Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Excursie la Padiș

În cadrul proiectului „Și noi ocrotim pădurea și vietățile ei”

Excursie la Padiș

În săptămâna „Școala altfel”, în cadrul proiectului „Și noi ocrotim pădurea și vietățile ei”, elevii clasei a X-a A de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca și a X-a A de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, în calitate de parteneri, ne-am programat o excursie la Padiș, cea de-a VI-a activitate a proiectului.

La sosirea la Sudrigiu, la Administrația Parcului Natural Apuseni, reprezentanții administrației, dl director Moș Alin și responsabilul cu relațiile comunitare și ecologizare, dl Cosma  au  discutat cu noi despre situl de importanță comunitară Padiș și Ariile protejate de interes național, Poiana cu narcise de la Goroniște (Gurbediu), rezervațiile din Padiș și de la Cefa, făcând diferența dintre un parc natural și unul național, și explicându-ne modul cum putem acționa, noi, elevii, pentru protejarea acestor situri și ecologizarea zonelor verzi.
Coordonați de dna prof. diriginte Madear Viorica-Ana am prezentat lucrările realizate în PowerPoint, planșele și pliantele cu tema proiectului, după care am  făcut un rezumat al tuturor activităților desfășurate în cadrul proiectului, coordonat de dna prof. Madear Viorica.
După discuții, am urcat la Padiș pe un drum cu peripeții; la un moment dat microbuzul a refuzat să mai urce, dar până la urmă am ajuns cu bine, pe jos, la cabana Brădet, unde ne-am cazat, după o primă drumeție spre locul numit Bălășoaia, pe lângă stâne.
La întoarcere, cerul fiind senin, am putut observa constelația Orion, carul mare și carul mic și alte constelații. Ajunși la cabană, am organizat concursul de Miss și Mister Padiș. Câștigătorii râvnitelor titluri au fost Rebeca Monenciu și Horia Blidar, dar,câștigători am fost cu  toții, amuzându-se  copios de spectacolul oferit de concurenți.
A doua zi, după micul dejun, am pornit spre locul numit Glăvoi, de unde am urmat traseul marcat cu punct albastru spre Cetățile Ponorului, pe un teren deosebit de accidentat, fiind nevoiți, pe alocuri, să ne cățărăm pe stânci și să ne ținem de rădăcinile copacilor, de lanțurile și barele instalate de echipele de voluntari și salvamontiști, uneori ajungând să umblăm și în patru labe, ca maimuțele. Dar a meritat efortul, pentru că ne-am întărit voința și am văzut locuri deosebit de pitorești, unice prin frumusețea lor. Am demonstrat apoi  disciplină, responsabilitate și ascultare, respectând cu strictețe regulile impuse de ghidul  grupului, Tinu Ardelean, un ranger inimos, bine pregătit, cu simțul umorului, dar foarte sever când e vorba de siguranța grupului. Am coborât pe la lanțuri și am admirat cascada de sub portalul înalt de 70 de metri, cel mai înalt din țară; traseul a continuat cu panta la urcare numită Grohotiș; ajungând la Balcoane, am admirat panorama zonei. Bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat cu vreme frumoasă, cu un cer senin, nici prea cald, nici prea rece, numai potrivit de urcat pe munte. Întorși la Glăvoi, după o gustare, am urcat din nou, dar la Poiana Ponor, un loc splendid, unde am avut parte de un peisaj mirific.
La întoarcerea la cabană, gazda noastră ne-a servit cu o ciorbă „A la grec”, foarte gustoasă. Cu părere de rău, a trebuit să ne îmbarcăm în microbuz, făcând cale-ntoarsă spre (a)casă. Pe drum am depănat impresii, am cântat, ne-am mai oprit pentru poze, iar la Beiuș am mâncat câte o înghețată la cofetăria din centru.
Deși obosiți, putem spune că excursia ne-a călit, ne-a întărit, dându-ne mai multă încredere în noi, în forțele noastre, ne-a făcut mai puternici și mai uniți. Am învățat lucruri noi, dar și ne-am distrat, cât pentru o săptămână… altfel!
Reporteri: Rebeca, Horia & dna prof. Madear Viorica
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Excursie la Padiș.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:04:43 Ora de vară a Europei de Est