universității din Oradea - partener al evenimentului. Acest proiect va continua în 25 mai 2014 cu Caravana TanGOradea, în deschiderea primei ediții a Festivalului artelor studentești, organizat de Universitatea din Oradea.
Tot Anca Dodescu, împreună cu Lavinia Delcea au dat start-ul proiectului „Sunt mândru / mândră de tatăl meu – Oradea sărbătorește ziua tatălui”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, care își propune promovarea sărbătoririi Zilei Tatălui în Oradea, în a doua duminică a lunii mai, anul acesta - în 11 mai 2014, prin realizarea unei campanii de promovare cu ocazia Zilei Tatălui și diverse acțiuni dedicate Zilei Tatălui în unitățile de învățământ pre-universitar din Oradea.
Oana Mudura, împreună cu Amalia Vereș și Cristina Butușină au organizat workshopul „DELICIOS DE SĂNĂTOS”!, la Hotel Ramada, în 10 aprilie 2014.
Sorina Bradea, împreună cu Bianca Pușcas pregătesc o surpriză comunității bihorene, care pe data de 6 mai 2014 va reuni în centrul orașului Oradea iubitorii de cultură. Pentru amănunte legate de acest eveniment vă rugăm să urmăriți pagina de facebook a Fundației Comunitare Oradea: https://www.facebook.com/fcoradea, precum și pe paginile de facebook ale Sorinei Bradea și Biancăi Pușcas.
De asemenea, vom reveni în curând cu amănunte legate de proiectele celorlalte echipe. Pe principiul atragerii resurselor din comunitate pentru a le dărui comunității, doamnele din programul Femina sunt în plină activitate de obținere de sponsorizări pentru a-și putea ulterior implementa proiectele gândite cu coachii/mentorii lor. Pe bihoreni îi așteaptă în continuare multe proiecte interesante în acest program.
Partener principal al programului: Hotel Ramada Oradea.
Ioana Șandor,
director executiv

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 05:52:30 Ora de vară a Europei de Est