Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Excursie la Padiș

În cadrul proiectului „Și noi ocrotim pădurea și vietățile ei”

Excursie la Padiș

În săptămâna „Școala altfel”, în cadrul proiectului „Și noi ocrotim pădurea și vietățile ei”, elevii clasei a X-a A de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca și a X-a A de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, în calitate de parteneri, ne-am programat o excursie la Padiș, cea de-a VI-a activitate a proiectului.

La sosirea la Sudrigiu, la Administrația Parcului Natural Apuseni, reprezentanții administrației, dl director Moș Alin și responsabilul cu relațiile comunitare și ecologizare, dl Cosma  au  discutat cu noi despre situl de importanță comunitară Padiș și Ariile protejate de interes național, Poiana cu narcise de la Goroniște (Gurbediu), rezervațiile din Padiș și de la Cefa, făcând diferența dintre un parc natural și unul național, și explicându-ne modul cum putem acționa, noi, elevii, pentru protejarea acestor situri și ecologizarea zonelor verzi.
Coordonați de dna prof. diriginte Madear Viorica-Ana am prezentat lucrările realizate în PowerPoint, planșele și pliantele cu tema proiectului, după care am  făcut un rezumat al tuturor activităților desfășurate în cadrul proiectului, coordonat de dna prof. Madear Viorica.
După discuții, am urcat la Padiș pe un drum cu peripeții; la un moment dat microbuzul a refuzat să mai urce, dar până la urmă am ajuns cu bine, pe jos, la cabana Brădet, unde ne-am cazat, după o primă drumeție spre locul numit Bălășoaia, pe lângă stâne.
La întoarcere, cerul fiind senin, am putut observa constelația Orion, carul mare și carul mic și alte constelații. Ajunși la cabană, am organizat concursul de Miss și Mister Padiș. Câștigătorii râvnitelor titluri au fost Rebeca Monenciu și Horia Blidar, dar,câștigători am fost cu  toții, amuzându-se  copios de spectacolul oferit de concurenți.
A doua zi, după micul dejun, am pornit spre locul numit Glăvoi, de unde am urmat traseul marcat cu punct albastru spre Cetățile Ponorului, pe un teren deosebit de accidentat, fiind nevoiți, pe alocuri, să ne cățărăm pe stânci și să ne ținem de rădăcinile copacilor, de lanțurile și barele instalate de echipele de voluntari și salvamontiști, uneori ajungând să umblăm și în patru labe, ca maimuțele. Dar a meritat efortul, pentru că ne-am întărit voința și am văzut locuri deosebit de pitorești, unice prin frumusețea lor. Am demonstrat apoi  disciplină, responsabilitate și ascultare, respectând cu strictețe regulile impuse de ghidul  grupului, Tinu Ardelean, un ranger inimos, bine pregătit, cu simțul umorului, dar foarte sever când e vorba de siguranța grupului. Am coborât pe la lanțuri și am admirat cascada de sub portalul înalt de 70 de metri, cel mai înalt din țară; traseul a continuat cu panta la urcare numită Grohotiș; ajungând la Balcoane, am admirat panorama zonei. Bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat cu vreme frumoasă, cu un cer senin, nici prea cald, nici prea rece, numai potrivit de urcat pe munte. Întorși la Glăvoi, după o gustare, am urcat din nou, dar la Poiana Ponor, un loc splendid, unde am avut parte de un peisaj mirific.
La întoarcerea la cabană, gazda noastră ne-a servit cu o ciorbă „A la grec”, foarte gustoasă. Cu părere de rău, a trebuit să ne îmbarcăm în microbuz, făcând cale-ntoarsă spre (a)casă. Pe drum am depănat impresii, am cântat, ne-am mai oprit pentru poze, iar la Beiuș am mâncat câte o înghețată la cofetăria din centru.
Deși obosiți, putem spune că excursia ne-a călit, ne-a întărit, dându-ne mai multă încredere în noi, în forțele noastre, ne-a făcut mai puternici și mai uniți. Am învățat lucruri noi, dar și ne-am distrat, cât pentru o săptămână… altfel!
Reporteri: Rebeca, Horia & dna prof. Madear Viorica
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Excursie la Padiș.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 24 februarie 2020