Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiecția specială a filmului „În spatele cortinei”

Vineri, la Moszkva Cafe

Proiecția specială a filmului „În spatele cortinei”

Filmul „În spatele cortinei”, primul documentar de lung metraj care prezintă instaurarea comunismului în România, realizat în condiții tehnice de excepție, va fi proiectat în Moszkva Cafe, vineri, 25 aprilie 2014, de la ora 19, în prezența scenaristului și producătorului său, orădeanul Alin Mureșan.

Durata documentarului este de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.
Filmul este regizat de Bogdan Mustață, care a lansat de curând primul său lungmetraj, „Lupu”, și este deținătorul premiului Ursul de Aur de la Berlin pentru scurtmetraj (2008).
Autorul scenariului este istoricul Alin Mureșan, producător și scenarist al documentarului „Demascarea” (r: Nicolae Mărgineanu, 2010), și autor/editor a mai multor volume despre represiunea comunistă și sistemul carceral din perioada 1945-1964.
Alin Mureșan (născut în 30 aprilie 1983 în Oradea) a absolvit Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. A urmat Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, secția Jurnalism, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2002 - 2006) și un masterat în istorie contemporană la Facultatea de Istorie de la Universitatea București (2010 - 2012). Este angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din 2007 și președinte al Centrului de Studii în Istorie Contemporană din 2012.
Documentarul face parte din unul cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului, dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană și Asociația Rost, în colaborare cu numeroase asociații și instituții din țară și din străinătate. Proiectul, intitulat „În spatele cortinei de fier. Studiu de caz: România”, se desfășoară cu sprijinul programului Europa pentru Cetățeni al Uniunii Europene. În afara filmului documentar, el presupune și realizarea unui album foto-documentar „Rezistența armată. O istorie în imagini”, și o serie de benzi desenate, sub titlul: „Experimentul Pitești”, care au fost prezentate publicului din București, Pitești, Cluj - Napoca, Timișoara, Constanța și Brașov. Începând din luna mai, proiectul va beneficia de o serie de lansări în Slovenia, Letonia, Polonia și Germania. Mai multe detalii pe www.cortinadefier.ro.
Proiectul este realizat în parteneriat cu: Occupation Of Latvia Research Society (Letonia), Study Centre for National Reconciliation (Slovenia), Berlin-Hohenschönhausen Memorial (Germania), The Institute for the Information on Communist Crimes (Suedia), Orthnet Foundation (Polonia), Institutul Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase, Asociația „Sf. Mina”, Fundația Konrad Adenauer, Fundația Aspera, Fundația Arsenie Boca, Fundația Sfinții Închisorilor, Five’s International, GMP Advertising.
Două fragmente din film pot fi văzute aici și aici.
CSIC

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:22:30 Ora de vară a Europei de Est